La música més universal ha servit per a unir pobles i cultures en el Dia Internacional de Jazz, i homenatjar a tots els treballadors i treballadores que estan cuidant del planeta durant esta crisi sanitària. Músics de primer nivell de Ciutats Creatives de la UNESCO de diferents països, entre les quals es troba Llíria, s’han unit “virtualment” per a interpretar la mítica “Work Song” (cançó del treball) de Nat Adderley. Amb ella es vol reconéixer el valuós esforç de sanitaris, forces de seguretat, treballadors del sector de l’alimentació, transportistes… i tots aquells que han cuidat dels altres en els pitjors moments de la pandèmia. El llançament d’este vídeo coincideix a més amb la vespra del ‘Dia Internacional del Treballador’.
La UNESCO va convidar recentment als membres de la Xarxa de Ciutats Creatives a usar el poder de la música del jazz per a unir persones de tots els racons del món: “la situació actual no ens permet reunir-nos físicament per a celebrar el dia, però creiem que la innovació i la creativitat poden ajudar-nos a superar este desafiament i continuar la nostra celebració a través de mitjans virtuals”.
D’aquesta manera, des de Llíria City of Music es va gestar la idea d’embastar una interpretació internacional usant les actuals possibilitats tecnològiques, per a rendir un merescut homenatge als treballadors. Des del primer moment, la iniciativa va comptar amb el suport de la direcció de la Xarxa de Ciutats Creatives: “La música servirà per a difondre el missatge d’amor i gratitud a tots els treballadors que treballen constantment enmig de la pandèmia en curs per a mantindre a tots fora de perill. La iniciativa no sols difon el missatge d’esperança i gratitud, sinó que també destaca el poder de la cultura i la creativitat a través de la música per a unir a les persones, en superar els límits físics per a enfortir la solidaritat i la unitat”.
Després de crear la base musical, des de Llíria es va convidar a diferents ciutats de diversos països al fet que aportaren els seus millors solistes. Els professionals de “Terrasa City of Film” s’han encarregat de la producció audiovisual, el fantàstic resultat de la qual es pot apreciar en un vídeo que ja circula amb èxit en les xarxes digitals de les ciutats participants: https://youtu.be/A0hB_nqCnuM
A més d’Espanya, representada per Llíria i Sevilla, Ciutats Creatives de la Música, i Terrassa, Ciutat Creativa del Cinema, altres cinc països de tres continents s’han unit a la iniciativa: els Estats Units, Jamaica, Cap Verd, República Txeca i Portugal. D’esta manera, la interpretació final combina sons d’Europa del Sud, Europa Central, Carib, Amèrica del Nord i Àfrica.
El quartet que representa a Llíria està integrat per Alfred Montesinos (guitarrista), Pau Viguer (pianista), Jaume López (baixista) i Edu Olmedo (bateria). Estan acompanyats per un cor format per la vocalista Sarah Raabe i el pianista Fran Acàmer. El trombonista Joan Humet representa a Terrassa, mentre que el saxofonista Javier Ortí i el trombonista Rafa M. Guillén posen la música des de Sevilla. La representació internacional està formada pel trompetista Clint Ashlock (Kansas, els Estats Units), el baixista Alvis Reid (Kingston, Jamaica), el vibrafonista Tomás Longo (Idanha-a-Nova, Portugal), el saxofonista Radim Hanousek (Brno, República Txeca), el pianista Carlos Matos i el guitarrista Hernani Almeida (tots dos de Praia, Cap Verd).
La UNESCO va designar el 30 d’abril com a Dia Internacional del Jazz, amb l’objectiu sensibilitzar al públic en general sobre les virtuts de la música jazz com a eina educativa i com a motor per a la pau, la unitat, el diàleg i el reforç de la cooperació entre pobles.