Molt concorregut, el certamen va acollir a tres agrupacions de renom i qualitat que van actuar per aquest ordre: Associação de Cultura e Recreio dona Banda Marcial do Val (Portugal), la Societat Musical L’Artística Manisense (València) i el Centre Instructiu d’Art i Cultura Vall d’Uixó.
Manises va obtindre un èxit més que memorable, en aconseguir el primer Premi amb una puntuació de 287 sobre 300, per la qual cosa va obtindre l’Esment d’Honor i el Premi Vila d’Altea dotat amb 6.000 euros que patrocina l’ajuntament de la vila. A això cal afegir un premi que poques societats han aconseguit, el “Corbatí d’Or”, que s’atorga quan s’obté en tres edicions diferents; en aquest cas els manisenses ho han aconseguit en 1996, 2005 i 2022. Sempre que s’obtinga el premi i l’Esment d’Honor a l’uníson, com és el cas.
Per la seua part al seu director Bran Sniekers se li va concedir l’Esment Especial del Jurat com a millor director del certamen.
A més de la banda de Manises, van concursar en el certamen les bandes Associação de Cultura e Recreio dona Banda Marcial do Val (Santa María dona Feira, Porto, Portugal) i el Centre Instructiu d’Art i Cultura Vall d’Uixó (Castelló). La banda portuguesa, en tercer lloc, va obtindre 225,50 punts, i l’agrupació castellonenca 254 punts, segona. La flautista solista d’aquesta banda, Sara Ureña Cabrera, va rebre un esment especial
Un jurat de prestigi internacional
El Jurat va estar format pel director –destaca per haver sigut jurat en set ocasions en l’Olimpíada Mundial per a Bandes de Concert en Kerkrade (Holanda)–, Pierre Kuijpers (Països Baixos), com a president; i com a vocals, la valenciana Beatriz Fernández Aucejo. directora assistent en la Orchestre National d’Ile-de-France, i l’argentina Eva Irene Lopszyc, compositora i vicepresidenta del Fòrum Argentí de Compositores.
Obra obligada
Les formacions interpretaren dues obres puntuables en el certamen, l’obra obligada ha sido del compositor Santiago Cinqué Serna (Albatera, Alacant) amb el títol: ‘Créixer (Grow)’; i una altra de lliure elecció. ‘obra de Cinqué va rebre l’encàrrec fa un any i finalment va sorgir “Crecer (Grow), Episodis simfònics d’una vida”, de la qual el seu autor ha declarat: “Mostra el desenvolupament i les vivències d’un xiquet conforme va creixent i madurant. També s’ha intentat recrear en aquesta obra les meues pròpies vivències i experiències com a pare, com veiem el creixement dels nostres fills i també de quina forma interpretem i rememorem aquella època des de l’edat adulta”. Aquesta edició ha sigut dedicada a l’Any Europeu de la Joventut, temàtica sobre la qual versa el cartell de la il·lustradora alteana Teresa Such.
El desenvolupament del certamen
La primera eixida a l’escenari el va fer la banda Associação de Cultura e Recreio dona Banda Marcial do Val (Santa María dona Feira, Porto, Portugal). Amb el seu director Bruno Azevedo que va interpretar “O xerife”, de Vítor Resende, com a obra de presentació; a més de l’obra obligada, “Crecer (Grow)”, de Santiago Cinqué; i “Simfonia número 4”, de David Maslanka, com a obra de lliure elecció.
Li va seguir la Societat Musical L’Artística Manisense amb Bram Sniekers a la batuta. Com a obra de presentació va interpretar “Elsa’s procession to the catedral”, de Richard Wagner. Va continuar amb l’obra obligada. I va acabar amb “Concerto for wind orchestra”, de Ximo Tarín Micó.
El Centre Instructiu d’Art i Cultura Vall d’Uixó va finalitzar les compareixences amb la direcció de Josep Domínguez Martín. En primer lloc va interpretar “Art i Cultura”, d’Iván Romero Fuentes, com a obra de presentació. Va seguir amb l’obra obligada. I va acabar amb “Soul foul stones”, de José Suñer Oriola.
Fora de concurs, va clausurar el certamen la banda simfònica de la Societat Filharmònica Alteanense dirigida per Rafael M. Garrigós García mentre treballava el jurat. Van interpretar les obres “València-París”, de R. Martínez Segura; “Divertimento (I Ragtime / III Mambo)”, d’Ira Hearshen; “Symphonic Danses (II Tango / III Hoedown)”, d’I. Fukuda; i “Jazz Suite número 2 (III Danse I)”, de Dimitri Xostakóvitx.
Una societat que afona arrels en 1880 i que es va refundar en 1968
El cas de la Societat Musical “L’Artística Manisense” és un clar exemple de l’admiració d’un poble per la música. Amb la voluntat de recuperar la banda de Manises, la societat es refonga després de la guerra civil, agrupant els músics de les formacions existents abans de la contesa. És l’any 1888 on se situen els primers indicis de banda a Manises, formant el germen de la qual hui és coneguda com a “L’Artista Manisense”. Però una divisió, dues bandes i la guerra civil van donar forma a l’actual formació, ja que la primitiva banda va passar per una escissió de músics en 1889, creant “La Nova”, i donant a Manises dues formacions. Ambdues comparteixen actes fins a la contesa civil, en la qual desapareixen. No és fins a l’any 1968, quan el impetu i les ganes de reprendre la música de banda, fa que ressorgisca la formació, composta per músics de les dues bandes anteriors i per joves interessats per la música, sota el nom Societat Musical “L’Artistica Manisense”.
