Les Festes Majors de Cullera del 2024 han arribat a la seua fi després de més d’una setmana intensa repleta d’actes i esdeveniments que han aconseguit la major acollida i participació ciutadana de la seua història.
En paraules de l’alcalde de la ciutat, Jordi Mayor, «hem celebrat les millors festes de la nostra història i per fi tenim unes festes a l’altura del que es mereix Cullera».
De fet, les dades reflecteixen que han participat més de 50.000 persones entre concerts, teatres, orquestres, processons i vaquetes. El concert d’Abraham Mateo i el ‘Cullera Reggaeton Nit de l’Aurora’ encapçalen aquesta llista amb més afluència d’espectadors amb prop de 8.000 cadascuna d’elles. Segueixen aquest pòdium les 6.000 persones que han assistit al llarg de la setmana de vaquetes, les 4.500 del Marítim Festival i les 4.000 que va congregar l’orquestra Panorama.
A més, les actuacions de María del Monte, ‘Camilo Big Band’ i el ball de disfresses amb l’orquestra Montecarlo aconseguiren penjar el cartell de complet en les seues actuacions als Jardins del Mercat.
Les Azúcar Moreno i La La Love You aconseguiren també ser tot un èxit amb prop de 2.000 veus cantant a l’uníson els seues temes més reconeguts.
Qui també va obtindre ‘sold out’ fou el Certamen Nacional de Bandes de Música, tant a les audicions de matí com en la vesprada, omplint l’Auditori Municipal de la millor música de banda i amb el posterior concert fora de concurs de les dues bandes simfòniques de la ciutat: l’Ateneo Musical i la SMI Santa Cecília. Dues agrupacions que també han mostrat tota la seua qualitat durant les desfilades que s’han desenvolupat al llarg d’aquestes festes.
Expectatives superades
L’alcalde ha volgut fer balanç d’unes festes que considera «espectaculars i inoblidables», i que passaran a la història per haver aconseguit la declaració com a Bé d’Interés Cultural de caràcter immaterial gràcies a l’esforç i treball conjunt entre l’Ajuntament de Cullera i totes les associacions i entitats que, generació rere generació, han mantingut i potenciat els valors patrimonials de les Festes Majors del municipi.
Als actes més emotius i tradicionals de la ciutat, com ho són la ‘Baixà’ i la ‘Pujà’ de la Mare de Déu del Castell que marquen l’inici i final de les festes, o les aurores del Raval i de Sant Antoni i la processó de Sant Vicent, s’han sumat fins a un centenar d’esdeveniments culturals, festius, musicals, lúdics o religiosos que han marcat una agenda «d’autèntic èxit, amb una resposta massiva de la gent omplint cada acte que estava programat, una climatologia immillorable i amb un impacte econòmic i social en la ciutat com no mai», segons ha valorat Mayor.