Carles Magraner, director de Capella de Ministrers, es mostrava «molt satisfet amb l’acolliment i la calor del públic en aquest ambiciós treball de recuperació patrimonial i musical». L’últim treball discogràfic de Capella, sota el títol El Grial, el qual recull música i poesia musicada vinculada a la cerca de la relíquia utilitzada per Jesucrist en l’Últim Sopar, es va presentar este dimarts en la capella del Sant Calze de la Catedral de València.
Precisament el lloc on es troba la relíquia que la tradició aragonesa, valenciana i experts consideren l’autèntic Sant Grial, que realitza un llarg periple que la formació recrea musicalment: de Terra Santa fins a Bretanya, passant pels Pirineus, en 1134 es fa referència a Sant Joan de la Penya. Posteriorment, Martín l’Humà ho va traslladar a l’Aljafería de Saragossa, on va quedar custodiat per la Corona d’Aragó fins que Alfonso el Magnànim ho va portar a València en 1424 i ho va dipositar en el Palau Real. Des de 1437 es troba en la Catedral de València.
Els 19 temes del disc recorren escenaris onírics i aborden cançons de croades, cants de centres de peregrinació, cançons d’amor, cantiges, elogis de cavallers o lloances a la Verge amb el Sant Grial com a element nuclear, tal com ho ha sigut en diverses òperes, novel·les i pel·lícules.
Concerts i guardons
Capella de Ministrers actuarà en el Palau de la Música el 6 de desembre en un concert a benefici dels projectes de reinserció social que desenvolupa l’associació Àmbit que celebra el 25 aniversari i en el Victoria & Albert Museum de Londres el dia 10 del present mes. La formació ha sigut guardonada en 2018 amb els prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA) pel seu disc Quattrocento i en els Premis Carles Santos per la Ruta de la Seda.