El duel musical de la Secció d´Honor del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, pel qual han passat més de 2.000 músics entre agrupacions participants, convidades i el pre certamen, es va saldar la nit del diumenge 22 de juliol amb el triomf de la banda simfònica de la Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera.
Els cullerencs, dirigits pel sorià Carlos Garcés, van obtenir 374,5 punts, els quals els van valdre la Menció d´Honor, mentre que l´altra protagonista de la nit, la Unió Musical de Torrent, i al seu capdavant el mestre Frank de Vuyst va aconseguir 363 punts. Totes dues van interpretar com a obra obligada un encàrrec del CIBM, la Sinfonietta #1 de Bart Picqueur.
En este cas es tracta del resum de la primera simfonia d´este compositor, encarregada per la banda KRKA d´Eslovènia. En esta s´ha mantingut l´estructura dels quatre moviments originals, però el material s´ha reduït al mínim estricte i la música continua sense parar entre les parts. La màxima secció del Certamen, a més, va comptar amb dues agrupacions convidades: d´una banda, la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Banda Municipal de València, que com sempre, va ser l´encarregada de tancar el Certamen.
L´edició de 2018 del Certamen Internacional de Bandes va iniciar-se el dijous 19 de juliol amb un primer premi per a una banda gallega. A Lira de Ribadavia d´Ourense, sota la direcció de Xavier Oliveira Blanco, i amb un total de 354 punts, va resultar la guanyadora de la Secció Tercera. La Banda Municipal Soacha de Cundinamarca (Colòmbia) va quedar en segona posició amb 346 punts, mentre que la Societat Musical Santa Cecília de Xera va ocupar el tercer lloc amb 320 punts.
Es tractava de la primera audició d´esta cita musical en la qual totes les bandes participants van haver d´interpretar com a obra obligada Sagittarius de Guillermo Ruano. Junt a les mencionades també hi van participar la banda Amigos de la Música de Dúrcal (Granada), la Unió Musical “La Primitiva” de Castell de Castells (Alacant) i la Societat Recreativa Musical d´Altea la Vella (Alacant). També va actuar l´Ensemble Dolçaina i Percussió de la Ciutat de València, com a agrupació convidada mentre deliberava el jurat. Ja en segona secció, el primer premi se´n va anar a terrer suïsses, amb el triomf de la Symphonisches Blasorchester Kreuzlingen sota la direcció de Stefan Roth i que va rebre del jurat un total de 375,5 punts. La Societat Musical “La Armónica” de Cox d´Alacant va quedar en segona posició amb 347 punts, mentre que la Societat Artística Musical de Benifaió de València va ocupar el tercer lloc amb 332 punts. En esta categoria es va poder escoltar com a obra obligada Un deber de amor del jove compositor de Castelló Vicente Ortíz Gimeno.
En esta secció també hi van prendre part l´Agrupació Musical Los Montesinos (Alacant), la Unió Musical Pozuelo de Alarcón (Madrid) i la Unión Musical de Torre Pacheco (Múrcia), mentre que com a agrupació convidada va actuar el Nineties Trombone Ensemble. També el màxim guardó de la Secció Primera se´n va anar fora de les nostres fronteres. En este cas, al veí Portugal de la mà de l´Armab – Associaçao Recreativa e Musical Amigos da Branca de Portugal. Dirigida per Paulo Martins l´agrupació va aconseguir un total de 370 punts interpretant com a lliure la Simfonia núm. 2 del compositor valencià Luis Serrano Alarcón. En esta categoria el palmarès va recaure en altres dos bandes no valencianes: la Banda de Música Municipal de Silleda de Pontevedra que va quedar en segona posició amb 340´5 punts, i la Banda Municipal de Música de Punta Umbría de Huelva, que va ocupar el tercer lloc amb 325 punts. Francisco Bort Ramón va signar la composició obligada d´esta secció, Joglaresca, un poema simfònic per a banda, mentre que la Bezirksjugenorchester Kirchdorf d´Àustria va ser l´encarregada d´amenitzar la deliberació del jurat.
QuílezDe les 28 bandes que han participat enguany al certamen i precertamen, 27 eren europees (18 de la Comunitat Valenciana, sis de la resta de l´Estat i tres europees) i una d´Amèrica. Respecte a les 17 agrupacions que han concursat en les seccions Tercera, Segona, Primera i d´Honor, huit són de la Comunitat Valenciana, sis de les províncies de Granada, Ourense, Madrid, Múrcia, Pontevedra i Huelva, i tres estrangeres, de Colòmbia, Suïssa i Portugal. Enguany el jurat ha estat format per Mercedes Zavala, compositora; Carlos Pellicer, compositor; Eva Lopszyc (Argentina), compositora i directora; Françoise Boulanger (França), director; i Thomas Doss, (Àustria), compositor.