El dia 3 de febrer la Sala Iturbi del Palau de la Música de València acollirà un concert que s’endevina com un oratori de música.
Les nostres dues millors orquestres, la de València i la de la Comunitat Valenciana, així com el Cor de la Generalitat formaran una coalició, al capdavant de la qual estarà Gustavo Dudamel, un dels més importants directors de prestigi mundial. Un ‘Tità’ com va afirmar el trompetista Pacho Flores que li va fer l’oferiment.
Un còctel excels que s’elevarà fins als cels del pentagrama en record i en homenatge a les víctimes de la dana, que, com un holocaust irredento, estarà gravat a sang i aigua en la història de la nostra Comunitat per sempre.
Gustavo Dudamel dirigirà a l’Orquestra de València i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana la Simfonia núm. 2 Resurrecció de Mahler i el Concert per a fiscorn de Pacho Flores.
La Segona de Mahler és una de les obres més grandioses i significatives del seu repertori simfònic. Va ser composta entre 1888 i 1894, i representa una meditació profunda sobre la vida, la mort i la redempció. Res més oportú.
Mahler va començar a treballar en aquesta simfonia poc després de completar la seua Simfonia núm. 1. La idea inicial va ser un poema simfònic titulat Totenfeier («Ritus funeraris»), que després es va convertir en el primer moviment.
Mahler va enfrontar dificultats per a desenvolupar el concepte de l’obra, però finalment va trobar inspiració en el poema de Friedrich Klopstock Die Auferstehung («La Resurrecció»), que utilitza en l’últim moviment.
La Simfonia núm. 2 aborda temes universals com la mort, la cerca de sentit en la vida i l’esperança de redempció. En paraules de Mahler, l’obra intenta respondre les preguntes», Per a què vivim? Per a què patim?»
Acte de presentació
El president del Palau de la Música, José Luis Moreno; el director general de Cultura, Miquel Nadal; el director del Palau de la Música, Vicente Llimerá; el director artístic del Palau de les Arts, Jesús Iglesias, i el solista de trompeta, Pacho Flores, han presentat el concert extraordinari solidari a favor de les societats musicals i persones afectades per la dana. Este concert se celebrarà dilluns 3 de febrer, a les 19:30 hores a la Sala Iturbi del Palau de la Música.
José Luis Moreno, qui ha agraït l’esforç de totes les institucions per a aconseguir “un concert tan especial, que no és només un homenatge a les víctimes sinó en benefici de les persones i societats musicals afectades”, ha indicat que va ser “la mateixa alcaldessa ens va encarregar que férem una cosa especial per a poder ajudar als afectats”. Així mateix, ha agraït a “Dudamel que s’haja prestat voluntàriament a participar, ja que cal destacar que és un dels millors directors del món”.
En paraules del president del Palau, es tracta d’un concert “molt especial, no sols perquè és benèfic, sinó perquè en l’escenari hi haurà músics afectats per la dana, i que l’han viscut directament, i volen estar eixe dia tocant. També ho és per al personal de l’Ajuntament i el Palau, perquè hi ha hagut treballadors que també l’han patida i estan ajudant en l’organització del concert”.
Finalment, José Luis Moreno ha assenyalat que el dia anterior al concert, el dia 2 al matí, visitarà la zona afectada per la dana “per a tindre una trobada amb membres de les bandes de músiques afectades per esta tragèdia”.
Per part seua, Miquel Nadal ha explicat que “la música ens està donant una lliçó molt important, hi ha un poder màgic en ella, moltes vegades parlem d’eixa vinculació especial de la música amb la nostra terra, i sembla un tòpic, però és més cert que mai”. Nadal ha afegit que “es tocarà La Resurrecció de Mahler que ens assenyala confiança, futur, compromís de les institucions ací representades per a treballar en la mateixa direcció, confiança”.
Així mateix, Jesús Iglesias ha destacat que des del Palau de les Arts volem “destacar la qualitat artística del concert, ja que és un luxe la presència de Gustavo Dudamel, però també de les dos orquestres professionals de València i la Comunitat Valenciana, que donaran el millor de si per a interpretar esta simfonia grandiosa que exigix de tots ells un nivell interpretatiu important”.
Vicente Llimerá, qui també ha agraït la col·laboració a totes les institucions i participants en este concert al·legant “l’acte de solidaritat i d’altruisme que significa”, ha indicat que la Simfonia “requerix una plantilla enorme, amb una banda interna i externa i és una de les simfonies que més pot motivar i crear un clima molt emotiu dins d’este concert tan especial”.
Llimerá també ha destacat “la participació de Pacho no sols com a solista sinó també com a compositor, la participació i voluntat de tots els músics d’una manera desinteressada i la de l’Ajuntament de València per haver fet possible organitzar este concert. Serà un esdeveniment molt emotiu”.
Finalment, Pacho Flores ha explicat que té una motivació personal amb esta ciutat perquè “la primera vegada vaig vindre a Espanya, en 1998, vaig entrar per València, i la meua dona i el meu fill són valencians. La meua inspiració ve quan el meu fill em diu que soc doble veí valencià-veneçolà. D’ací ve tota la motivació i l’amor que tinc a esta terra”. A més, Flores ha aclarit que quan es va assabentar de la tragèdia va pensar “cal fer alguna cosa i automàticament vaig cridar a Gustavo i li vaig dir germà cal fer això. Va acceptar al segon i li estic profundament agraït perquè tots sabem el que significa tindre a un tità com ell perquè Gustavo Dudamel deixa de ser un mestre i hui dia és una indústria”.
El trompetista ha parlat del repertori “s’ha triat la Resurrecció i el meu Concerto per a fiscorn perquè a Dudamel li va agradar que és una obra que té molt a veure amb València, és una celebració entre la nostra música i la música valenciana, està dedicat a esta terra. La meua composició ha de veure amb renàixer, per això ell ha triat el renàixer i la resurrecció”.emocionat
El preu únic és de 15 euros i hi haurà una Fila 0, les aportacions de la qual es canalitzaran a través del compte habilitat per la Generalitat a este efecte
Este concert extraordinari solidari naix de la col·laboració de l’Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana i reunirà l’Orquestra de València i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana en l’escenari de la Sala Iturbi sota la batuta del mestre Gustavo Dudamel. També destaca la participació en este esdeveniment del trompeta Pacho Flores, el Cor de la Generalitat Valenciana, la Jove Orquestra de la Comunitat Valenciana, alumnat del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València i el mestre Christian Vázquez, com a director assistent.
El programa inclourà el Concert per a fiscorn de Pacho Flores, que serà interpretat per ell mateix, i la monumental Simfonia Núm. 2, Resurrecció de Gustav Mahler, una obra mestra coral, profundament commovedora.
El preu únic de l’entrada és de 15 euros i els ingressos d’este concert es destinaran totalment al compte habilitat per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), amb la finalitat de col·laborar en la recuperació de les societats musicals damnificades per la dana.
Així mateix hi haurà un Fila 0, les aportacions de la qual es canalitzaran a través del compte habilitat per la Generalitat Valenciana per a este efecte. Com també una altra Fila 0 corresponent al compte habilitat per la FSMCV.
Les entrades es podran adquirir a partir de demà divendres, 17 de gener, des de les 10:00 hores, tant per la web www.palauvalencia.com, com presencialment en les taquilles del Palau de la Música.