Aquesta obra va ser composta per al gran reardit militar en honor dels reis Alfons XII i María de les Mercès d’Orleans celebrada a Madrid el 27 de gener de 1878 amb motiu del seu enllaç.
La Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent el dissabte passat 10 de juliol de 2021 va celebrar un concert extraordinari per a celebrar el 75é aniversari de la seua fundació, presentant un variat programa format per obres de José Mª Ferrero Pastor (1926-1987), Camilo Pérez Laporta (1852-1917), Gerónimo Giménez
(1854-1923), Dimitri Xostakóvitx (1906-1975) i Piotr Ilich Txaikovski (1840- 1893). Al costat d’elles la banda va reestrenar la Marxa Heroica de Ruperto Chapí Lorente (1851-1909), una obra que romania en l’oblit del corpus compositiu del geni de Villena, sota la direcció de Ramon Garcia Soler.
Aquesta peça havia sigut un encàrrec realitzat a Chapí per al gran reardit militar que va tindre lloc a Madrid el 27 de gener de 1878 amb motiu de l’enllaç real entre Alfons XII i María de les Mercès d’Orleans. Sobre aquest tema la premsa va comentar que «va meréixer ser celebrada de quants la van sentir, així per la grandesa de concepció i desenvolupament instrumental, com per la bellesa de la seua inspirada melodia».Per sort la Biblioteca Nacional d’Espanya conservava una còpia digitalitzada de l’original que va ser el material que van utilitzar Frederic Oriola Velló i Mari Àngels Faus Mascarell per a transcriure-la. Posteriorment, Ramon Garcia Soler i Rubén Penadés Silvestre, director i subdirector respectivament de la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent van realitzar l’adaptació per a banda moderna perquè la partitura presentava una plantilla organológica del segle XIX que difereix a les plantilles actuals, podent així cent quaranta-tres anys després tornar a sonar.
El projecte En clau de vents: registres sonors és una iniciativa sense ànim de lucre desenvolupada en Youtube i dedicada a la recuperació de música de banda composta abans de 1975. Va nàixer el passat 2020 i està dirigit per l’historiador Frederic Oriola Velló (Quatretonda, 1978) i la musicòloga Mari Ángels Faus Mascarell (Rótova, 1977). La iniciativa compta amb la col·laboració de diferents investigadors, tècnics de so, directors de banda i musicòlegs, tant valencians com de la resta de l’Estat que col·laboren en la recuperació del patrimoni de les bandes de música.