Albert Pla, Bulego, Caminero Trio, Cintia Lund i La Otra destaquen entre els projectes estatals.
La Fira Valenciana de la Música Trovam – Pro Weekend presenta els primers noms de la programació artística de la seua novena edició. Entre les 30 propostes que conformen aquest avançament, cal destacar la inclusió de formacions valencianes com Àlex Blat, La Fúmiga, Mafalda, Nacho Mañó & Gisela Renes, Òscar Briz, Samantha i Sandra Monfort. A més, hi seran els intèrprets estatals Albert Pla, Caminero Trío i La Otra. La Fira Valenciana de la Música se celebrarà a Castelló de la Plana entre el dimecres 3 i el dissabte 6 de novembre.
Des de l’any 2013, l’organització del Trovam – Pro Weekend ha treballat per aconseguir que l’esdeveniment siga l’aparador de la música feta a les comarques valencianes. Per tal d’assolir aquest objectiu, la capital de la Plana Alta ha acollit projectes artístics de qualitat, rics en matisos i equilibrats territorialment amb una aposta decidida per la paritat i els espectacles d’estrena. Gràcies a aquests compromisos, la Fira s’ha convertit en una cita ineludible en l’agenda cultural i en el calendari dels professionals del sector.
La Fira Valenciana de la Música mantindrà aquestes característiques bàsiques en la seua pròxima edició. Així, un any més, els assistents podran conéixer de primera mà els valors emergents i consolidats de la Comunitat Valenciana, amb una nodrida representació castellonenca. Així mateix, l’oferta artística es completa amb solistes i bandes arribades d’altres punts de l’Estat. S’ha de destacar que les entitats i institucions organitzadores estan molt pendents de l’evolució de la pandèmia de la Covid-19 i faran complir tots els protocols de seguretat dictats per les autoritats. Cal recordar que l’edició celebrada en 2020 es va poder seguir virtualment, un format que es mantindrà enguany.
Una programació eclèctica i plena de novetats
Els ritmes urbans i festius sonaran amb força en la Fira Valenciana de la Música. Així, La Fúmiga descarregarà l’energia de cançons com “Mediterrània”, “Havia de passar” o “Ja no fa mal” en un nou espectacle que té les seues arrels en les bandes i xarangues de carrer. Un altre dels plats forts de l’esdeveniment serà Samantha. Després del seu pas per Operación Triunfo, la jove de Beniarrés s’ha consolidat com una de les grans veus del panorama musical gràcies al seu primer llarga durada, Nada, i a temes com “Mar de dudas”.
D’altra banda, Castelló serà una de les primeres ciutats on es podran escoltar els temes de Les infelices, el cinqué treball discogràfic de Mafalda. L’àlbum és fruit d’un llarg procés de composició i creació amb el rock com a gènere predominant. Així mateix, Maluks portarà a la capital de La Plana els ritmes de dancehall, reggae, cúmbia i dub del disc Som i vibrem.
En la vessant més propera al pop, Àlex Blat, vocalista, guitarrista i compositor de Tardor, acudirà a la Fira per a mostrar el seu primer treball en solitari, La veritat, dominat per melodies acústiques. El cantant Òscar Briz també arribarà a la Fira amb nou treball sota el braç. En el seu cas, Amor & Psicodèlia en temps de virus és un àlbum sorgit durant el confinament que mostra la vessant més juganera de l’artista de L’Alcúdia. En el cas del duet format per Nacho Mañó i Gisela Renes, la seua proposta beu d’estils com la bossa nova, el bolero i el jazz.
Entre la representació valenciana també cal destacar els directes de Borja Mompó, antic integrant de Modelo de Respuesta Polar, qui s’ha aproximat a les sonoritats acústiques amb un EP homònim. Les línies de guitarra elèctrica, els teclats i els efectes digitals s’integren en Casa, l’àlbum que les alcoianes Júlia presentaran a Castelló de la Plana. Un altre disc que s’estrenarà al Trovam – Pro Weekend serà La dansa d’un temps nou, del quintet de Rafa Xambó. Es tracta d’un treball que naix de les crisis que ens ha tocat viure, però sense perdre l’esperit de resistència.
