Divendres, 6 de febrer, la localitat de Llíria presenta el llibre “Las Bandas de Música de la C.V. Las Sociedades Musicales”, edició enciclopédica. Aquesta ciutat acollirà la presentació amb gran expectació.
Hem parlat amb José Vicente Pedrola Cubells, president de la Unió Musical de Llíria, perquè ens done la seua visió sobre el món bandístic tant dins com fora de Llíria, com també que li ha semblat la publicació d’aquesta enciclopèdia.
Llíria és una localitat en la qual la música és un element fonamental. En què es fa notar?
Una gran part de l’activitat cultural del poble gira al voltant de les societats musicals. Les activitats d’aquestes van vinculats fins i tot a l’àmbit de l’educació. La Unió Musical de Llíria disposa d’un col·legi on s’imparteixen classes d’infantil, primària i secundària, però amb una peculiaritat molt especial. Els estudis de grau elemental de música estan integrat en el col·legi com a matèria obligatòria, per tant, quan els alumnes acaben els estudis al nostre col·legi ja tenen el grau element de música i toquen algun instrument. No hi ha cap altra escola amb aquestes característiques en la Comunitat Valenciana.
Què representa la Banda Simfònica de la Unió Musical de Llíria en la localitat?
En primer lloc, vull dir que no la podem deslligar de la Primitiva perquè les dues representen Llíria allà on van. Hi ha entre aquestes una rivalitat molt bona i, això fa que es retroalimenten una de l’altra, cosa que repercuteix en la gran qualitat musical de què disposa Llíria . Són dos òrgans dinamitzadors de Llíria, però també de la Comunitat Valenciana i d’Espanya. Les dues tenim un interés comú: fer prosperar la música en la ciutat lliriana,
La gran tradició musical de la localitat de què parlem ha comportat que acollisca la presentació del llibre “Las Bandas de Música de la Comunitat Valenciana. Per què és important aquest esdeveniment?
Qualsevol esdeveniment que es faça a Llíria i estiga relacionat amb la música és d’agrair perquè serveix per enaltir la cultura musical que tenim.
Què pensa que aporta el llibre en la història de les bandes de música?
Crec que la iniciativa és molt bona, tot exemplar que recull dades sobre les bandes de la nostra terra dóna compte de la grandesa musical que hi ha a la Comunitat Valenciana.
El llibre recull el fenomen de les bandes de música de la Comunitat Valenciana. ¿Com veu la situació actual de les bandes de música i el seu futur?
El fenomen cultural i social de les bandes té arrels molt profundes, així que és molt difícil que aquest fenomen desaparega. Ja hem passat la Guerra Civil Espanyol, crisis… i les bandes han sobreviscut totes les envestides. La crisi actual per a mi té una part positiva, ja que aquesta època ens ensenya a reinventar-nos i, finalment, eixim renovats d’aquest tipus de situacions. Pot ser que hi haja bandes que desapareixen en un futur, però no crec que siguen moltes. La música no es pot perdre, podem renàixer, però desaparèixer no.