Per Rafa García
El dimarts 10 de setembre s’inicià un projecte il·lusionant a Guadassuar, el primer Curs-concurs de Direcció de Banda organitzat pel seu Ajuntament amb la participació de la Societat Unió Musical Santa Cecília de Guadassuar.
Aquest esdeveniment augmenta encara més, si cal, l’oferta musical i formativa d’aquesta població de la Ribera Alta. Perquè no totes les poblacions valencianes poden presumir de comptar en la seua agenda cultural amb un Festival de Música Antiga, referent indiscutible en l’àmbit de la interpretació de la música anterior al segle XIX, que aquest 2024 ha celebrat la seua XXII edició; o amb el CITGUAD (Congrés Internacional de Trompa de Guadassuar) en el qual cada any participen trompistes de reconegut prestigi internacional com ara Bruno Schneider, Alex Collard, María Rubio, Yun Zeng o Manolo Pérez, i on el repertori de música per a trompa solista i banda adquireix un protagonisme destacat. Per altra part, també a Guadassuar, se celebren les Tertúlies Musicals a la Ribera del Xúquer, una cita semestral que convida grans personalitats del món musical a parlar i debatre amb el públic assistent sobre diversos temes i realitats al voltant de la música. I finalment aquest Curs-concurs de Direcció de Banda, creat amb la intenció d’ampliar l’oferta formativa que actualment podem trobar al panorama nacional en el camp de la direcció.
Aquesta primera edició del curs-concurs es va desenvolupar entre els dies 10 i 13 del passat mes de setembre, sent tot un èxit de participació, ja que va comptar amb un gran nombre de participants. Fins a Guadassuar es van desplaçar alumnes de distintes procedències, els quals van poder gaudir del bon quefer dels músics de la Societat Unió Musical Santa Cecília de Guadassuar i de les diferents aportacions de les personalitats que van participar en el curs, entre les quals cal nomenar a directors de reconegut prestigi com són Samuel Pérez Ortega, Joan B. Boils, Juan Carlos Civera o Josep Ribes Villalba, ressaltant especialment la presència de Pablo Marqués Mestre, tota una autoritat en la direcció musical d’aquest país, com a professor principal del curs, conjuntament amb el director de la Societat Musical Santa Cecília de Guadassuar Rafa García Vidal.
Ressenyar també la destacada participació d’Empar Climent, Llicenciada en Psicologia i Màster en Direcció i Gestió de Recursos Humans. La seua apassionant conferència titulada Claus per a la direcció de persones i projectes abordà un tema complex, però fonamental, en la formació dels directors i directores, endinsant-nos d’una manera directa i empírica en els aspectes més importants del lideratge personal, aplicat especialment a la direcció de grups musicals. Així mateix, vam tenir la fortuna d’escoltar una segona conferència a càrrec de Carlos Pellicer, compositor valencià que a hores d’ara compta amb un inqüestionable reconeixement nacional i internacional avalat per crítica i músics. Destacar igualment, dins del programa d’activitats, la interessant taula rodona, moderada pel periodista, músic i doctor Rafa Polanco, en la qual es van abordar diversos temes al voltant de la figura del director i de les formacions bandístiques.
Finalment, el divendres 13 es va celebrar el concert de cloenda, on el públic assistent pogué comprovar l’alt nivell artístic dels diferents estudiants del curs i el magnífic estat de forma de la Societat Unió Musical Santa Cecília de Guadassuar, a més de gaudir de la brillant actuació com a solista del trombonista Vicent Ribera Pérez. El repertori oferit constà d’obres de Gordon Jacob, Camille Saint-Saëns, Amando Blanquer i Carlos Pellicer. Una vegada finalitzat el concert es va fer entrega dels corresponents diplomes de participació i dels premis del I Curs-concurs de Direcció de Banda “Ajuntament de Guadassuar”. El jurat qualificador va atorgar el primer premi a Jesús Orón Bolós, un reconeixement que contempla una quantia econòmica de 600 € i la invitació a dirigir un dels concerts que la Societat Unió Musical Santa Cecília de Guadassuar realitzarà l’any 2025.