La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana complirà, en 2018, els seus cinquanta anys d’història, na cita majúscula que la organització està disposada a celebrar com cal. Precisament, en eixe context i com a prèvia de les celebracions previstes per a esta efemèride, la federació va retre este cap de setmana un merescut homenatge a les 22 Societats Musicals (SSMM) que en 1967 decidiren constituir la FSMCV durant la celebració en este municipi dels Festivals d’Espanya.
En este acte, que es va celebrar en l’Església de la Sang de Llíria, el president de la FSMCV, Pedro Rodíguez, va destacar la gran iniciativa d’eixes 22 Societats Musicals que somiaren amb unir totes les bandes de la regió valenciana, una iniciativa que es tradueix hui amb una organització que aglutina 547 societats musicals i les seues escoles de música, que compta amb 40.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis; unes xifres que fan d’este moviment associatiu “un dels principals agents culturals en les tres províncies”, segons Rodríguez.
L’acte va comptar també amb la presència del director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinós; amb el president de la Unión Musical de Llíria, José Vicente Pedrola; amb l’historiador Francisco Rozalén; i el president d’honor de la FSMCV, Ángel Asunción, que va estar presente en la proposta de creació de la federació en 1967.
Proposta de creació de la FSMCV
Este acte va servir per a recordar la celebració en 1967 i a la ciutat de Llíria els anomenats “Festivals d’Espanya”, patrocinats pel Ministeri d’Informació i Turisme, i que van ser organitzats per la Unió Musical de Llíria. Precisament, va ser en el transcurs d’este festival que es va celebrar una reunió el 10 de setembre de 1967 amb el nom “Les bandes de música i els seus problemes” que va acabar amb una proposta per a la creació d’una federació que les agrupara. A la reunió acudiren 64 directius de 22 Societats Musicals d’Alacant, València i Castelló, que elaboraren un informe firmat per 30 dels assistents amb les principals conclusions i que lliuraren al Director General d’Informació del Ministeri d’Informació i Turismo, Carlos Robles Piquer, que acudí a la clausura dels Festivals. Eixe fou el primer pas per a la creació de la FSMCV.
Les Societats Musicals que participaren van ser: Agrupació L´Amistat (Quart de Poblet), Centre Instructiu Musical (en 1967, “Educación y Descanso”) de Mislata, Centre Artístic Musical de Moncada, Societat Musical Instructiva Santa Cecília (Cullera), Ateneu Musical de Cullera, Casino Musical de Godella, Unió Musical de Jalance, Ateneu Musical Schola Cantorium (Vall d’Uixó), Societat Musical “Lira Saguntina”, Agrupació Musical “Santa Cecília” de Sedaví, Centre Instructiu Musical “La Armónica” (Buñol), Societat Musical Lira Castellonera (Villanueva de Castellón), Societat Instructiva Unió Musical de Montserrat, Societat Instructiva Unió Musical (Tavernes de la Valldigna), Societat Musical Lira Almussafense, Societat Musical Beniatjarense, Societat Artística Musical de Benifaió, Ateneu Musical i d’Ensenyança “Banda Primitiva” (Llíria), Centre Instructiu Musical Benimaclet, Unió Artístico Musical “Sant Francesc de Borja” de Gandia i la Unió Musical de Llíria.
Presentació del logotip del 50é aniversari de la FSMCV
En el marc de d’este homenatge, la FSMCV va aprofitar per a presentar el nou logotip de la FSMCV que commemora el seu 50 aniversari.
La proposta guanyadora, frmada perJosé Antonio Yuste es presenta sota el lema “La nostra música, els nostres músics”, i representa un pentagrama on apareixen tres punts que simulen tres notes en els colors de la bandera de la Comunitat: groc, roig i blau. Este disseny serà utilitzat en tots els actes i materials que durant tot l’any 2018 es duran a terme per commemorar el 50é aniversari de la FSMCV.
L’acte celebrat en Llíria es va clausurar amb l’actuació del quintet de vent “Llíria Wind Quintet”.