La Banda Federal encetarà el pròxim mes de juliol una nova temporada que, com cada any, servirà per a tornar a posar de manifest la qualitat dels músics valencians.
Enguany, la primera trobada tindrà lloc entre el 3 i el 9 de juliol, i coincidirà amb la celebració del 125 aniversari de la Societat Artístico Musical El Valle de Càrcer. Precisament, per a celebrar esta efemèride, la Jove Banda Simfònica de la FSMCV ofirirà un concert conjunt amb la centnenària formació, en una ctuació que tindrà lloc el 9 de juliol a les 20 hores.
Serà, a més, el concert amb què la Banda Federal encetarà aquesta nova temporada, que es celebrarà a l’ADDA d’Alacant el 7 de juliol a les 20 hores amb el programa “Reestrenes Simfòniques”.
Amb aquest projecte, la Banda Federal vol recrear els coneixements dels seus integrants amb el treball compositor-intèrpret, fer l’ullet als diferents estils musicals i posar en valor les diferents creacions actuals de diversos compositors valencians.
1ª. Part
De fet, la primera part del programa se centra en el “Concert per a Banda op. 4”, de José Vicente Fuentes Castilla, una peça dedicada al mestre José Rafael Pascual Vilaplana, guardonada amb el Premi Villa de Madrid “Maestro Villa” 2008 i que va ser estrenada per la Banda Municipal de la capital madrilenya el 9 de novembre de 2009.
Es tracta d’una obra amb una durada de 18 minuts en forma de sonata. Està construïda a partir de dos elements generadors: el primer d’ells és el ritme que comencen els trombons, i acaba evolucionant en noves fòrmules que sostenen tota la composició fins el final; el segon motiu és una sèrie de dotze sons. Harmònicament, l’obra està feta a partir de camps sonors, d’acordes d’ombra i la direccionalitat es troba sota el principi de fonaments virtuals. Les melodies de timbres, els estrats sonors i els canvis de caràcter són els principals impulsors d’una obra amb una mena de caràcter expressionista.
Abans del descans, la formació interpretarà una altra obra de nova creació. Es tracta de “L’arbre blanc”, una obra escrita per Pere Vicalet dedicada a Andrés Valero i José Rafael Pascual Vilaplana, que fou estrenada pel CIM La Armónica de Bunyol el 7 de gener de 2017 al Palau de la Música.
L’obra està basada en la llegenda que va tindre lloc durant la guerra de la independència. El setge dels francesos al poble de Gata de Gorgos va fer que tot el poble buscara refugi a l’ermita. En eixe lloc es va produir el miracle de l’Arbre Blanc, que va cegar els cavalls dels francesos. La disposició de l’agrupació en dos bandes i diversos motius musicals estrets de la data, 1812, donen lloc a combinacions de melodies, sèries i harmonies que s’enreden en batalla i són en essència el germen de l’obra que termina en pau després de la retirada dels francesos.
2ª. Part
La segona part del concert continuarpa amb el pasdoble “Leo”, escrit pel jove compositor Víctor Vallés. L’obra dedicada al segon fill d’uns grans amics: David Pont i Mariló Prada, i fou estrenada per l’Agrupació Musical Santa Bàrbara de Piles al Palau de la Música el 13 de maig.
Més que un pasdoble, “Leo” és concebuda més com un “pasdoble de joguet”, ja que està pensat per ser el regal d’un xiquet d’un any. Per això, la peça intenta allunyar-se de qualsevol sonoritat simfònica utilitzant timbres purs, poques duplicacions innecessàries i sobretot, una utilització de la percussió que cridaria molt l’atenció.
El concert acabarpa amb l’obra “Leonardo Dreams SGS17”, de Saül Gómez. Es tracta d’una obra encarregada per la Banda de Santa Cecília de Cullera, i dedicada a la seua banda simfònica i al seu director Carlos Garcés, que va ser estrenada el 23 d’abril del 2017 al marc del 70 Certamen “Ciutat de Cullera”.
A través de l’obra, descobrim la fantàstica imaginació del geni que va ser Da Vinci i què el portà a dissenyar un gran nombre de màquines enginyoses que van des de la bicicleta fins instruments científics o màquines voladores. Tota l’obra gira al voltant de dos motius que van transformant-se al llarg de l’obra.