En 2023 la Coordinadora de Societats Musicals de València celebra el seu 40 aniversari. És moment de fer balanç de quatre dècades d’activitat i ho fem amb el seu president des de 2011, Miguel Hernández, que es troba immers en l’organització d’un fum d’esdeveniments que volen donar visibilitat al col·lectiu al temps que convidar a la ciutadania a participar de la festa musical.
En 1983 sis societats musicals de la ciutat de València van decidir crear la Coordinadora: la SIOAM de Benimàmet, la Unió Musical L’Horta de Sant Marcel·lí, la SIM del Palmar, la Societat Musical Unió de Pescadors del Cabanyal, el CIM de Benimaclet i l’Ateneu Musical del Port. Per què era necessari aquesta entitat i que haguera passat si no s’haguera creat?
Efectivament en aquell moment membres de sis societats musicals decideixen que, encara que ja tenien una llarga trajectòria i desenvolupaven una important activitat, era necessari conjuminar esforços per a abastar alguns reptes que encara no havien aconseguit i, sobre tot, per a afavorir la relació entre les societats musicals i l’Ajuntament de València. Cal recordar que les nostres entitats són les encarregades de portar a terme una gran quantitat d’actes, sobretot festius, a la nostra ciutat i coordinar i organitzar això, que en un poble xicotet probablement és prou senzill, en una ciutat com València requereix d’un treball important. A més, no és lo mateix que una sola societat parle amb el seu Ajuntament que ho facen moltes, com és el cas. Per tant, afavorir la interlocució amb el consistori era un dels nostres objectius, a més de seguir treballant colze a colze per tal de fomentar la música en la nostra ciutat.
Què ha sigut el millor i el pitjor en aquest període?
El millor, sens dubte, és que hem anat creixent fins al punt que hui en dia ja en som 26 societats musicals, i a més, que ens hem consolidat com a entitat, millorant molts aspectes que tenen que vore amb la nostra activitat diària i la de les nostres escoles. Quant al pitjor, he de mencionar, com no, l’etapa del COVID, que va afectar a les nostres entitats de manera molt important, a l’igual que a la resta de la Comunitat Valenciana. I també caldria dir que seguim tenint alguns problemes que no acabem de solucionar.
La falta de locals, problema de les grans ciutats, malgrat semble el contrari
A què es refereix?
Un dels problemes que més afecten a les nostres societats, degut sobretot a estar ubicades en una gran ciutat, és la falta de locals adequats en els quals desenvolupar la nostra activitat, tan musical com formativa. Fa temps que estem realitzant una mena d’auditoria interna sobre els auditoris o sales de concerts existents per a detectar les carències i amb l’objectiu de que almenys cada barri de València dispose d’un lloc adequat i a disposició de les nostres societats. És un treball que hem de fer al costat de l’Ajuntament i que ens agradaria desenvolupar poc a poc per a que cap banda de música no es quede sense fer un concert per no tindre un auditori. D’altra banda, fa temps que estem demanant una “ventanilla única” per a simplificar els tràmits que fem davant l’Ajuntament a l’hora de, per exemple, oferir un concert en un parc, fer un passa carrer, etc. En un poble xicotet probablement estos tràmits se solucionen amb una cridada directa a l’alcalde o regidor de torn, però a València és molt més complex. Un lloc específic i centralitzat per a fer totes aquestes gestions ens ajudaria moltíssim.
Parlant d’Auditoris, ja hem tornat a gaudir del Palau de la Música de València. Quina és la vostra relació amb aquest lloc emblemàtic?
La veritat és que, des de sempre, les portes del Palau han estat obertes per a la Coordinadora i les seues societats musicals. Inclús en aquests últims temps en els quals han estat tancades algunes sales per a la seua rehabilitació, hem pogut utilitzar la Sala García Navarro per a celebrar distintes edicions del nostre Fòrum d’Escoles de Música. I de cara al futur esperem que siga sent així. De fet, el pròxim 29 d’octubre la Banda de la Coordinadora oferirà allí el Concert del 40 aniversari sota la direcció de Carlos Garcés. Crec que serà un concert molt especial, tant pel que significa per a la Coordinadora com pel fet que els músics i músiques tornen a tocar en el Palau després d’aquest llarg temps.
Sempre amb l’Ajunrtament i al Palau
Des dels seus inicis, la Coordinadora ha col·laborat en les distintes iniciatives de l’Ajuntament per a portar la música de banda al carrer.Com valora aquestes activitats?
