Des de fa més de quatre dècades, Montserrat acull cada any la Setmana Internacional de Música de Cambra, SIMC el que és ja el festival de música a l’aire lliure més antic de la Comunitat Valenciana. Un festival que durant tots aquests anys, i gràcies al gran nivell dels seus participants, s’he convertit en un referent tant a nivell nacional com internacional per als amants de la música de cambra.
Des de 1981, la localitat riberenca ha pogut gaudir de les nits de música en la plaça del poble gràcies a la iniciativa del mestre Salvador Seguí. El principal objectiu d’aquesta ja tradicional cita ha sigut, i continua sent, divulgar, conéixer i potenciar un altre tipus de música menys coneguda per la societat en general, com és la música de cambra des del Renaixement fins a l’actualitat, sense oblidar la música contemporània, el jazz o l’òpera.
L’alcalde de Montserrat, Josep María Mas, ens comenta les principals característiques que han portat a aquest festival a consolidar-se com un dels més importants de l’estiu a la Comunitat Valenciana.
El passat mes de juliol, Montserrat va acollir la 41a edició de la Setmana Internacional de Música de Cambra, SIMC, què suposa per a un municipi com Montserrat comptar el festival de música a l’aire lliure més antic de la Comunitat Valenciana?
El més important i rellevant de la nostra Setmana Internacional de Música de Cambra és fer possible que artistes i professionals que estan en les primeres files de les orquestres i grups musicals més importants del sector puguen vindre a Montserrat i al mateix temps a València i poder escoltar concerts que a l’estiu sols es poden escoltar en el nostre poble.
Encara que les condicions tan particulars d’aquest festival van permetre la seua celebració també durant l’any passat malgrat les fortes restriccions sanitàries, s’ha recuperat totalment la normalitat per a la SIMC per a aquesta última edició?
Sí, en aquesta edició s’ha recuperat la normalitat en els aforaments i també amb els artistes, hem pogut gaudir de la nostra SIMC amb tot el seu esplendor.
En una societat com la valenciana amb una cultura musical tan arrelada, sobretot en l’àmbit de les bandes de música quins són els principals objectius a l’hora d’apostar per la música de cambra?
Com sabeu la música de cambra és una part més de la Música. La nostra SIMC des del meu punt de vista engrandeix més si cal la música de banda, perquè com bé dius, al nostre País les bandes son molt importants i són també les que nodreixen en gran part d’artistes i músics professionals les orquestres i grups de música de cambra. Doncs les bandes i les societats musicals són el graner dels grups de cambra i orquestres.
Des de fa ja alguns anys, la SIMC compta amb el segell de l’Associació Europea de Festivals (EFFE), un projecte de la Comissió Europea que s’atorga a festivals que compten amb una qualitat artística i un impacte significatiu tant a nivell local, com a nacional i internacional. Què ha suposat per al festival i el municipi aquest reconeixement?
Aquest reconeixement suposa en primer lloc, confirmar i corroborar que el treball que fem des de més de quaranta anys per fomentar la música de cambra en Montserrat, ha donat els seus fruits pel bon fer dels i la responsable de la gestió i l’organització de la nostra SIMC, i en segon lloc, per formar part de la resta de festivals que també tenen aquest segell en tota Europa, ens consolida i ens compromet en millorar any rere any, perquè cal dir que aquest segell l’hem de renovar cada dos anys. Al mateix temps al formar part de l’Associació Europea de Festivals (EFFE) vol dir que els artistes i els grups musicals tenen la garantia de vindre a un festival on el segell de qualitat és un referent més de bona gestió musical.
Des de fa ja quasi una dècada, al costat de la SIMC se celebra el Concurs de Joves Intèrprets de Música de Cambra. Quin és el principal objectiu d’aquest concurs?
L’objectiu és obrir una finestra on els i les joves intèrprets tinguen la possibilitat de pujar dalt d’un escenari i no sols competir, sinó que també gaudir i formar-se damunt de l’escenari i davant del públic, cosa que si no fora pels concursos seria prou difícil. En definitiva, donar suport als i les joves que estan preparant-se per a ser professionals en un sector cada dia més competitiu.
Com s’aconsegueix adaptar i traure al carrer, “a la fresca”, una música com la música de cambra, especialment creada per a interpretar-se en espais tancats?
Tenim la sort de tindre una plaça la de l’església, que té molt bona sonoritat i que es pot convertir en quasi un espai tancat per a fer concerts de cambra, si al mateix temps la data, que també és important, finals de juliol on no hi ha cap activitat musical de les característiques de la nostra SIMC i podem gaudir de la fresca a la llum de la lluna que per cert és una bona costum en el nostre poble, ja tenim els ingredients que necessitem per poder fer bons concerts de cambra, en estiu, a la fresca i mirant de la lluna.