La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha iniciat una roda de contactes amb els diferents Grups Parlamentaris de Les Corts per tal de fer-los arribar les necessitats del col·lectiu en materia de finançament.
Esta iniciativa busca, segons ha explicat el president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, que les demandes de les Societats Musicals siguen contemplades en els esborranys de pressupostos generals en què les diferents formacions estan ja treballant. En aquest sentit, Rodríguez ha assenyalat que “és fonamental que coneguen les nostres reivindicacions més immediates perquè puguen ser contemplades en el pròxim exercici”.
La reivindicació fonamental de la FSMCV per al que queda de legislatura és la aconbseguir un augment en les ajudes a les Escoles de Música que depenen de les Societats Musicals, un fet que permetria millorar les condicions de contractació del professorat.
Es tracta, segons apunten des de la FSMCV de donar suport a una xarxa que treballa per fer de la música un veratder element social i cultural, ja que actualment, hi ha més de 300 escoles de música censades en el Registre de Centres Docents de la Conselleria d’Educació, una quantitat que atén a més de 30.000 alumnes i que ofereixen treball a 2.807 docents.
Tal i com va assenyalar recentment Rodríguez, des de l’any 1994 les ajudes de la Generalitat a estes Esocles de Música ha caigut dràsticament. Així, si en la década dels 90 les ajudes arribaven a cobrir quasi el 70 per cent de les despeses, les ajudes des de 2005 ni tan sols arriben a cobrir les despeses de seguretat social.
Este fet, segons apunten des de la Federació, fa que les Societats Musicals es convertisquen en contribuents netes del sistema, sense tenir en compte la seua aportació social i cultural. A més, els retards en el pagaments de les ajudes, que en altuns casos es retarden fins a 18 mesos, fa que la situació siga insostenible per a algunes de les més de 600 societats musicals que hi ha en actiu a la Comunitat, i que contribueixen a vertebrar tot el territori.
Sota la vigilancia de la Inspecció de Treball
La reclamació de la FSMCV per a que la Generalitat es faça càrrec de les quotes a la Seguretat Social dels professors de música arriba a penes unes setmanes després que el Ministeri de Treball haja iniciat una campanya per tal d’nformar a les Societats Musicals de la necessitat de donar d’alta a totes les persones que realitzen algún tipus de treball remunerat.
Diverses Societats Musicals de la Província de València van rebre una carta on s’informava de la realització d’inspeccions per tal de comprovar la veracitat de les dades, una mesura que no va agradar a bona part del col·lectiu, que es va sentir amenaçat i desamparat front a estes institucions.
De fet, el carácter social, solidàri i associatiu d’algunes d’aquestes formacions, fa que la situació dels seus treballadors no siga equiparable al de les empreses, un fet que no ha sigut tingut en compte pel ministerio de Treball. Per això, una ajda de la Generalitat destinada a pagar les quotes a la seguretat social dels professors de música, ajudaria a la supervivencia d’un gran nombre d’estes escoles que ara veuen perillar el seu futur.l
Cin milions més
En aquest context, la petició de la FSMCV és, d’una banda, que les ajudes que es destinen al professorat de les Esocles de Música s’incrementen en 5 milions d’euros durant els exercicis de 2018 i 2019; al mateix temps, reclamen que s’establisca un pla de pagaments d’acord a les necessitats de les Societats Musicals i organitzat trimestralment.
D’altra banda, es demana també un xicotet increment de la mateixa línia d’ajudes per a la contractació del professorat de 100.000 euros, que aniria destinat directament al pagament de les hores dels Directors de les Escoles de Música; una figura que s’entén com a fonamental dins del sistema i que des de la pròpia FSMCV i la Conselleria d’Educació han tractat de reforçar en els útlims temps.
Finalment l’entitat federativa demana també un increment de 400.000 euros en l’ajuda directa que percep del Institut Valencià de Cultura perquè cobrisca el seu increment d’activitat i els serveis que proporciona als directius de les societats musicals de les tres províncies.
Antecedents
La FSMCV ha assenyalat que ja en els pressupostos generals de 2016 es va aconseguir l’aprovació de dues esmenes per valor de més d’un milió d’euros per a les Esocles de Música, i que en 2017 es va materialitzar una altra esmena per un total de 1.100.000 euros que ha permès posar en marxa la campanya d’intercanvis musicals més ambiciosa dels últims anys.
En aquest context, des de la FSMCV s’espera que les seues reivindicacions siguen ateses pels Grups Parlamentaris de manera unànime, com sempre ha sigut en aquesta legislatura, per a seguir avançant en el bon funcionament d’un dels nuclis culturals més rellevants de la identitat valenciana: el de les Societats Musicals.
Les peticions de la FSMCV van destinades a impulsar el projecte social, educatiu i cultural que desenvolupa aquest moviment associatiu. En total, les reivindicacions històriques del col·lectiu musical per a totes les administracions provincials i autonòmiques ascendisquen a més de vint-i-cinc milions d’euros, dels quals actualment només s’aconsegueixen la meitat.