Sierra Leona, la banda encapçalada per la cantant Ainoa Cabanes, posarà de llarg el disc Cruzar un río. Els seus temes tenen una gran personalitat i càrrega emocional. Molt diferent és l’aproximació de Toni de l’Hostal, qui destaca per la sàtira de les seues lletres i directes. El seu humor, passat pel sedàs valencià, es pot gaudir en l’àlbum Repom. En quant a Versonautas, el grup format per Ana Sanahuja i Roqui Albero, oferiran un tast del seu llenguatge innovador a través de la poesia oral i escènica, la música, la performance i el teatre.
Els ritmes tradicionals són l’element comú d’altres tres espectacles de la Fira. En primer lloc, el cantaor Josep Aparicio ‘Apa’ interpretarà versions en valencià de clàssics de la música popular que l’han marcat profundament i que ha reunit en Sinèrgies. Són composicions de Raimon, Remigi Palmero, Paco Ibáñez, Luis Eduardo Aute o Víctor Jara, entre d’altres. Més experimental és la proposta de Sandra Monfort. El seu debut en solitari, Niño Reptil Ángel, parla de la condició humana a través de la música tradicional, l’avantguarda i l’electrònica. També sonaran les melodies d’arrel gallega gràcies a Tanxugueiras, trio de veus femenines obert a l’evolució i a la reformulació dels cànons musicals.
Com s’ha comentat anteriorment, hi haurà una important presència d’artistes castellonencs. Així, la cantant Aina Palmer posarà de llarg els temes de l’EP Fallanca, on ha experimentat amb el folk, l’electrònica i el trap. D’altra banda, el quartet Annacrusa traslladarà a l’escenari els paisatges sonors del disc Duelo i del seu últim single, “Esperanza”. Una altra experiència innovadora l’oferiran Nereu i les Bèsties Marines, que es defineixen com un projecte musical de folk d’autor amb embolcall malenconiós.
Des dels seus inicis, el Trovam – Pro Weekend s’ha enriquit amb espectacles arribats d’altres punts de l’Estat. En 2021, el públic podrà escoltar les històries cantades d’Albert Pla, un home que porta més de 30 anys escrivint temes carregats d’ironia. A més, la cantautora madrilenya La Otra compaginarà l’intimisme i la crítica de les seues composicions amb ritmes d’origen llatinoamericà, rap, pop, reggae i funk. En canvi, Caminero Trío -format pel contrabaixista Pablo Martín Caminero, el percussionista Paquito González i el pianista Moisés P. Sánchez– combinarà les melodies del jazz i el flamenc. En eixa línia, la investigació sobre melodies, formes i ritmes a través de la improvisació és la clau del duet de la cantant Magalí Sare i el contrabaixista Manel Fortià. Els balears Xanguito i els gaditans Turmalina posaran les dosis necessàries de pop en la presentació de les seues últimes creacions.
L’electrònica també tindrà protagonisme en la novena edició de la Fira Valenciana de la Música. Així, l’artista canària d’origen suec Cintia Lund desplegarà els ritmes de sintetitzadors que donen forma al disc Aquí en Madrid. També cal destacar la presència de Bulego, formació d’Azkoitia (Guipúscoa), amb lletres escrites íntegrament en basc que tracten assumptes quotidians des d’una perspectiva positiva i amb un llenguatge directe. Els assistents podran escoltar Las Bajas Pasiones, projecte que divaga entre l’experimentació electrònica, els sintetitzadors, els ritmes ballables i les guitarres. Ho fan amb unes lletres en forma de rap i cançó d’autor que desconstrueixen els gèneres, el desamor i les drogues.
Finalment, el públic familiar també està cridat a gaudir de la programació del Trovam – Pro Weekend. En aquest apartat, s’ha de ressaltar l’espectacle de Trobadorets. Els castellonencs faran sonar els temes de l’àlbum Paco, com ens fas xalar, el seu particular homenatge a Paco Muñoz. D’altra banda, Iruixa + Skargots posaran en escena una proposta molt atractiva visualment amb unes composicions que aborden la igualtat, el medi ambient i la solidaritat, entre d’altres valors.
El cartell és obra d’Enric Alepuz, músic i dissenyador valencià que es fa càrrec de la imatge i del disseny gràfic de la Fira des del 2016.
La Fira Valenciana de la Música Trovam! – Pro Weekend està organitzada per la Valencian Music Association (VAM!) en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló de la Plana i l’àrea de Cultura de la Diputació de Castelló. Així mateix, compta amb la col·laboració d’À Punt Media, l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM), Turisme Comunitat Valenciana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), la Berklee College of Music i Cerveza Turia, entre d’altres organismes.