El Palau de la Música de València acull este cap de setmana la 47a edició del Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València, una cita imprescindible amb la música, que promou i reconeix la destacada qualitat de les societats musicals de la província de València.
El diputat de Bandes de Música, Ricardo Gabaldón, ha manifestat abans de la celebració de l’esdeveniment que “tot el públic que acudisca este cap de setmana al Palau de la Música tindrà l’oportunitat de disfrutar d’un certamen d’un nivell extraordinari, que a més comptarà amb participació de bandes en totes les categories”. El diputat anima així a la ciutadania a assistir a les audicions, l’accés de les quals és gratuït, fins a completar aforament, presentant entrada prèvia que es podrà adquirir en les taquilles del recinte. No obstant això, el Certamen també es podrà seguir en streaming a través del canal Youtube de la Diputació de València i de la plataforma Vimeo.
Gabaldón ha subratllat a més “l’oportunitat que oferix el certamen a les bandes valencianes per a donar a conéixer els grans músics que tenim a la província”. L’edició d’enguany destaca també per la promoció de les composicions valencianes, que tindran un protagonisme especial en el repertori proposat a les agrupacions musicals com a peces d’obligada interpretació.
Programa d’actuacions
La Secció Quarta obri el certamen el dissabte al matí, una jornada que es tanca a la vesprada amb l’actuació de les bandes de la Secció Primera
El certamen es completa el diumenge, en sessions matutina i vespertina, amb la participació dels membres de les seccions tercera i segona
El dissabte 27, a les 10.30 hores, arranca el Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València amb la participació de les bandes de la Secció Quarta (menys de 40 músics per cada agrupació), que enguany són la Associació Amics de la Música de Benifaió, la C.I.M. Banda de Música de Torrefiel i la Unió Musical Centre Històric de València. Totes elles hauran d’interpretar l’obra obligada ‘Tresors valencians’, de Jordi Peiró Marco.
Eixa mateixa vesprada, a partir de les 17 hores, serà el torn de les bandes que participen en la Secció Primera (entre 70 i 90 components cadascuna). En este cas competixen dos societats musicals, que són la Unió Artística Musical de Montroi i la Agrupació Musical l’Amistat de Quart de Poblet, que interpretaran com a obra obligada ‘Terra de conquestes’, d’Enrique Cárcel Villalba.
El Certamen es reinicia el diumenge 28, a les 10 hores, amb la Secció Tercera (entre 40 i 50 músics), en la qual actuen l’Associació ‘Música Jove’ de València, la Banda Simfònica d’Ontinyent ‘Tot per la Música’ i l’Ateneu Musical del Port de València (Banda Juvenil). Interpretaran l’obra d’Eduardo Nogueroles, ‘El camino del Santo Grial’.
Tancaran el Certamen a la vesprada, a partir de les 17h, les tres societats musicals de la Secció Segona (de 50 a 70 membres), que són la Agrupació Artístic Musical Santa Bàrbara de Piles, la Societat Musical l’Entusiasta de Benifairó de la Valldigna i la Sociedad Musical Santa Cecilia de Chelva., amb la interpretació de ‘Cançons de la meua terra’, de Ferrer Ferran.
A això cal afegir les actuacions de diverses agrupacions que amenitzaran el certamen abans de cadascun dels actes d’entrega dels premis: l’Ensemble Vadya en la Secció Quarta, la Brass Band del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València en la Secció Primera, el Music Ensemble de l’Escola Superior de Música d’Alt Rendiment de València en la Secció Tercera, i el Vivaldi Ensemble del Collegium Instrumentale de València en la Secció Segona.
Jurat i premis
El certamen comptarà amb un jurat d’acreditada experiència, presidit pel professor i compositor Francisco Zacarés Fort, i integrat per personalitats de reconegut prestigi en l’àmbit de la composició, com són Isabel Latorre, Amadora Mercado i Roberto Sancasto.
D’esta manera, el Certamen de Bandes de la Diputació de València arriba a la seua 47a edició després d’haver completat la participació en totes les seccions i amb la il·lusió de tornar al Palau de la Música, garantint l’excel·lència i el rigor en una competició de reconegut prestigi més enllà del nostre territori.
Enguany el Certamen incorpora nous patrocinis de la mà de Neomúsica, Musical Campos i UME, concretament tres premis especials. Un de 500 euros a les bandes guanyadores de cada secció en l’apartat d’obra obligada, amb la col·laboració de Musical Campos i Neomúsica; i un altre de 700 euros al millor solista de tot el Certamen, amb la col·laboració d’UME – Unión Musical Española. A més, Clemente Pianos participa amb la cessió gratuïta del piano que s’emprarà en esta edició.