Les millors propostes de l´any de música en valencià ja tenen els seus merescuts guardons. El Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants en valencià (COM) va lliiurar ahir per la nit els seus Premis Ovidi, que enguany arriben a la seua dotzena edició en el seu afany per fer visible les propostes musicals en valencià.
Finalment, les grups Júlia, Zoo, Smoking Souls, Tardor, Candela Roots i Mireia Vives i Borja Penalba s´han emportat els principals reconeixements, en una gala que es va celebrar a l´Auditori de Castelló en el marc de la Fira Valenciana de la Música i que va servir per a posar el punit i final a la primera jornada del Trovam, que té lloc a la capital de la Plana fins al diumenge, 12 de novembre.
El jurat musical, format per Teresa Ciges, Josep Vicent Frechina, Eduardo Guillot i Quim Vilarnau, va decidir reconéixer els treballs “Línies en el cel elèctric” (Mésdemil), de Mireia Vives i Borja Penalba, com a millor disc de cançó d´autor; “Flamencianes” (Mésdemil), de Josep Aparicio Apa, com a millor disc de folk; “Raval” (Propaganda pel Fet), de Zoo, com a millor disc de hip hop i electrònica; “Humanité” (Mesdemil), de Candela Roots, com a millor disc de mestissatge; “Patraix” (Primavera d’Hivern), de Tardor, com a millor disc de pop; i “Cendra i or”, d´Smoking Souls, com a millor disc de rock.
A més, la formació Nuc va rebr el reconeixement com a grup revelació pel seu treball “Viatgera de l´espai”; “Pròxima B”, de Júlia, va rebre el premi a la millor producció i arranjaments; la peça “Balconades”, de Tomàs de los Santos, va ser triada com a millor cançó; i “La mestra” de Zoo, va ser considerada com la millor lletra de l´any.
D’altra banda, els reconeixements al disseny i al videoclip, dictaminats per Sebastián Alós, Cèsar Amiguet i Maria Estrada, van anar a parar a Soysoft i Magda Arques, pel seu treball en el disc “Pròxima B”, de Júlia; i per al director Pau Bergai la productora Tresdeu Media per “Vida” d´Smoking Souls.
Pel que fa als guardons honorífics que cada any atorga l´assemblea del Col·lectiu, la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet va ser reconeguda amb el “Premi Trajectòria”, amb el qual el COM ha volgut destacar “una obra decisiva que ha enlairat la Cançó des del seu context de música mediterrània moderna i on totes les varietats de la nostra llengua, populars i literàries, hi tenen un encaix harmònic”. El premi coincideix amb la commemoració dels 50 anys d´escenaris de la cantantm que va oferir un concert just abans de la gala.
Per últim, el Premi Suport a la música en valencià va servir per honrar la feina de la discogràfica Comboi Records, formada per José Rivas i Carlos Carrasco, i que al llarg de al seua història ha fet possible la publicació de nombrosos àlbums de músics valenicans en diferents estils. Així, al seu catàleg figuren noms com els de Julio Bustamante, Carles Dénia, Eva Dénia, Rafa Xambó, Àlvar Carpi, Gent del Desert, Baraca Folk, Josep Maravilla, Ivan Brull i La Romàntica del Saladar, entre d´altres, a qui el segell va permetre fer els seus primers passos en el món de la música.