La música i les tradicions festives són dos elements que van de la mà en totes les comarques de la Comunitat Valenciana. Precisament, un dels exemples més clars es viu a Benicaró, que el passat 23 d´agost, amb motiu de les seues festes patronals, va albergar el tradicional concert a Sant Bertomeu, la cita més antiga de les que se celebren i que cada any interpreta la Associació Musical de Benicarló, una formació que compta a més amb 180 anys d´història. Es tracta d´una cita que permet reunir en un acte la tradició cultural de la ciutat i els seus rics elements patrimonials en una mostra que, tal i com afirma el regidor de Cultura de la localitat, Josep Barberà, defineix la forma de ser dels valencians.
-La música en general, i la de les bandes en particular, és una de les tradicions culturals més arrelades als pobles valencians. Com es viu aquest fenomen, únic al món, en un municipi de la importància de Benicarló?
Crec que en aquests casos, no importa la mida d´un municipi. Al País Valencià qualsevol poble té la música present pràcticament en el seu dia a dia. I en el cas de Benicarló, la Banda de música és present en cada festivitat. Festa, tradició i banda de música són sinònims.
-De fet, la Banda de música de Benicarló, amb més d’un segle i mig d’història, és una de les més antigues de tota la Comunitat. Quina importància social té hui aquesta institució que es remunta fins a l’any 1840?
L´Associació Musical Ciutat de Benicarló és realment un element de vertebració social a la nostra ciutat; tothom hi té alguna relació. A més de ser de les més antigues de tot el país, també deu ser de les que conten amb més socis, n´estic convençut, i aquest és un fet que s´ha de saber valorar en la seua justa mesura.
-La música està present en el dia a dia dels valencians. Quines són les iniciatives culturals relacionades amb la música que tenen lloc a la ciutat al llarg de l’any?
Benicarló compta amb un bon nombre d´associacions musicals a més a més de la Banda de música pròpiament dita: corals, grups de teatre, etc… són algunes de les agrupacions que estan ben presents en les festivitats de la ciutat, però que també juguen el seu paper fora d´elles. Benicarló té un teixit vivíssim de creadors musicals; n´hem exportat i en seguim exportant força, un fet que demostra la importància musical de la ciutat.
-A pesar de ser un municipi situat al nord de Castelló, les Falles, junt a les festes patronals del mes d’agost, són algunes de les principals cites de la ciutat. Quina importància juga la música en estes celebracions?
La música és part inherent de les festes populars de punta a punta del País Valencià, I Benicarló no n´és una excepció. A nosaltres ens agrada dir que som «el nord de les falles» i les vivim amb intensitat. No sé si ens diferenciem massa de la resta de ciutats amb festivitats semblants, però del que estic segur és que ningú pot imaginar-se-les en silenci, ni a Benicarló ni a cap altra localitat.
-Més enllà d’aquestes celebracions multitudinàries, Benicarló es una ciutat que atreu un bon nombre de visitants tots els anys. Pensa que els turistes valoren suficientment la labor que realitzen les bandes de música a la ciutat?
Crec que no; crec que els turistes veuen les bandes de música com un element folkloritzant, quan no ho és. Les bandes són part intrínseca d´allò que ens defineix com a valencians, ens vertebra i ens uneix. I hem de fer un esforç per a que això es perceba també de portes enfora.
-Creu que serien necessàries noves iniciatives per tal de posar en valor la tasca dels músics valencians?
Qualsevol iniciativa que s´allunye del folklore i que tracte de situar els músics valencians com a referents culturals serà benvinguda, per suposat.
-Benicarló compta amb un Conservatori de Grau Mitjà i amb l’escola de música de la Societat Musical Ciutat de Benicarló. Quina importància pensa que té la formació musical en el desenvolupament dels joves de la ciutat?
La seua importància és molt gran, ja que Benicarló, com he dit adés, és un clar exportador de talent musical tant a nivell nacional com estatal. I això no és perquè sí, això és perquè comptem amb uns grans professionals de la formació que són capaços de fer que als nostres joves els interesse la música i s´hi vulguen dedicar.
-L’Ajuntament de Benicarló, la Diputació de Castelló i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana han reconegut en els últims anys el treball de la banda de música de Benicarló. Creu que les societats musicals reben un suport suficient per part de les institucions?
En absolut. Crec que el fet que estiguem parlant d´un element estrictament valencià, ha fet que des del govern central, per exemple, no hi haja hagut unes polítiques de suport explicit a les associacions musicals. Crec que els valencians hem de batallar per a revertir això. Les bandes de música només ens tenen a nosaltres i cal fer tots els esforços possibles per a que la seua tasca continue durant molts més anys.