El Festival Cultural Renaixement comença amb dos concerts, avui dijous 2 de juliol a Sant Miquel dels Reis, la seua quarta edició que es prolongarà amb diverses actuacions fins al dissabte 4. La formació Cantar alla viola oferirà el programa Es la causa bien amar a les 20h, i Capella de Ministrers amb La dama de l’unicorn commemorarà el 500 aniversari de la mort de Rafael (Urbino 1483 – Roma 1520) amb música de l’època del genial artista italià, a les 22.30h.
El grup Cantar alla Viola, art renaixentista d’acompanyar el cant (Nadine Balbeisi, soprano) amb vihueles d’arc (Fernando Marín), brindarà una selecció de peces que mostren uns ambients cortesans d’altíssima sensibilitat artística, fonent música i poesia en suggeridores imatges sonores del Segle d’Or, una època d’esplendor per a la cultura espanyola.
La música del Renaixement suposava una expressió de les emocions humanes mitjançant la puresa del cant en harmonia amb la poesia més sublim. L’intimista ambient cortesà inspirava la temàtica amorosa exhibint amb màxima delicadesa l’expressió artística que incloïa el domini de recursos que procedien de disciplines com l’oratòria i la retòrica. Insignes compositors com Juan del Enzina o Francisco Peñalosa adornaven amb vertaderes filigranes musicals els més apassionats sentiments d’amor.
El festival, organitzat per la Fundació Cultural Capella de Ministrers (FCCdM) i Licanus en col·laboració amb la direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i les subdireccions generals de Patrimoni Cultural i Museus i del Llibre, Arxius i Biblioteques, concentrarà en tres dies sis concerts, per als quals es recomana reservar des de la pàgina web (www.renaixement.es) o el mateix dia a Sant Miquel dels Reis amb antelació, que permetran gaudir al públic de la riquesa de les expressions artístiques més significatives del Renaixement.
Rafael, cinc segles després Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, retrà homenatge cinc segles després de la seua mort, al pintor i arquitecte Rafaello Sanzio en un concert en el qual abordarà obres de Costanzo Festa, Joan Cornago, Heinrich Isaac, Bartolomeo Tromboncino, Domenico da Piacenza, Joan Ambrosi Dalça i D. Niccolò, entre altres. Magraner (viola d’arc) estarà acompanyat per Èlia Casanova (soprano), David Antich (flautes), Robert Cases (guitarra renaixentista i vihuela) i Pau Ballester (percussions). En la joventut de Rafael, que va morir amb només 37 anys, la forma musical més popular va ser la chanson de la tradició franc-flamenca. Un gènere profà que posava el focus i l’accent en el purament humà enllaçant amb la idea del sofista grec Protàgores: “L’home és la mesura de totes les coses». Els humanistes no s’acontentaven amb llegir i estudiar, desitjaven imitar les idees de l’Antiguitat i la saviesa de l’antiga Grècia i Roma va tornar de manera triomfal en el segle XVI. Així mateix, van modelar amb aquests referents els seus palaus, instruments musicals i estils d’interpretació.
Homenatge a les víctimes del Covid-19
Lluis Vich Vocalis, integrada pels tenors: Jesús Navarro, Jaime Flores, Jesús Ruiz de Cenzano, Ricardo Sanjuán i Vicente Abril; els baixos: Luis Vicente, Ximo Martí, Natxo Martín i José Luis Vicen; i Pablo Márquez (òrgan) realitzaran un concert d’homenatge i record a les víctimes del Covid-19, però també d’esperança i retrobament amb una nova normalitat en la qual a poc a poc esperen que “es torne a gaudir del contacte entre músics, instrumentistes, cantants i els espectadors”. La formació, que reprén l’activitat musical amb el seu primer concert després del parèntesi provocat per la pandèmia, realitzarà una actuació, In memoriam el divendres 3 de juliol a les 20.00h, emmarcada en l’època renaixentista en la qual sempre s’utilitzava música religiosa per a aquests actes amb el suport de l’òrgan, instrument present en aquestes celebracions litúrgiques.
Il Festino de Banchieri L’Acadèmia CdM abordarà Il Festino d’Adriano Banchieri (1568-1634), el divendres 3 a les 22.30h. És una comèdia de 1608 composta per una col·lecció de 20 peces que recreen un festí presentat abans d’un sopar. És una obra dinàmica, divertida i marcadament satírica no sols pels seus textos còmics sinó perquè cada peça és una burla al llenguatge musical de l’època. Banchieri reflecteix en ella idees molt avançades sobre la literatura i l’art, amb una forta influència de la Comèdia de l’Art i els nous experiments en aquesta òpera primerenca.
l Festino de Banchieri