Josep Vicent dirigirà a l’Orquestra de València i al quintet de metalls Spanish Brass amb un programa en el qual abordarà les obres Una nit en la Muntanya Pelada (en versió de Nikolái Rimski-Kórsakov) de Modest Petrovich Mússorgski; Brass Quintet Concerto de Salvador Brotons i la Simfonia número 5 en mi menor, opus 64 de Piotr Ilich Txaikovski; a la Sala Iturbi del Palau de la Música de València, demà divendres 24 a les 19.30h. L’Orquestra de València afrontarà per primera vegada l’obra del compositor català, la de Mússorgski la va interpretar en 1948, dirigida per Daniel de Nueda; i la de Txaikovski en 1945, amb Unger Heinz a la batuta.
El director alacantí, que ha estat al capdavant d’alguns dels conjunts simfònics més prestigiosos del món, actuarà amb les formacions valencianes després de les dos nominacions aconseguides per l’àlbum Ritmo: The Chick Corea Symphony Tribute, en els Grammy Llatins, celebrats a Sevilla el dia 16; i la posterior nominació en els Grammy Awards, o americans, que tindran lloc el 4 de febrer a Los Angeles.
Josep Vicent ha manifestat que “estic molt content que aquest siga el meu primer concert després de les emocions viscudes amb les nominacions als Grammy”, i assegura que “l’Orquestra de València està inspirada davant un programa especial amb el qual estem implicats perquè no sols estem fent grans clàssics, obres que tots portem en les nostres venes, també la música del nostre temps escrita pel mestre Brotons per a l’increïble i impressionant quintet Spanish Brass”. El director subratlla que “tot són emocions intenses, tinc molta il·lusió i ganes de tornar a dirigir, tres anys després, davant el públic valencià”.
Aquelarre simfònic
La primera de les obres del programa, Una nit en la Muntanya Pelada, és un poema simfònic que el compositor rus Rimski-Kórsakov va reorquestar i arreglar, no molt fidelment respecte a l’original, després de la mort del seu gran amic i compatriota Mússorgski, encara que posteriorment es farien nombroses versions. Està inspirada en un conte de l’escriptor d’origen ucraïnés, Nikolái Gógol, que protagonitza un llaurador que assisteix a un aquelarre de bruixes prop de Kíev. Es va estrenar en el Teatre Kononov de Sant Petersburg en 1886.
Brotons va escriure Brass Quintet Concerto, per a quintet de metalls i orquestra simfònica, per encàrrec de Spanish Brass, integrat per Carlos Benetó i Juanjo Serna (trompetes), Manolo Pérez (trompa), Inda Bonet (trombó) i Sergio Finca (tuba); per a ser estrenada en el Festival d’Alzira en 2014. És una obra que Josep Vicent i la formació, guardonada en la modalitat d’Interpretació amb el Premi Nacional de Música 2020 pel Ministeri de Cultura, han abordat junts en diverses ocasions. Va ser escrita originalment per a quintet de metall i piano; l’orquestració, que l’autor ja tenia prevista des del seu gènesi, es va escriure amb posterioritat.
La Simfonia número 5 de Txaikovski “va estar envoltada de dubtes i inseguretats” segons exposa César Cano en les notes al programa. El compositor travessava una situació delicada i “tenia por que la seua imaginació s’haguera esgotat” després d’una sequera compositiva de deu anys des de la seua quarta simfonia. Va superar aquesta ansietat i es mostrava inicialment alleujat davant el resultat, va captivar al públic però els crítics “la defenestraren”, i l’autor els va donar la raó assumint que “és un fracàs”. Un any després la va escoltar Brahms i expressà la seua admiració per la nova obra, posteriorment, l’autor va escriure al seu nebot, “el meu judici anterior va ser immerescudament dur”.
Josep Vicent i Joaquín Achúcarro
Josep Vicent va estar present en la programació del Palau de la Música el 25 de novembre de 2020, amb un programa, Iturbi solidari, que celebrava el 125é aniversari del naixement del prestigiós pianista i director valencià. Amb aquest concert es va recordar el paper solidari d’Iturbi en la gira realitzada amb l’Orquestra de València per a recaptar fons a favor dels damnificats per la riuada de 1957.
En aquella gira va participar un jove Joaquín Achúcarro, i el gran concertista basc va tornar a tocar amb la formació valenciana, dirigida pel director d’Altea en eixa ocasió tan especial, per a interpretar el Concert per a piano número 20 de Wolfgang Amadeus Mozart, Noches en los jardines de España de Manuel de Falla, l’obertura de l’òpera Les noces de Fígaro de Mozart, i les suites número 1 i número 2 del Sombrero de tres picos de Falla, obres que figuraven en els concerts de la gira d’Iturbi.
Nominacions als Grammy
El disc Ritmo: The Chick Corea Symphony Tribute, gravat en directe en el marc del Festival Fijazz a l’Auditori de la Diputació d’Alacant en 2021, va aconseguir dos nominacions en els Grammy Llatins celebrats a Sevilla el dia 16; i una recentment per als Grammy Awards, o americans, que tindran lloc el 4 de febrer a Los Angeles.
En el projecte, Josep Vicent va dirigir a ADDA Simfònica en aquest treball discogràfic, editat per Warner Classics amb la producció de Fernando Arias, i a músics de la talla del saxofonista cubà Paquito D’Rivera (guanyador de 5 Premis Grammy i 14 del Premi Grammy Llatí); el Trio d’Emilio Solla, format per Jorge Roeder (contrabaix), Ferenc Nemeth (bateria) i el propi Solla (piano), guanyador d’un Grammy Llatí, i compositor argentí que va fer els arranjaments; el cantant i saxofonista de flamenc gadità Antonio Lizana; i el trompetista valencià David Pastor; és un homenatge a Chick Corea (1941-2021) per la seua gran influència en el jazz contemporani i la seua fusió amb el jazz llatí.