Les nostres societats musicals són entitats obertes i respectuoses, on cap qualsevol persona independentment de la seua condició (sexual, econòmica, religiosa, cultural…). I per eixe caràcter ens ha agradat sempre portar la nostra música al carrer i compartir-la amb tot el món. Per això hem participat en cicles de música als barris i concerts per a les juntes municipals, hem fet concerts en el Templet de l’Albereda, en el Mercat de Colón, i darrerament, en tots els barris i pedanies a través de la Campanya Cultura als Barris i als Pobles de l’Ajuntament. I esperem continuar fent-lo perquè de veritat que el que més ens agrada és obrir-nos a la societat i regarlar-li tot el que fem.
A més de l’activitat pròpiament musical, des de fa un temps estan desenvolupant interessants projectes en torn a la igualtat.
Donar visibilitat a les dones en les diferents àrees de les societats musicals és un dels principals objectius que estem treballant a través de les nostres activitats. Com passa en altres àmbits de la societat, en les societats musicals la dona està integrada com a músic però, per exemple, no tant com a directora o compositora, i la seua presència al si de les juntes directives, encara que important, no arriba als percentatges dels homes. Encara que també he de destacar que precisament al si d’una de les societats musicals de la Coordinadora es va formar la primera banda de dones d’Espanya, la Gayano’s Womend Band. Entre els projectes que estem desenvolupant en este any del nostre 40 aniversari, hem convocat un Concurs de Composició de Pasdoble de Dones Compositores i un Cicle de Concerts de Grups de Dones que tindrà lloc en els mesos d’octubre i novembre a distintes seus de la ciutat.
Centrant-nos ara ja en la commemoració del 40 aniversari. Com està vivint esta celebració?
La veritat és que amb molta il·lusió i amb molt de treball, però molt a gust perquè estic rodejat d’un equip de persones que s’ha bolcat al cent per cent en l’organització d’este aniversari i a més a més, comptem amb el suport incondicional de les 26 societats musicals de la Coordinadora. Sense aquest compromís no seria possible portar endavant esdeveniments de grans dimensions com ara la Trobada de Societats Musicals i Escoles de Música del dissabte 30 de setembre, organitzada amb la col·laboració de la comarca València-ciutat de la FSMCV en el marc de la seua campanya d’Activitats Comarcals. Una gran mostra amb la qual donem visibilitat al que fan dia a dia les nostres societats i les escoles de música, a través de casetes informatives, tallers per als més menuts i actuacions musicals en directe. També l’Entrada de Bandes és un esdeveniment molt important per a donar visibilitat als milers de músics que dia a dia assagen a les nostres seus i ofereixen concerts i actuacions al llarg de l’any.
Carlos Garcés es posarà davant la Banda de la Coordinadora el pròxim 29 d’octubre en un gran concert al Palau de la Música. Cóm s’està preparant aquesta agrupació?
Abans de tot m’agradaria ressaltar la gran acollida que ha tingut en totes les nostres entitats la formació d’aquesta gran banda que actuarà amb una plantilla d’al voltant de 130 músics. De fet, hem tingut que dir que no a alguns músics perquè ens han sobrepassat les sol·licituds. Durant aquestes setmanes assagen al Palau les obres que oferiran eixe dia i que signen compositors valencians. Així escoltarem l’estrena de l’obra Obertura Valenciana, composada per Carlos Valles especialment per al nostre 40 aniversari, i altres de José Suñer, Saül Gómez Soler, José Serrano i José Vicente Egea Insa.
I han organitzat també una Trobada d’Orquestres, altres de les formacions del teixit artístic de les vostres societats musicals.
Així es. No podien faltar les nostres orquestres, que estan portant a terme una gran tasca des de les nostres escoles de música i , poc a poc, estan consolidant-se i enfortint-se i es mereixien tindre el seu espai en el 40 aniversari i també en el Palau de la Música. Serà el dimecres 1 de novembre per la vesprada. Com també ho tindran les nostres corals, que fan una gran tasca al si de les nostres societats i per a les quals prepararem un encontre al Palau en 2024.
Per a finalitzar, quin missatge li agradaria que quedara després d’aquest 40 aniversari?
Que som un moviment consolidat al teixit cultural de València, que portem 40 anys donant veu a les nostres societats musicals i que continuarem omplint de música els nostres carrers, i sempre oberts a tot aquell que vullga fer música amb nosaltres.