La Diputació de València continua endavant amb la seua tasca per a impulsar la tradició musical valenciana, entesa com un patrimoni comú que cal defensar. Una de les últimes actuacions en eixe sentit ha estat la presentació d´un CD i de noves partitures signades per directors valencians que s´emmarquen dins de la campanya “Retrobem la Nostra Música”, posada en marxa per la Diputació.
Es tracta en total de cinc noves partitures editades per l´ens provincial, de les quals quatre corresponen a obres inèdites de compositors emergents; a les quals cal sumar un CD amb altres gravacions protagonitzades per bandes valencianes. Estos materials es lliuraran gratuïtament, a partir del proper mes d´abril, a les diferents societats musicals de les comarques valencianes, i es preveu que puguen arribar també a a totes les entitats que les sol·liciten.
En concret, les partitures editades corresponen als números del 66 al 70 de la col·lecció publicada per l´Àrea de Cultura de la Diputació de València. Es tracta de les composicions “El bosque encantado”, del mestre Juan Bautista Meseguer Llopis; “Los cuatro Jinetes del Apòcalipsis”, d’Hugo Martínez Chinesa; “Cervantes Ejemplar”, de Miguel Enrique de Tena Peris; “Danses de l’Alba”, de Pascual Martínez Martínez; i “Sinfonia de Cultures”, del mestre Joan Manuel Gómez de Edeta. De totes aquestes obres s’han editat un total de 400 exemplars de cadascuna de les partitures.
D’altra banda, el disc compacte que rebran les societats musicals que sol·liciten la seua participació en el programa “Retrobem la Nostra Música”, inclou un total de cinc peces interpretades per les formacions guanyadores de cadascuna de les seccions del Certamen Provincial de Bandes 2016: la Sociedad Musical Santa Cecilia de Requena, la Unió Musical de Carlet, la Filharmònica Alcudiana, l´Agrupació Musical de Beneixida i la Lira Musical de Salem.
Així, al CD es troba l’obra “Una nit d’albaes”, del mestre Salvador Giner interpretada per la Lira Musical de Salem sota la batuta d’Ernesto Micó; “La Ciudad sorpresa”, del compositor Ferrer Ferran i interpretació de l’Agrupació Musical de Beneixida sota la direcció d’Azael Tormo; “El Carro del Sol”, una obra del mestre José Serrano interpretada per l’Associació Musical La Filharmònica Alcudiana, formació guanyadora de la Secció Segona del Certamen, i dirigida per Sergi Pastor. “Sicània”, de Rafael Talens i interpretada per la Unió Musical de Carlet sota la direcció de la mestra-directora Beatriz Fernández; i finalment, “Tirant lo Blanch”, una composició d’Enrique Hernandis, interpretada per la Sociedad Musical Santa Cecilia de Requena, guanyadora de la Secció Especial, sota la batuta de Sergio Navarro.
En total s’han editat un miler de còpies d’aquest disc que conté les obres obligades de les diferents seccions de la passada edició del Certamen, les quals varen estar enregistrades durant la interpretació realitzada per cadascuna de les bandes simfòniques guanyadores al Palau de la Música de València.
El diputat de Cultura, Xavier Rius, encarregat de presentar els nous materials, va mostrar una «gran satisfacció» de poder anunciar l’edició de noves partitures que «contribuiran a enriquir el patrimoni musical de les nostres bandes i formacions musicals».
Per la seua part, els assessors musicals Vicent J. Soler i Pablo Sánchez Torrella, van indicar que aquest tipus d’iniciatives serveixen perquè els compositors siguen conscients de que se’ls valora. «Són peces que permeten incrementar l’arxiu i repertori d’obres de compositors valencians que poden interpretar les nostres bandes i formacions musicals», va afirmar Sánchez Torrella. En última instància, Vicent J. Soler va posar l´èmfasi en la «rellevància d’editar obres de compositors valencians, especialment d’aquells autors no consolidats, que no han tingut ocasió amb anterioritat de publicar el seu treball, i els quals disposen ara d’una finestra per donar a conèixer la seua música».
Altres ajudes
Dintre del mateix programa “Retrobem la Nostra Música” s’atorguen també ajudes dirigides a escoles d´educands, a l’adquisició d´instruments i a bandes de música, corals, associacions de dolçaina i percussió, orquestres de pols i plectre, rondalles i grups de danses, a més de destinar també recursos per a l´adquisició de partitures.