La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la prestigiosa Acadèmia Internacional de Direcció d’Orquestra José Collado (AIDO), on es formen mestres de mestres, col·laboren durant la temporada 2019 per a fer un pas més en el projecte pedagògic de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV. Es tracta d’una iniciativa pionera, fruit del compromís de la Federació amb la innovació i l’avantguarda en el treball de les seues unitats artístiques, a través de la qual participaran directors de prestigi internacional i especialistes amb la intenció de traslladar als alumnes al món professional de la direcció d’orquestra, preparant-los per a abordar els molts reptes que aquesta professió comporta.
“Fins ara comptàvem amb un projecte dirigit principalment a instrumentistes i ara ampliem també amb un programa pedagògic orientat a la direcció amb la finalitat d’obrir totes les opcions als músics de les nostres societats musicals. Som un referent en l’àmbit de les bandes de música i també volem que les societats musicals de la Comunitat ho siguen en orquestres”, ha declarat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.
Aquest acord amb AIDO ha vingut propiciat per Cristóbal Soler que, a més de ser el director de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV des de 2014, és el director d’aquesta acadèmia de directors i és considerat com un dels directors de la seua generació més prestigiosos del moment. “Aquesta col·laboració, suposarà un gran valor afegit, des del punt de vista pedagògic, perquè els joves músics de l’orquestra experimentaran diferents formes de dirigir, coneixeran gestos diferents, augmentarà la seua flexibilitat i, per descomptat, els enriquirà coneixent directors d’aquest nivell”, ha declarat Cristóbal Soler.
Directors de prestigi
Fruit d’aquesta iniciativa, al costat de Cristóbal Soler, huit figures de nivell internacional en la direcció d’orquestra treballaran conjuntament amb l’Orquestra Federal. Entre ells, John Carewe, deixeble de Messiaen i mestre de Simon Rattle, qui als seus 84 anys es pujarà al podi per a oferir una classe magistral. Al costat de Carewe, agafaran la batuta Arturo Tamayo, José Luis Temes, Yi-Chen Lin i els valencians Sergio Alapont, Rubén Gimeno, Álvaro Albiach i Roberto Forés, alguns dels quals es van iniciar en la música a través de societats musicals de la Comunitat Valenciana. Aquest projecte pedagògic engloba tant sessions d’assaig com sessions d’estudi i conferències que seran impartides per professionals de referència com Ana Mateo (gerent OSPA i presidenta AEOS), José Angel Traver (coach), Vicente Balaguer (concertista i pedagog), Esteban Morales (gerent orquestra d’Extremadura), Salvador Barberá (oboé solista orquestra i cor RTVE), Carlos Forteza (director gerent Teatre Principal de Palma), Vicent Ros (director Palau de la Música de València) i Enrique Monforte (arxiver documentalista de l’Orquestra de València).
Temporada 2019
A través d’aquesta col·laboració, la temporada 2019 de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV vindrà marcada per la realització de dues trobades pedagògiques per a la formació d’aquesta unitat artística d’alt rendiment. El primer se celebra al febrer i el segon es realitzarà el mes de juny, en el Palau de les Arts i el Palau de la Música de València.
El primer concert de l’Orquestra Federal es realitzarà el diumenge 24 de febrer a la Sala Auditori del Palau de les Arts a les 18:30 hores i serà dirigit per joves directors i directores sota la tutela de Cristóbal Soler i els directors convidats John Carewe i Álvaro Albiach.