La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) va celebrar el passat dissabte en la plaça de bous d’Alacant la segona cita multitudinària de les tres previstes per a celebrar el seu 50 aniversari.
L’esdeveniment, tal i com estava previst, va servir per a retre homenatge a les escoles de música de les societats musicals i a la mateixa Diputació d’Alacant pel seu suport a la música, en un acte en què es va batre un altre Record Guinness per a mostrar a tot el món la força del col·lectiu.
Així, després que a Castelló s’aconseguira fa unes setmanes formar les dues bandes de música més grans de la història integrades per membres d’una mateixa família, en esta ocasió es va aconseguir posar impartir la “Major lliçó de música de la història”, una fita que posa de manifest la importància dels centenars de centres que contribueixen cada dia a transmetre entre les diferents generacions la tradició musical valenciana.
“Hui els alumnes de les Escoles de Música de les nostres Societats Musicals, els nostres músics, han tornat a fer història. Gràcies a la seua participació i compromís hem aconseguit mostrar al món el gran potencial de la nostra xarxa d’Escoles de Música. Ells són el present i el futur de la nostra música popular i volem que se senten orgullosos de ser músics i de la seua gran contribució a la cultura de la Comunitat Valenciana”, ha declarat Pedro Rodríguez.
En l’acte van participar un total de 4.130 alumnes, d’entre 8 i 16 anys, que estan inscrits en fins a 199 escoles de música Societats Musicals, i van participar una innovadora lliçó de música de que portava per títol “Introducció al sistema Soundcool”. L’anterior rècord estava establit en una lliçó en la qual van participar 2.489 persones, una quantitat que cosa els músics de la Comunitat han superat per més de 1.000 participants.
El sistema Soundcool és una eina de creació musical col·laborativa desenvolupada per la Universitat Politècnica de València (UPV) amb la col·laboració de la FSMCV, i està basada en la utilització de tecnologia com a telèfons mòbils i tablets. En la lliçó els participants han après el funcionament d’aquesta eina i han participat activament amb els seus dispositius tecnològics.
“Ha sigut tot un desafiament fer aquesta pràctica amb 100 dispositius tecnològics perquè mai s’havia fet, el desplegament tècnic ha sigut un autèntic repte. El nostre objectiu ha sigut crear els espais sonors dins de l’espectacle de Xarxa Teatre. I açò suposa una autèntica aposta de la FSMCV per la fusió entre el que significa la tradició de l’aprenentatge musical i la innovació amb la incorporació d’elements tecnològics i la creació en temps real”, ha assegurat Adolf Murillo, director pedagògic de Soundcool, que ha destacat l’aposta de la FSMCV “per la fusió entre el que significa la tradició de l’aprenentatge musical i la innovació amb la incorporació d’elements tecnològics i la creació en temps real”
Espectacle de Xarxa Teatre i actuació de Vera Green
En l’acte estava prevista l’actuació de Vera Green i de l’espectacle de Xarxa Teatre El Guerrer de la Valltorta, i tots dos van haver de ser suspesos, després del primer tema del grup alacantí, a causa de la pluja que va començar després de l’obtenció del Guinness.
El Guerrer de la Valltorta és una obra musical que, a més, va ser composta per a l’ocasió pel propi Pere Vicalet mitjançant el sistema Soundcool. Es tracta d’un espectacle lúdic-festiu d’animació infantil amb música electrònica que mitjançant efectes sonors i visuals, escenifica contes populars, narracions, i rondalles típiques de la Comunitat Valenciana
El pròxim esdeveniment programat per la FSMCV per a commemorar les seues 50 anys se celebrarà el dissabte 26 de maig a València i en ell s’ha marcat l’objectiu d’aconseguir 15 Guinness World Records amb la finalitat de proclamar a nivell mundial la importància de la música popular com una dels senyals d’identitat fonamental de la cultura de la Comunitat Valenciana.