La Diputació de València continua treballant per a millorar l’àrea de les bandes de música i per això, coincidint amb la presentació del CD que recull les actuacions de les bandes guanyadores del Certamen Provincial del 2017, ha avançat algunes novetats de la pròxima edició del Certamen que se celebrarà al maig de 2019.
Fomentar la preséncia de la dona i ajudar a difondre pas dobles de nous compositors són algunes de les línies de treball que impulsaran des de l’entitat provincial, que vol fer de la música en general, i del certamen en particular, una ferramenta d’atracció per al turisme que ens visita.
A més del disc s’han presentat un conjunt de cinc partitures impreses i editades que s’ofereixen a les bandes de música per a poder enriquir el seu patrimoni musical amb composicions d’autors i autores valencians. Com a important novetat, ha assenyalat Xavier Rius, “enguany, entre les partitures, està la de la compositora valenciana Amparo Edo, que s’ha convertit en la primera dona de la qual editem partitures”. En aquest sentit, el diputat ha anunciat que “en 2019 s’establiran polítiques inclusives dins de l’àmbit musical, encaminades a ver visible el treball de les músiques valencianes”. D’entre les mesures, destaca un curs de perfeccionament per a dones directores, impartit per Mercedes Padilla.
Per la seua banda, Vicent Soler, assessor musical de la Diputació, ha destacat que “Amparo Edo és la primera dona a incorporar-se a les partitures editades per la Diputació de València, però ja s’està treballant per a incorporar-ne més en els pròxims anys”. A més, ha afirmat que “no podem oblidar-nos dels grans compositors, però també és important i necessari ajudar als compositors i compositores més joves, així com fer visible el seu treball”.
En esta línia de renovació, també s’ha presentat la nova imatge gràfica del Retrobem, a càrrec de la dissenyadora alemanya establida a València, Juliane Petri. El Retrobem és un ambiciós programa orientat a difondre l’obra dels compositors i, per fi ara, les compositores valencianes, mitjançant una sèrie de concerts oferts per les diverses societats musicals de les comarques valencianes, unes 330 en actiu, que representen un terç de totes les del territori espanyol.
La darrera campanya del Retrobem va comptar amb una aportació en subvencions a concerts de 733.400 euros, mitjançant els quals es va fer possible l’organització de 770 concerts. Josep Vidal ha remarcat que “Retrobem és una marca que afavoreix la música tradicional valenciana, la música de bandes”, així com què s’està treballant per a “internacionalitzar el nostre patrimoni musical, perquè ens coneguen fora del territori valencià i arreu del món”, també que els diferents programes i subvencions han permés fer concerts de les bandes guanyadores del Certamen fora del territori espanyol, com la recent actuació que féu la Unió Musical de Benaguasil al nord d’Itàlia.