El certamen que es el més antic de les músiques experimentals s’obrirà amb la performance d’Alberto Bernal i Frames Percussion
Ensems, el festival dedicat a la música de nova creació, encetarà la seua 43a edició el pròxim divendres 7 de maig. Enguany, la programació es desenvoluparà en dos blocs temporals diferents: del 7 al 16 de maig i del 15 al 26 de setembre. Els espectacles s’emmarquen sota el lema illes – refugis – paradisos, el qual recull l’objectiu de reflexionar sobre les conseqüències de la Covid-19 en la nostra societat. Així, es convida el públic a fer un exercici d’introspecció i, alhora, a acostar-se a l’exterior per a descobrir i experimentar noves sensacions sonores.
En aquesta ocasió, el certamen comptarà amb més de 20 espectacles en diversos espais de les ciutats de València, Castelló i Alacant. Tanmateix, la seu principal serà el Palau de les Arts Reina Sofia de la capital del Túria. Amb 43 edicions, Ensems és el festival de músiques experimentals més antic de l’Estat Espanyol, se celebra ininterrompudament des de 1978, i està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.
Divendres 7 de maig: inauguració
Ensems s’obrirà el pròxim divendres amb el projecte #OccupyYourself d’Alberto Bernal i Frames Percussion. L’Espai d’Art Contemporani de Castelló acollirà aquest espectacle que s’allargarà durant 12 hores, des de les 10:00 fins a les 22:00 h. En aquest període, cinc persones acamparan en falses llars des de les que realitzaran diverses accions fins a culminar en una intensa fase final dominada pels instruments de percussió. Així, els artistes oferiran una proposta que combina la música de nova creació, la performance i la intervenció en l’espai públic. Finalment, malgrat l’anunci inicial, aquesta proposta arribarà a València al mes de setembre.
Dissabte 8 i diumenge 9 de maig
El Trio Zukan és una formació nascuda en 2014 al País Basc de la unió d’instruments poc comuns: la percussió, l’acordió i el txistu (flauta tradicional basca). Les seues “mirades sonores” són múltiples i variades i, per eixe motiu, en els seus programes conviuen pentagrames experimentals al costat d’altres més tradicionals. Això es podrà comprovar el dissabte 8 a l’Aula Magistral del Palau de les Arts de València a partir de les 19:30 hores. Així, els assistents gaudiran de les peces Begiratu de María Eugenia Luc; Luggage by heart, encàrrec de l’Institut Valencià de Cultura a Carolina Cerezo i que s’escoltarà per primera vegada; Lantz de Mikel Chamizo; Desprendida voz de Juan José Eslava, una altra estrena absoluta en Ensems; Bertso de Francisco Domínguez; i Phobia d’Hugo Morales. Les invitacions per a l’actuació de Trio Zukan es poden aconseguir ací: http://bit.ly/ensems_zukan.
El compositor i percussionista saragossà Luis Tabuenca portarà a Ensems la seua obra Relay, escrita específicament per a bateria i dansa. La peça s’inspira en els palimpsests, és a dir, antics manuscrits reutilitzats que conserven traces de les escriptures anteriors. D’aquesta manera, l’obra aborda els mecanismes d’oblit i record a través de la percussió i la coreografia dissenyada i interpretada per Manuel Rodríguez. Relay es podrà veure en dos escenaris i horaris diferents: el dissabte 8 a les 18:00 hores a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló; i el diumenge 9 a les 19:30 a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Les entrades són gratuïtes. Tanmateix, en el segon cas s’ha de tramitar el tiquet a través de la pàgina web https://events.fundacio.es/o/54.
D’altra banda, Colectivo Mortero actuarà a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València els dies 8 i 9 a les 18:00 i 12:00 hores, respectivament. El quartet interpretarà un programa variat amb obres de Domingo Chinchilla i David Alarcón, director artístic de la formació. També cal destacar Cuando tú me leas dentro de mil años, amb una selecció de poemes de Miguel Labordeta, i Ruidos poblados, una estrena absoluta del festival. Com és habitual, Colectivo Mortero barrejarà diversos elements (arts radiofòniques, teatre, poesia i música) per a una escolta diferent i atenta al nostre entorn des del prisma de l’ecologia. L’accés serà lliure, però les localitats s’han de reservar a través del següent enllaç: https://events.fundacio.es/o/54.
Dilluns, 10 de maig: Schallfeld Ensemble
Les primeres jornades del festival Ensems també comptaran amb presència internacional. Així, Schallfeld Ensemble, agrupació amb seu a la ciutat de Graz, tocarà el dilluns 10 de maig al Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts Reina Sofia de València a les 19:30 h. Sota la batuta de Leonhard Garms, la formació realitzarà l’estrena absoluta de l’obra MAAT ME de Pierluigi Billone. Esta peça, finançada per la Fundació Musical Ernst von Siemens, s’emmarca en l’exploració del compositor sobre els conceptes de solo i ensemble com hiperinstruments, elements que juguen un paper central en la seua obra. A través de la partitura, l’autor italià investiga al voltant del concepte de so, de les relacions entre persona i matèria i de la dimensió ritual que es genera entre elles.
El programa es completarà amb Figure / Iconosonics 1 de Clemens Gadenstätter. En aquesta ocasió, l’austríac aborda i redefineix la noció de figura musical, entesa com un esdeveniment sonor al qual se li ha associat una imatge o un significat. El compositor proposa alliberar a aquestes imatges de la seua connotació tradicional i assignar nous significats a través de l’escolta. Les invitacions per a aquest concert es poden sol·licitar ací: http://bit.ly/ensems_schallfeld.
Ensems està organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i el Palau de les Arts Reina Sofia. A més, compta amb la col·laboració de l’INAEM (Ministeri de Cultura), l’Ajuntament de València, el Palau de la Música de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), CaixaBank Escolta València, La Nau Centre Cultural (Universitat de València), Societat General d’Autors i Editors (SGAE), Institut Superior d’Ensenyances Artístiques (ISEACV), Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, Consolat de la República de Lituània, Diputació de València, Diputació d’Alacant, Clemente Pianos, ENOA (European Network Opera Academies) i Fundació Visit València.