La Coordinadora de Societats Musicals de València ha publicat las bases del Concurs de Composició de Pasdoble per a Dones Compositores, una iniciativa que pretén donar visibilitat al treball de les dones en l’àmbit de la música de banda i, en concret, en el de la composició.
El Concurs forma part del projecte d’igualtat que la Coordinadora està desenvolupant en 2023 sota el lema “Juntes sonem millor” i que inclou també un cicle de concerts de dones que tindrà lloc durant l’últim trimestre de l’any i compta amb la col·laboració de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Vivenda de la Generalitat Valenciana.
Les compositores interessades en participar hauran de lliurar els seus originals fins el pròxim 1 de desembre. Finalitzat este termini, un jurat tècnic paritari serà l’encarregat de determinar la peça guanyadora i atorgar l’únic premi establert i que té una quantia de de 1500 euros.
La Coordinadora a més, es compromet a facilitar les partitures del pasdoble a les 26 societats musicals que formen part de l’entitat per a contribuir a la seua difusió així com a totes aquelles bandes que així ho sol·liciten.Les bases del Concurs i els detalls de la convocatòria es poden consultar en la web de la Coordinadora:
La responsable de l’àrea d’Igualtat de la Coordinadora, Aina Thous, destaca la
importància d’aquesta iniciativa que «posa en valor i impulsa el treball de les dones en el món de la
creació de música per a Banda. Enguany, a més de fomentar el paper de les dones com a intèrprets i directores de les nostres Societats Musicals, posem el focus principal en l’àmbit de la composició, i amb això pretenem començar a nodrir els nostres arxius d’obres compostes per dones».
40 aniversari de la Coordinadora
Durant 2023 la Coordinadora de Societats Musicals de València està immersa en la celebració del seu 40 aniversari. Entre les activitats previstes, el dissabte 30 de setembre se celebrarà en la plaça de la Reina de València una Trobada de Societats Musicals i Escoles de Música en col·laboració amb la comarca de València ciutat de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Durant tot el matí, la plaça es convertirà en una gran exposició en la qual la ciutadania podrà conèixer de primera mà el que fan les societats musicals i escoles de la Coordinadora a través de casetes en les quals informaran de la seua oferta formativa, publicacions, activitats, etc complementades amb tallers per als més xicotets i actuacions musicals a càrrec de formacions de cambra, corals, bandes, etc.
Eixe mateix dia per la vesprada tindrà lloc una Entrada de Bandes pel centre de la ciutat que reunirà a centenars de músics que pertanyen a les 26 agrupacions que formen la Coordinadora.
Aproximadament un mes més tard, el diumenge 29 d’octubre, l’escenari del 40 aniversari es traslladarà al Palau de la Música on se celebrarà el Concert del 40 aniversari, a càrrec de la Banda de la Coordinadora. Aquesta formació, integrada per músics i músiques de totes les bandes de la ciutat, actuarà sota la batuta del reconegut director Carlos Garcés, interpretant un interessant programa compost per música de compositors valencians.
El 40 aniversari inclou també un Festival d’Orquestres que tindrà lloc en el Palau al mes de novembre.
La Coordinadora
La Coordinadora de Societats Musicals Federades de la ciutat de Valencia (COSOMUVAL) va nàixer en 1983 a iniciativa de sis entitats musicals de la ciutat. Actualment està formada per 26 societats que agrupen un total de 2200 músics actius. En les seues escoles de música s’imparteix ensenyament musical a més de 4300 educands i es dona treball al voltant de 300 professionals. A més, estes societats aglutinen més de 12500 socis.
A més de bandes de música, les societats musicals disposen de Banda Juvenil, Conjunt Coral, Grups de Cambra, Conjunts de Jazz, Orquestra Simfònica, etc elo que suposa una oferta artística de gran varietat i qualitat..
Des de desembre de 2011 és el seu president Miguel Hernández Ferrer.