És una situació que ve marcada per la crisi de la Covid-19. I és moment de reconstrucció, d’innovació i de mesures concretes. La presidenta de la FSMCV, Daniel González, va participar el passat 2 de juliol en la Comissió Especial d’Estudi per la Reconstrucció Social, Econòmica i Sanitària celebrada a les Corts Valencianes. Les pèrdues econòmiques, l’adaptació a l’ensenyament online, la viabilitat del pròxim curs o les iniciatives culturals proposades per a la reconstrucció són alguns plantejaments exposats des de l’entitat.
«La situació és crítica». «Som un dels sectors més afectats per la crisi». «Un desafiament sense precedents que posa en risc la supervivència de les societats musicals, declarades BIC en 2018». Són algunes de les declaracions de la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Daniela González, durant la Comissió de Reconstrucció que pretén analitzar la situació de les diferents entitats socials, econòmiques i sanitàries al nostre territori.
Un panorama que des de la FSMCV han plantejat a ajuntaments, diputacions, Generalitat Valenciana per tal d’atendre amb rapidesa i fermesa, amb propostes i actuacions, ajudes i mesures que puguen impulsar un sector molt afectat per la crisi sanitària.
«Les societats musicals tenim molt a dir i molt que aportar en aquest context de reconstrucció social», ha manifestat la presidenta de la FSMCV.
«Les societats musicals tenim molt a dir i molt que aportar en aquest context de reconstrucció social», va manifestar la presidenta de la FSMCV durant la Comissió de Reconstrucció. La intenció de l’entitat és continuar aportant valor a la societat amb una sèrie de propostes que ajuden a la reconstrucció des de diversos àmbits d’actuació.
Les propostes de reconstrucció
Un circuit de concerts per a incentivar el turisme tant en zones d’interior com de costa dins del cicle «Turismo y Música», a més de rutes turístiques musicals que mostren les zones més rellevants i emblemàtiques del nostre territori. També s’ha presentat des de la FSMCV el projecte «Músics amb Denominació d’Origen» que vol posar en valor als nostres músics com els nostres millors ambaixadors culturals.
Daniel González ha mostrat propostes a nivell turístic relacionades amb la música, i també ha oferit tota la xarxa dels més de 600 centres educatius i societats musicals perquè siguen utilitzades a partir de setembre per escoles infantils, de primària i secundària.
A més d’oferir tot el professorat especialitzat de les escoles musicals per oferir assignatures extraescolars amb cicles formatius com la gestió cultural o la propietat intel·lectual, a més de la dotació de mitjans tecnològics en zones rurals. També s’ha recordat la sol·licitud al govern valencià d’una línia d’ajudes per als alumnes de les escoles de música que no puguen accedir a beques públiques per tractar-se d’estudis no reglats.
Despoblació i inclusió
Especial interés de la FSMCV per les zones més despoblades per fer arribar la música a tots els llocs ja que «les societats musicals són un dels pocs moviments culturals que vertebra completament tot el territori de la Comunitat Valenciana», segons paraules de Daniela González durant la Comissió de Reconstrucció. Entre mes mesures proposades: la creació de Bandes Juvenils Comarcals, la creació del parc musical i de ‘conciertazos’ per a xiquets, a més de cicles de formació musicals per a majors de 55 anys i itineraris formatius especialitzats en música dirigit a persones desocupades. Des de la FSMCV no s’obliden de la inclusió social i que la música arribe «als centres d’acollida de menors, centres penitenciaris, grups de teràpia, persones amb Alzheimer i altres malalties, residències de majors…» I és que l’objectiu de cara al futur es tractar, entre tots, de contribuir a «crear una nova realitat un poc millor de la que vam deixar».
L’objectiu és contribuir a «crear una nova realitat un poc millor de la que vam deixar»