La sisena edició de la Fira Valenciana de la Música es va tancar diumenge 11 de novembre en el Teatre Principal de Castelló amb l’espectacle per a públic infantil My Baby is a Queen de la companyia La Petita Malumaluga. L’obra va posar el punt final a quatre jornades que han combinat els concerts i les activitats professionals, amb més de 450 professionals inscrits (un 25% més que l’any passat).
En el terreny artístic, el Trovam – Pro Weekend va tornar a oferir l’oportunitat de gaudir amb projectes musicals consolidats i emergents. Així, entre els primers cal destacar la presència de La Habitación Roja, Julio Bustamante, Mafalda o Cuello. D’altra banda, el públic va poder conèixer de primera mà les propostes d’Amorante, Jonatan Penalba, Smile, Museless o Els Jóvens. En la vessant professional, la Fira ha tornat a comptar amb representants institucionals, experts i acadèmics per tal d’analitzar el present i futur d’aquest sector cultural i econòmic.
La indústria musical a debat
La directora adjunta de música de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, va presentar als assistents el Catàleg de la música valenciana, quatre volums de directori pràctic que recullen la quasi totalitat dels grups valencians en actius dividits en les següents categories: Música Popular, Tradicional, Jazz, Clàssica, Barroca, Contemporània i Altres Músiques. Les jornades també han servit per a fer una diagnosi sobre els reptes de futur i sobre quin paper han de jugar les institucions, el públic, els professionals i els mitjans de comunicació.
També s’han abordat els projectes turístics al voltant de la música i la importància d’aquesta activitat per a les ciutats. En aquest sentit, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, va anunciar en el marc del programa Mediterranew Fest que el seu departament treballa amb un informe econòmic intern que valora l’impacte dels festivals a la Comunitat Valenciana amb un retorn de 380 milions d’euros i 1 milió de visitants. Així mateix, augura un futur en aquest sector on competiran les propostes que siguen capaces de treballar amb continguts de valor afegit en destinacions turístiques intel·ligents. Així mateix, es van plantejar qüestions que afecten als festivals i a la música en directe.
Novetats de l’edició 2018
Entre les novetats més destacades d’enguany figuren la realització de diversos tallers pràctics per a les persones inscrites. Per últim, s’ha de destacar la celebració de més de 160 speed meetings (rondes de contacte de 5-7 minuts) entre promotors, discogràfiques, programadors i artistes. A més, la Fira va acollir el lliurament dels primers Premis Carles Santos de la Música Valenciana i va ser l’escenari escollit per a la presentació de la revista commemorativa del desé aniversari del portal castellonenc Nomepierdoniuna i dels festivals emac.2019 de Borriana i Benicàssim Blues Festival.
Una oferta musical diversa i descentralitzada
El públic del Trovam – Pro Weekend ha pogut escollir entre més de 50 propostes artístiques i de diversos escenaris amb òptimes qualitats de so i il·luminació. En primer lloc, els diversos espais de l’Auditori de Castelló van conjugar intèrprets consolidats i emergents. La Fira Valenciana de la Música està organitzada per l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana en col·laboració amb l’Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i la Valencian Music Association (VAM!).
La iniciativa forma part del programa de desenvolupament estratègic “Fes cultura” de la Generalitat Valenciana i compta amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), d’À Punt Mèdia i de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. També hi participen altres organismes com ara l’Associació de Promotors de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) i l’Associació Valenciana de Sales de Música en Directe (En Viu!).