Amparito Roca, Chimo, Rotllo i Canya o El Faller són part d’una banda sonora genuïna, pròpia d’un moviment únic en el món com és el de les societats musicals valencianes.
Ara, aquest imaginari propi queda registrat en un àlbum interpretat per una de les formacions capdavanteres del nostre territori amb una vocació divulgativa patent des del títol: ‘A què sona la nostra terra?’.
Es tracta d’un ambiciós projecte discogràfic impulsat per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i Turisme Comunitat Valenciana, que s’ha presentat a l’Alqueria Julià-Casa de la Música. El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i la presidenta de FSMCV, Daniela González, han explicat els detalls d’una iniciativa destinada a difondre el ric patrimoni d’una terra essencialment musical.
El disc conté 12 obres emblemàtiques que han sigut interpretades per la Jove Banda Simfònica de la FSMCV, sota la batuta del seu director titular durant la temporada 2020/2021, Rafa García Vidal.
El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha destacat que les societats musicals són, en la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat «un recurs turístic de primer ordre», per això ha incidit en què des de la Generalitat «volem situar la música com a centre del que representa la Comunitat Valenciana, i per això impulsem una aliança amb la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana».
En aquest sentit, Colomer ha remarcat que Turisme CV treballa juntament amb la FSMCV per a «incorporar a les societats musicals com a fenomen cultural», i ha explicat que aquesta estratègia «suposa rearmar la nostra marca i ens reforça com a destí».
«Amb aquest projecte discogràfic realitzem un recorregut sonor pel nostre territori, una terra reconeguda dins i fora de les nostres fronteres com una ‘Terra de Música’. Per això aquest projecte naix amb la finalitat de servir com a recurs per a continuar exportant el nostre patrimoni musical i cultural des d’una perspectiva turística, en el qual vam mostrar a través d’aquesta col·lecció discogràfica aquest tresor musical inabastable que representen les nostres societats musicals i l’excel·lència dels nostres músics que exportem a la resta del món», ha remarcat la presidenta de FSMCV, Daniela González, que ha agraït el suport de Turisme Comunitat Valenciana al col·lectiu de les societats musicals.
‘Terra de Música’
El projecte discogràfic no és una acció aïllada. Forma part d’una estratègia desenvolupada per FSMCV i Turisme Comunitat Valenciana per a reforçar la posició del nostre territori com a destí cultural: la marca ‘Terra de Música’.
A més, els últims anys s’han dut a terme diferents campanyes que han relacionat la música amb altres territoris fonamentals del patrimoni cultural valencià, com la gastronomia. Campanyes comunicatives com ‘A què sap la nostra terra?’, han connectat cuiners internacionals com Ricard Camarena amb el moviment de les societats musicals.
Recurs turístic de primer ordre
Per totes aquestes iniciatives, la FSMCV compta amb els distintius Mediterranew Musix i Creaturisme en l’àmbit del turisme cultural, atorgats per Turisme Comunitat Valenciana.