Que les bandes de música són una eina de cohesió social de primer ordre és un fet que a una ciutat com Torrent no passa desapercebut. Amb dues bandes de música en actiu, la participació activa dels músics en el dia a dia de la ciutat és un fet que va a més i en el qual participa tota la ciutat, que es volca amb els nombrosos actes en què participen les bandes de música al llarg de l’any. Amb un Conservatori Professional de Música, i amb les dues escoles de les agrupacions musicals al complet, la música és un fenomen cultural i social que a Torrent té el futur assegurat.
–Amb dues societats musicals en actiu a la ciutat de Torrent, una de les quals compta amb més d´un segle d´història, quina importància té la música per a la vida cultural de Torrent?
Bàsica i fonamental. No s’entén cap celebració a la ciutat sense la participació dels músics. I no només en actes de caràcter festiu. També en la vessant cultural, la música està present, bé siga com a part del programa d’activitats en lliurament de premis o actes protocol·laris; bé siga en activitats solidàries o en certàmens i concerts extraordinaris de les pròpies bandes. Si a esta activitat afegim l’esforç educatiu i de formació que les bandes posen a l’abast dels joves músics, entendrem com d’arrelades estan les societats musicals entre les famílies de la ciutat.
A més de la seua importància cultural, les societats musicals juguen també un important paper de cohesió social. Quin paper juguen estes bandes de música a l´hora de dinamitzar la vida a la ciutat?
otser el fet que hi haja dos bandes li dóna un perfil excepcional a la realitat musical de la ciutat, particularitat de la què ens sentim orgullosos i que compartim amb unes poques i privilegiades grans ciutats “musicals” de la Comunitat. Contem no amb un, sinó amb dos potents vehicles de socialització i participació on s’integren, baix el paraigües de la música, totes les sensibilitats culturals, socials, ideològiques, lingüístiques o religioses. Són protagonistes i partícips principals en la vertebració dels veïns i veïnes de la ciutat.
–Quins són els principals actes relacionats amb la música que se celebren a Torrent al llarg de l´any?
Torrent és una ciutat que viu “al carrer” i qualsevol manifestació vindrà necessàriament acompanyada de la música. Un mateix acte pot ser obert per una colla de dolçainers i tabaleters i tancat per una de les bandes. I això ocorre pràcticament cada cap de setmana. Però a més, contem amb L’Auditori, un espai emblemàtic que acull una important programació musical que inclou les actuacions de les Bandes Simfòniques de la ciutat i que es completa amb tota classe com ara orquestres de cambra, sarsuela, òpera o fins i tot música popular valenciana i cant d’estil.
-Quina importància tenen la música i les bandes en una ciutat on se celebren Falles, Moros i Cristians, a més de les seues festes patronals i altres cites destacades?
Excepcional. Més quan l’esperit vertebrador del que parlàvem fa que molts dels músics també siguen festers i hagen d’escolli,r segons quin acte, si exerceixen un o altre rol. I ho han de fer formant part de les particions que acompanyen les comissions falleres a ritmes de pasdoble, a les xarangues que acompanyen ‘filaes’ i comparses o vestint de gala per als actes de major transcendència com ara la Gran Baixada Mora o Cristiana, els concerts de festes patronals o els actes de la Setmana Santa on també les bandes prenen protagonisme.
-Pensa que els veïns i visitants de Torrent valoren suficientment la important labor cultural que realitzen les bandes de música?
Cada any, les bandes fan un acte de presentació dels nous membres i és extraordinari observar la quantitat de joves que van incorporant-se i ajudant en el relleu artístic de les agrupacions. Però si esta data és cridanera, més ho és la quantitat de sol·licituds de matricules que tenen les Escoles d’estes agrupacions cada nou curs. Aquest és el símptoma que delata el bon estat de salut de les Societats Musicals i la confiança que dipositen les famílies en la tasca formativa, no només artística sinó també personal. Si l’assistència de públic ens dóna una pista sobre la valoració dels veïns, cal felicitar-nos pels nombrosos espectadors que van omplir la Plaça Major durant el concert del 9 d’Octubre, els qui deixaren xicoteta la Plaça de l’Església durant les Festes Majors, o els qui feren que es penjara el cartell de “no hi ha entrades” als diferents concerts benèfics que les Societats Musicals han desenvolupat enguany, on la resposta solidària dels torrentins i torrentines ha sigut exemplar.
-La música s´ha convertit en una sortida professional per a molts joves. Creu que hi ha una suficient oferta d´ensenyament musical a la ciutat
Quan es parla d’oferta cultural, és difícil parlar d’on està la suficiència. Amb les escoles de formació de les Agrupacions Musicals està garantit el creixement, la millora i l’excel·lència. Afortunadament, Torrent disposa d’un Conservatori Professional de Música amb un professorat de molt altíssima capacitació, unes instal·lacions molt ben considerades dins els sector i una programació cultural estable. Totes dues oportunitats fan que Torrent siga el bressol de nombroses formacions musicals de tot els gèneres i per tant llançadores professionals artístiques o docents per a molts dels grans músics que veu nàixer la ciutat.
-La música i les bandes són un dels trets culturals més propis dels pobles valencians. Creu que caldria apostar més decididament per fomentar aquesta tradició a nivell nacional i internacional?
Si les dades no ens enganyen, més del 50 per cent de totes les agrupacions musicals d’Espanya estan arrelades a la Comunitat Valenciana. I em consta que l’altra meitat de les formacions -sobretot professionals- té en “nòmina” una nombrosa representació de músics valencians. Que hi haja més de 200.000 socis a les Societats Musicals Valencianes, més que als grans clubs de futbol, és la mostra més clara de com la música sí és patrimoni cultural valencià. Amb aquest capital humà, des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana s’està fent una tasca innovadora per tal de donar presència internacional a les Bandes del nostre territori. I no cap dubte que la presència de les nostres Bandes a Certàmens Internacionals o els intercanvis entre formacions musicals estan ajudant de valent a focalitzar les nostres agrupacions més enllà de les fronteres.
-El Consell va declarar les bandes de música com a Bé de Rellevància Local i des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana es treballa per a que siguen reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat. Pensa seria un reconeixement merescut?
I tan merescut. Els principis fonamentals de l’UNESCO són la tolerància, la igualtat, la defensa de les llibertats, la cooperació internacional, l’enteniment entre els pobles, l’enfortiment de la pau i els drets humans. Si hi ha un idioma universal que recull estos principis arreu del planeta, eixe és la música. Estudiada, investigada, practicada, conreada i arrelada a cadascun dels racons on l’home ha desenvolupat les seues capacitats per construir un món millor. Un valor cultural que cal protegir i difondre i dels que els valencians i valencianes som abanderats.