Així dona principi la marxa de “L’Artistica”, oferint el seu primer concert en 1970, sota la direcció del primer director i mestre, Enrique Forés Asensi. Des de llavors fins a l’actualitat, la banda ha portat una carrera ascendent, implicant-se en les festivitats del poble, en les seues propostes culturals i en la representació del mateix en certàmens i concerts a nivell nacional, autonòmic o, fins i tot, internacional, obtenint molts guardons, com el Certamen de València i el Vila d’Altea en aquest cas en tres ocasions. Hui dia, és el referent musical per a joves i amants de la música a Manises
Bram Sniekers, un director de lujo
Bram Sniekers comenzó sus estudios musicales iniciales en Thorn, la ciudad donde creció. Posteriormente, estudió Trompeta con Theo Wolters y Dirección de Orquesta con Enrico Delamboye, Jan Stulen y Jan Cober en el Conservatorio de Maastricht.
Ganó el segundo premio en SJMN, que es la Federación Nacional de Jóvenes Talentos Musicales de los Países Bajos. En 2007, fue finalista en el Curso Internacional de Dirección en Hilversum, Holanda, dirigiendo la Orquesta Sinfónica Metropole Orkest de la Radio Holandesa.
Tras su traslado a España, fue director titular de la Orquesta Sinfónica de Viento Banda de Lalín, desde julio de 2007 hasta octubre de 2014. Con esta orquesta grabó cinco discos colaborando con editoriales internacionales como World Wind Music, Baton Music y Amstel Music.
Parte de su amplia experiencia ha sido de invitaciones para dirigir las orquestas de: Orquesta Sinfónica de Venezuela, Orquesta Filarmónica Medellín de Colombia, Real Filharmonia de Galicia, Orquesta Sinfónica EAFIT Medellín de Colombia, Orquesta Sinfónica UNAB Bucaramanga de Colombia, Gran Canaria Wind Orquesta y Coro de la Orquesta Filarmónica de Gran Canaria, la Orquesta Metropole de la Radio Holandesa, Aulos. Orquesta de Viento de Suiza, Banda Municipal de La Coruña, Banda Municipal de Vitoria, entre otros.
Bram Sniekers ha dirigido a solistas como Frits Damrow, trompeta solista de la Royal Concertgebouw Orchestra; Arno Piters, clarinetista de la Royal Concertgebouw Orchestra; Sidra de pera Hoogendijk, intérprete solista de tuba de la Royal Concertgebouw Orchestra; Rene Pagen, solista de trompa con Residentie Orkest, violonchelista Nitzan Laster con la Orquesta Sinfónica de los Países Bajos
Opera y David Kutz, tuba solista con la Orquesta Sinfónica de la Ópera Holandesa.
Adicionalmente, ha tenido una distinguida y exitosa carrera como director de solistas y como trompetista siendo solista en la Orquesta Nacional Juvenil de los Países Bajos y la KMK, que es la Real Banda Militar de los Países Bajos y por sus colaboraciones con orquestas como la Real Orquesta del Concertgebouw, Orquesta Filarmónica de Róterdam, Nederlands Radio Symfonie Orkest, Radio Kamer Orkest, Radio
Filharmonisch Orkest, Residentie Orkest, Brabants Orkest, Limburgs Symfonie, Het Gelders Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Kamer Orkest, la Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Real Filharmonia de Galicia, Orquesta de Cadaqués y la Orquesta Ciudad de Granada, entre otras. (Extracte tret de la seua pàgina web)
Francisco Minuesa Hernández, Presidente: “Es la culminación de un proyecto que empezó antes de la pandemia”
“Estamos muy contentos con este premio porque significa la culminación de un proyecto que arrancó antes de la pandemia, y que finalmente hemos podido llevar a cabo y con un magnífico resultado: Primer Premio y Mención de Honor, un premio para nuestro director Bram Sniekers y el Corbatín de oro. La noche del sábado fue realmente emocionante para todas las personas que formamos parte de L’Artística Manisense, especialmente para todos los músicos y músicas, que, junto con el director, han trabajado muchísimo durante estos meses para llegar hasta aquí.
“Además, contábamos con el aliciente y el privilegio de presentar como obra libre una composición de encargo, el “Concerto for Wind Orchestra” (o “Concierto para banda”) de Ximo Tarín Micó, una obra de una gran complejidad y que finalmente hemos podido estrenar en el Certamen de Altea con un magnífico resultado. Por tanto, musicalmente estamos muy satisfechos del trabajo realizado, y por supuesto también con los premios recibidos en un certamen de categoría internacional como es Altea, en el que participan bandas de gran calidad como las que nos han acompañado en esta edición.
Pero más allá de los galardones, un certamen siempre es una oportunidad para unir a los músicos, que hacen un gran esfuerzo por compaginar su trabajo y su familia con los ensayos, e incluso aquellos que están trabajando o estudiando fuera vuelven para poder tocar en el certamen, y es sobre todo una ocasión para disfrutar juntos haciendo música, como equipo y como una gran familia.”