El dissabte començarà el taller El so revelat entorn de l’exposició de Mona Hatoum a l’IVAM
El festival Ensems tancarà la primera part de la seua programació en els pròxims dies amb diverses propostes valencianes. S’ha de recordar que enguany, el certamen de músiques innovadores i experimentals més antic de l’Estat Espanyol -en marxa ininterrompudament des de 1978- celebra la seua 43a edició sota el lema illes – refugis – paradisos. El seu objectiu és reflexionar al voltant de les circumstàncies que estem vivint en l’actualitat com a conseqüència de la Covid-19. D’aquesta manera, les ciutats de València, Alacant i Castelló de la Plana acolliran diverses actuacions fins al diumenge 16 de maig.
En primer lloc, esta vesprada, a partir de les 19:30 hores, el públic podrà gaudir de l’espectacle Safo_fonías a càrrec de l’Aión Dúo. Aquesta formació, amb la clarinetista granadina Claudia Reyes i el pianista valencià Pau Fernández, tocarà al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts Reina Sofia de València en companyia de l’actriu Marina Alegre Silva. Tots tres posaran en escena un projecte multidisciplinari que uneix les paraules de Safo de Lesbos amb músiques contemporànies d’inspiració grecollatina. El programa inclou composicions de Harrison Birtwistle (Linoi), Karlheinz Stockhausen (Tierkreis) i Francisco Guerrero (Kineema), així com l’estrena de la peça …Esconden su radiante imagen de Claudia Cañamero Ballestar, un encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura (IVC). Les invitacions estan disponibles ací: http://bit.ly/ensems_aionduo.
Divendres 14 de maig
El festival Ensems ha reservat un espai molt destacat per a les bandes de la Comunitat Valenciana. Així, l’Orquestra de València, sota la batuta de Beatriz Fernández Aucejo, actuarà a l’Auditori del Palau de les Arts demà divendres a les 19:30 h.El conjunt interpretarà l’obra Graffiti d’Unsuk Chin, una partitura que es podrà escoltar per primera vegada a l’Estat. Així mateix, s’inclouran el Concert per a viola i orquestra de Krzystof Penderecki i la peça The Mind and the heart, encàrrec de l’IVC per a Enrique Sanz-Burguete. S’ha de destacar la presència del violista David Fons. Les localitats es poden adquirir en aquesta pàgina: http://bit.ly/ensems_ov.
D’altra banda, l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló acollirà el concert del Grup Illana, formació de cambra amb més de 20 anys de trajectòria. L’actuació començarà a les 19:30 hores. En el programa s’inclouran tres peces seleccionades de les Nou cançons per a la intimitat, amb textos del poeta Xavier Casp i música de Francisco Llácer Pla. A més, es produirà l’estrena absoluta de Principio de asociación d’Esther López, qui ha treballat a partir d’un fragment de Bodas de sangre de Federico García Lorca i d’un poema d’Anne Carson. El públic també podrà escoltar per primera vegada Sextet Op. 65 de César Cano, obra pensada especialment per al sextet, i Chuang Tzu y la mariposa, d’Enrique Sanz-Burguete, on s’intenten crear diverses percepcions del temps musical. Les entrades estan disponibles per un preu de 6€ en el següent enllaç: http://bit.ly/ensems_illana.
Dissabte 15 de maig
L’alzireny Paco Varoch interpretarà sis peces on el piccolo (flautí) serà el gran protagonista. Així, els assistents podran delectar-se amb Seis propuestas para el próximo milenio de Manuel Añón; ZoomingTXYZ, comanda de l’IVC a Martina Sabariego; Visible per ottavino solo d’Aureliano Cattaneo; Dolce tormento de Kaija Saariaho; Frágil d’Álvaro de la Cruz, un altre encàrrec de l’IVC; i Drawing down the moon de Donald Erb. El concert tindrà lloc el dissabte 15 de maig al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts i comptarà amb la participació del percussionista Adrián García. A més, algunes de les obres estaran acompanyades per projeccions audiovisuals de les creadores Marina Uceda, Manuela Illera i Valentina Jiménez. En aquest cas, les invitacions s’han de sol·licitar ací: http://bit.ly/ensems_varoch.
Diumenge 16 de maig
El diumenge 16 de maig, Ensems es traslladarà a les comarques del sud. L’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA) viurà l’actuació de la Banda Simfònica Municipal d’Alacant dirigida per José Vicente Díaz Alcaina. En aquesta ocasió, la centenària agrupació interpretarà l’obra Del aire y del tiempo d’Alfonso Lorenzo; la suite Juegos en blanco de Pablo Olivas; la peça dodecafònica 1920 de Mario Roig; i Reflejos de Luis Suria, d’inspiració impressionista. L’accés serà lliure. Tanmateix, s’ha de reservar la localitat ací: http://bit.ly/ensems_bsma.
Finalment, malgrat l’anunci inicial, la participació de la Banda Municipal de Castelló prevista per al pròxim diumenge s’ha hagut d’ajornar per circumstàncies alienes a l’organització. El concert tindrà lloc el 26 de setembre a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló de la Plana.
El so revelat
El pròxim dissabte 15 de maig també se celebrarà la primera de les quatre sessions del taller El so revelat entorn de l’obra de Mona Hatoum. S’ha de recordar que, des del passat 16 d’abril, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) acull una exposició sobre les últimes dos dècades de treball de l’artista libanesa. Aprofitant aquesta instal·lació, el festival Ensems ofereix l’oportunitat de treballar sobre els objectes sota el guiatge de l’Escuela de oficios electrosonoros, un col·lectiu madrileny de consolidada trajectòria en educació innovativa.
El taller abordarà aspectes del treball de Mona Hatoum relacionats amb les variacions de significat a què poden ser sotmeses les coses quotidianes a partir de la seua lectura i observació. D’aquesta manera, ganivets, ratlladors de formatge i altres objectes domèstics poden convertir-se en recipients de memòria i objectes de tortura o, també, en refugis i reflexos evasius de noves realitats. Aquest taller constitueix la primera activitat de llarga duració al voltant del so i les músiques experimentals que s’organitza a l’IVAM. L’aforament és limitat i, per tant, les persones interessades en participar en aquestes activitats s’han d’inscriure. Tota la informació està disponible en aquesta pàgina: http://bit.ly/ensems_ivam.
Ensems està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofia. A més, compta amb la col·laboració de l’INAEM (Ministeri de Cultura), l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), CaixaBank Escolta València, La Nau Centre Cultural (Universitat de València), Societat General d’Autors i Editors (SGAE), Institut Superior d’Ensenyances Artístiques (ISEACV), Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, Consolat de la República de Lituània, Diputació de València, Diputació d’Alacant, Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i Fundació Visit València.
La programació del festival es reprendrà a mitjans del pròxim mes de setembre.