Francisco Coll retrà homenatge a Joaquín Sorolla en el Premi Iturbi, que organitza la Diputació de València, amb la seua obra Madre, una peça que hauran d’interpretar, l’Any Sorolla, els 10 pianistes que afronten la segona fase de la XXII edició del Concurs Internacional de Piano de València.
Aquest prestigiós concurs compta amb la direcció artística de Joaquín Achúcarro i tindrà lloc del 31 de maig al 9 de juny.
El compositor valencià, un dels músics amb més projecció internacional, s’ha inspirat en el quadre homònim del pintor que commemora el naixement de la seua filla Elena en 1895.
La peça té un caràcter intimista i està vinculada amb el llenç, que representa part d’una habitación; se centra en l’esposa i la filla de Sorolla, i no obstant això, crea “un univers expansiu”. El compositor indica que “quan un observa la pintura de prop s’adona de la quantitat de cromatismes i subtileses que conté”.Així mateix, destaca que “a través d’eixa blancor imponent, té l’extraordinària capacitat de transmetre no sols una intensitat i una expressivitat impetuosa, sinó que al mateix temps aconsegueix una serenitat i una tendresa commovedora”.
Des del punt de vista purament ornamental, la partitura no posseïx el andalucisme o el flamenc de les seues obres anteriors com Four Iberian Miniatures, per a acostar-se d’alguna manera “a l’herència del passat musulmà de València, així com a la música sefardita”. L’interés de Coll ha sigut “traslladar a sons la llum que Sorolla va pintar en tantes ocasions”, i subratlla que “eixa animació de la llum em va ajudar a escriure els primers compassos de la peça, que podrien representar sinuosos centellejos de llum filtrada en continu moviment. Una lluminositat sempre movedissa i irregular que en el piano es troba en la meitat superior del teclat”.
Per la utilització de les inflexions tímbriques, texturals o dinàmiques, “l’obra podria transitar per la senda de Schumann, Chopin, Berg o Scelsi”, un compositor que va estar molt present mentre va escriureMadre; i apunta que “també trobaríem connexions amb altres autors com Ligeti o Scarlatti”.
L’autor portava temps volent compondre una obra per a piano sol, ja que no ho feia des que escriguera Vestiges a Londres fa 10 anys. Coll assegura que “Madre beu del folklore espanyol. No obstant això, es tracta d’un folklore molt il·lusori, però alhora també està bastant arrelada en la gran tradició centreeuropea. Tal vegada siga difícil de definir, però està bé que així siga”.
Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, ha manifestat que “la composició de Francisco Coll és una contribució del Premi Iturbi a l’Any Sorolla, aniversari en el qual es commemora al pintor en el centenari de la seua mort”. Tello afirma també que “disposar d’una composició d’un valencià tan reconegut i premiat internacionalment com és Francisco Coll, mostra, d’una banda, l’aposta ferma que el concurs vol donar a músics valencians de prestigi, i per una altra, el nivell artístic que li hem donat a les últimes edicions del Premi Iturbi, que ha vist notablement incrementat el seu reconeixement en l’àmbit musical i pianístic”.
Premis ICMA i BBC Music Magazine
Francisco Coll (València, 1985) ha sigut reconegut amb els guardons de música clàssica més rellevants a nivell europeu, els Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA), en els quals ha aconseguit el Premi al Compositor en 2019, i dos distincions en 2022, en la categoria de ‘Orquestra’, atorgada per la Filharmònica de Luxemburg, i en la de ‘Música Contemporània’. El mateix any va ser premiat pels prestigiosos BBC Music Magazine Awards en les facetes de compositor i director en la categoria ‘Concerto’, pel seu treball en el disc Plaisirs Illuminés al costat de la violoncel·lista Sol Gabetta i la violinista Patricia Kopatchinskaja, entre altres reconeixements.
La Diputació de València continua comptant amb la figura del compositor resident, una funció que Coll va exercir en les temporades 2018-19 i 2019-20 del Palau de la Música, auditori on en 2022 va estrenar Lilith, en un concert en el que també es va interpretar una altra peça seua, Túria. Entre les seues obres també es troben Four Iberian Miniatures, Cantos, l’òpera Café Kakfa, Concert per a violí, Mural o Elysian, estrenada amb l’Orquestra de València el 21 d’abril passat.
Rècord de participación
El jurat del Premi Iturbi, integrat per Ana Guijarro (presidenta), i els pianistes Carles Marín i Ángel Sanzo, va seleccionar al febrer als 20 pianistes que participaran en la competición; procedixen de 10 països i els que tindran més presència són Corea del Sud amb
quatre concursants, Espanya i Rússia amb tres, i els EUA, Itàlia i Taiwan amb dos. Altres nacions que comptaran amb intèrprets són Sèrbia, Ucraïna, República Txeca i Suècia. Inicialment, es van inscriure 184 pianistes de 36 països, un nou rècord de participació que convertix la present edició en la més concorreguda de la història del premi, de caràcter biennal, que va iniciar la seua marxa en 1981.
El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reunix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. El Concurs Internacional de Piano de València és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reunix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.