Per Lluís Sempere
Juan Carlos Alandete (Cullera, 1963) és un reconegut trompetista d’alçada internacional. Ha treballat a l’Orquestra Nacional d’Espanya, a la Banda Municipal de Madrid i, en la seua vessant acadèmica, ha estat catedràtic de trompeta als conservatori de Granada i València.
Des de fa quatre anys, este músic de l’Ateneu Musical de Cullera és regidor d’Activitats Musicals a l’Ajuntament de la ciutat i, “posa al servei de Cullera tota la seua experiència professional trenta-tres anys després de sortir de la ciutat”. Ara a l’inici de la legislatura prepara la programació d’hivern de Cullera.
Pot fer-me una valoració de la legislatura passada com a regidor d’Activitats Musicals? Quines son les principals fites que s’han aconseguit?
Bé. Primerament m’agradaria aprofitar per agrair a la gent de Cullera que haja tornat a escollir-nos a nosaltres com a representants a l’Ajuntament; per tal de continuar la trajectòria i el projecte que vam encetar fa quatre anys. Cullera sempre ha estat una ciutat amb una activitat musical gran, degut al nivell fantàstic de les seues centenàries societats musicals (Ateneu i Santa Cecília) i de la quantitat de programació que plantegen.
Com a regidor d’Activitats Musical de l’Ajuntament de Cullera, quins són els reptes que té la ciutat de Cullera per als propers anys?
Prioritàriament el suport des del consistori a les nostres societats musicals que tantes alegries ens donen i tants músics amateurs i professionals formen cada any a les seues aules. Com no, volem continuar fiançant el projecte CullerArts, que ja hem treballat amb ell però volem seguir millorant-lo.
Creu vostè que l’activitat musicocultural de Cullera perilla amb l’entrada de Vox a la Conselleria de Cultura?
Esperem que no. Pense que en la política estem per millorar la vida de les persones a les que representem i, qui no estiga per eixe motiu, no hauria d’estar-ne.
Les societats musicals de culleres són de les més importants del país. Què projectes planteja l’Ajuntament amb elles per a un futur proper?
“Tenim l’única programació estable feta per societats musicals amateurs”
Com ja he comentat adés, el suport de l’Ajuntament serà sempre total. No sols mantenint les subvencions que a hores d’ara tenen. Sinó, ampliant-les periòdicament. Des de la pandèmia estem retransmetent per internet la temporada de concerts al nostre Auditori Municipal, per a que puga arribar a qualsevol ciutadà o ciutadana que l’interesse. No es pot oblidar que és la única temporada de concerts plantejada amb societats musicals amateurs.
Tenim ja publicades les bases de l’edició setanta-sis del Certamen Nacional de Bandes Ciutat de Cullera. Podem esperar alguna novetat per a enguany?
Les novetats que tenim amb el certamen és que des de fa cinc anys les obres obligades per a l’esdeveniment són encàrrecs de l’Ajuntament als compositors de banda més actuals de cada any i, de fet, són partitures que ja comencen a sonar en molts festivals i concursos. Respecte als premis també tenim la novetat de que augmentem la dotació i, en conseqüència, el nostre certamen es convertirà en un dels més atractius del panorama. Com sempre, per a enguany plantegem l’expectació que sempre es dona amb el ‘mà a mà’ de les dues bandes de la ciutat per a tancar l’esdeveniment.
Pot adelantar-nos alguna cosa al voltant de l’obra obligada, el compositor o la temàtica?
Enguany el compositor serà Salvador Gonzàlez Moreno i el nom de l’obra ‘Torre de la Reina’, que és un monument situat al nostre municipi i que, com que el compositor coneix ben bé la ciutat, segur que serà capaç de retratar l’espai a la perfecció.
Altra activitat innovadora que organitza l’Ajuntament de Cullera al voltant de la música és el Concurs Internacional de Violí ‘CullerArts’. El 2024 arribarà a la seua sisena edició. Podria fer-nos una valoració d’estos darrers cinc anys i contar-nos quines expectatives tenen de cara al futur?
El concurs de violí ja està donant grans satisfaccions; ja que, a més dels qui concursen (que venen de molts països del món) el nivell és altíssim i entre els nostres guanyadors estan sorgint grans solistes que estan tocant a les millors sales de concerts internacionals, així com gravant amb les millors cases discogràfiques. Podríem citar-ne a Valeri Steenken, que pocs mesos després de guanyar el nostre concurs va estar escollida per l’Orquestra Nacional d’Espanya com a concertino. És curiós però per Cullera ja han passat violins de museu com ‘Stradivarius’, ‘Guarnerius’, o ‘Amati’. Tota esta repercussió al concurs de violí ‘CullerArts’ està portant que Radiotelevisió Espanyola ho retransmeta a través de la 2.
“Des de la pandèmia estem retransmetent per internet la temporada de concerts al nostre Auditori Municipal”
Podria comentar-nos una mica quina és la programació que estan treballant d’ací a final d’any pel que fa a la música?
No puc avançar-la perquè encara és massa prompte per confirmar algunes coses, però si que puc dir que les nostres societats musicals inauguraran el cicle 23/24 la primera setmana de desembre i comptarem amb grans concerts molt atractius el 23 de desembre i el 6 de gener.
Perfil de Juan Carlos Alandete (Trompeta)
Naix a Cullera, València, on comença els seus estudis musicals en l’Ateneu Musical en esta localitat, continuant-los en els Conservatoris Superiors de Música de València i Madrid, acabant-los amb les màximes qualificacions. Aconsegueix el Premi Extraordinari Fi de Carrera en 1986, no havent sigut atorgat aquest premi en aquest Conservatori des de 1966.
Els seus professors van ser Vicente Prats i Leopoldo Vidal a València i José Ortí a Madrid, qui va prestar gran interés en la seua formació i va guiar tota la seua carrera. Juan Carlos Alandete va obtindre per oposició la plaça de professor en la Banda Simfònica Municipal de Madrid de la qual va ser solista durant més de deu anys.
Posteriorment, va passar a formar part de l’Orquestra Nacional d’Espanya com a ajuda de solista. En l’actualitat és Catedràtic del Conservatori Superior de Música de València. Ha sigut professor dels Conservatoris Professionals d’Albacete i Ciudad Real i Catedràtic del Conservatori Superior de Música de Salamanca. Va ser membre fundador del Quintet de Metalls Madrid Brass. Com a solista destaquen les seues actuacions amb els Orfeons Donostiarra i Pamplonés. Ha realitzat vàries gires per Europa, Amèrica i Àsia. Imparteix cursos i classes magistrals al llarg de tota la geografia espanyola