La dolçaina ha passat de ser un instrument d´ús quasi testimonial durant bona part del segle XX, a convertir-se en un dels trets d´identitat més propis de la tradició cultural i musical valenciana, que més enllà de les bandes de música, té en les colles de tabal i dolçaina un dels seus seus elements més característics. De fet, el so càlid d´este insturment ha anat guanyant protagonisme en un bon nombre de manifestacions culturals, fins a aconseguir que la seua presència siga ja habitual en formacions tan diverses com els grups de rock o la música festera dels moros i cristians.
Sense dubte, una bona mostra de la creixent popularitat d´este instrument es va viure el passat dissabte a la ciutat d´Alzira, on va tenir lloc la XVII edició de l´Aplec de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, i que va reunir més d´un miler de persones entre músics i assistents per a viure en primera persona, una cita que contribuïx a donar a conéixer el bon moment que viu este instrument. De fet, la dolçaina cada vegada té més presència en diferents ambients i, amb més de seixanta colles participants, l´aplec celebrat dissabte va batre rècords d´assistència.
La jornada va arrancar de matí amb un taller de respiració a càrrec de la dolçainera Paloma Mora, i va seguir amb una conferència sobre l´evolució de la dolçaina en els últims anys a càrrec de Toni de la Asunción, un dels dolçainers i compositors més reconeguts. A més, una fira de lutiers que es va ubicar a al plaça major d´Alzria va servir també per a donar compte de l´auge d´este intstrument. I és que si fa no massa dècades, els dolçainers tenien dificultats per a trobar especialistes en el seu instrument, hui n´hi ha que fins i tot han posat en marxa nous mecanismes i materials per tal d´afavorir el seu ús. Els propis lutiers van cedir a la Federació material valorat en 1.500 euros per a una rifa, que va servir per a ajudar al finançament de la jornada.
Més enllà de l´elevada participació, el matí de dissabte també va servir per a fer palés el bon moment de salut de la dolçaina, ja que els intèrprets més joves van prendre els carrers de la ciutat per a deixar clar que el futur d´este instrument està assegurat, també gràcies a les moltes escoles de música de tota la Comunitat que han decidit incloure el de dolçaina entre la seua oferta de cursos.
L´Aplec va continuar de vesprada amb el tradicional passacarrer que van protagonitzar les prop de seixanta colles que es van donar cita en l´acte, i que van reunir a prop de 800 músics. Els dolçainers van concloure l´acte interpretant conjuntament l´obra “Els Raboses”, d´Antonio de la Asunción, en honor a la colla alzirenca Les Raboses, que va ser l´amfitriona i l´organitzadora de l´aplec.
Colla de la FVDIT
La cita de dissabte va servir també per a presentar un nou projecte musical, el de la Colla de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, que va debutar amb un actuació en el Gran Teatre d´Alzira i sota la batuta d´un reconegut director de la talla de Pascual-Vilaplana. La formació està integrada per alguns dels millors dolçainers de les colles que hi ha en tota la Comunitat i s´ha posat en marxa amb l´objectiu de donar a conéixer la capacitat d´este instrument i de donar als integrants l´oportunitat de participar en un projecte que comptarà amb la col·laboració dels millors directors i que actuarà en escenaris de primer nivell.
La presentació d´esta colla de la FVDIT va comptar amb un notable recolzament institucional, amb la presència del secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; i del director de CulturArts, Abel Guarinos, que van acompanyar a l´alcalde de la ciutat, Diego Gómez. De fet, la posada en marxa d´esta formació puntera de dolçaines, que serà un dels nous emblemes de tot el col·lectiu de músic, ha sigut possible gràcies a la col·laboració de les institucions, que han decidit donar un pas endavant en la promoció de l´instrument després que les anteriors ajudes a la FVDIT es suspengueren en 2012.
La dissetena edició d´este aplec, no obstant això, va servir per a recordar algunes de les reivindicacions del col·lectiu, com la defensa de la música tradicional valenciana, en què la dolçaina juga un paper destacat, o la demanda per tal que la dolçaina siga reconeguda en els conservatoris de grau superior. De moment, el que sí queda clar després de la jornada celebrada a Alzira, és que l´afició per este instrument propi segueix creixent, tal i com demostra el fet que en els últims anys han aparegut noves colles i formacions.