La Fira Valenciana de la Música, el Trovam!-Pro Weekend, celebrarà el proper mes de novmebre la seua cinquea edició en la que espera donar un pas endavant definitiu en la seua aposta per fer de la música valenciana no només un valor cuoltural afegit de primer ordrem sinó també un atractiu propi amb valor econòmic afegit.
Això és el que es desprén de la presentación d’esta cita, que tindrà lloc del 9 al 12 de novembre en diversos espais de Castelló de la Plana, i que va ser presentada fa uns diez a l’ Espai Cultural l Menador de Castelló.
En total són més de 40 artistes de diferents estils els que formen l’oferta musical, que es repartirà en espais com l’Auditori de Castelló i el teatre Principal, ambdos edificis gestionats per l’Institut Valencià de Cultura. També hi haurà actuacions a la plaça Major, la plaça de Santa Clara i l’Hort dels Corders, que acolliran diversos espectacles per tal de convertir la música en l’element dinamitzador de la ciutat durant els dies de la fira. Així mateix, hi haurà esdeveniments culturals, com ara les trobades de muixerangues, de dolçainers i tabaleters, i la fira del llibre, entre d’altres.
Entre els artistes confirmats, hi destaca la presència de Maria del Mar Bonet, que enguany celebra “50 anys d’escenaris”; Els Amics de les Arts, amb la presentació del disc “Un estrany poder”; i Jorge Drexler, que publicarà un nou treball a setembre. També hi seran Maria Arnal i Marcel Bagés, SES, Niña Coyote eta Chico Tornado, Buhos, Pavvla i Marion Harper, entre d’altres.
Els grups i solistes valencians també tindran una presència destacada. El Diluvi, Soledad Vélez, Musicants, Mueveloreina, Verdcel, Funkiwis, Las víctimas civiles, Alberto Montero, Nadia Sheikh, Urbàlia Rurana, Skizophonic o Sacromonte són algunes de les propostes que es podran escoltar al Trovam!
La programació es completa amb els cantants i grups seleccionats entre tots els projectes presentats a l’organització del Trovam!, una iniciativa oberta a intèrprets de la Comunitat Valenciana i de fora i oberta a tots els estils. La fira aposta per un model plurilingüe on el valencià és la llengua vehicular, i on tinga cabuda la música en castellà, anglès, gallec o basc.
Activitats professionals
Però el Trovam s’ha convertit en un espai on hi haurà molt més que música en directe. Representants d’institucions valencianes, membres d’associacions professionals, altres fires del sector, periodistes, creadors, agents culturals i moviments cívics de la Comunitat Valenciana participaran en esta edició per tal d’abordar assumptes importants per al futur del sector.
Dins d’aquest marc professional es convocaran reunions dels diferents àmbits que formen el sector musical, amb els programadors del circuit de l’Institut Valencià de Cultura, de la MECUV, promotors i editors musicals, etc.
Les jornades professionals servirán, per exemple, per a presentar la “coordinadora de fires musicals” (de la qual formen part els certàmens de Vic, Manresa, Balears i el Trovam!), donar difusió als estudis acadèmics sobre el sector, i conèixer l’Observatori Valencià de Música (OVM). La programació completa es donarà a conèixer després de l’estiu.
Després de l’èxit d’esta proposta conjunta del sector musical valencià en les útlimes edicions, i tal i com ja va succeir fa un any, la iniciativa compta amb el suport de l’Institut Valencià de Cultura, que ha anat augnmentat la seua aportació fins a convertir-se en una de les entitats organitzadores augmentant la seua presència i suport institucional i econòmic.
Sixí, durant la presentación de la Fira, la directora adjunta de Música de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, va assenyalar que l’IVC “vol consolidar el Trova’m com la gran Fira Valenciana de la Música Valenciana”, i va afegir que esta fira “és un lloc ideal per trobar-se, fer negoci i intercanviar idees”. L’objectiu és, sense dubte, convertir esta cita en una ferramenta per a “provocar sinergies entre industria, músics, programadors i públic i, per tant, una gran ferramenta per a impulsar la nostra indústria musical”.
El festival, que busca oferir un ventall ample d’activitats relacionades amb el sector de la música comptarà amb actuacions en directe, debats i conferències, amb una destacada presència de tots els agents que formen part de la cadena de valor musical, per fer de la música un element clau en el desenvolupament social, cultural i econòmic de la societat valenciana.
Junt a Marga Landete han estat presents a la roda de premsa Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló; Vicent Sales, vicepresident de la Diputació de Castelló i diputat de Cultura; Alfons Ribes, director territorial de l’IVC a Castelló; Joan Gregori Maria, director de la Fira Trovam!-Pro Weekend; i Miguel Ángel Borja, co-director del Pro Weekend.
La Fira Valenciana de la Música forma part del Pla Estratègic ‘Fes Cultura’, impulsat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport (GVA). Està coorganitzada entre l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Castelló i la Valencian Music Association (VAM!). Així mateix, compta amb la col·laboració la Diputació de València, l’Agència Valenciana de Turisme, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i altres organismes valencians.