La música en general, i la de banda en particular, és un dels elements principals de la societat valenciana que, al llarg dels segles, ha situat esta tradició cultural en el centre de totes les festes i celebracions de tot tipus. I és que, tal i com explica el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, la música té també un important rol social més enllà de la seua rellevància cultural. Per això, Morera aposta per promocionar la tradició musical dels valencians en un intent per defensar unes senyes d’identitat pròpies que, com el llenguatge musical, parlen de concòrdia i de pau.
A les bandes de música que hi ha arreu dels pobles valencians conviuen músics de diferents generacions i procedències que comparteixen una mateixa passió. Quin paper pensa que juguen la música i les pròpies bandes en una societat tan complexa com l’actual?
Les bandes de música valencianes juguen un paper primordial en la societat; de fet el poble valencià no s´entén sense la sonoritat de les seues bandes de música, del cant d´estil, el soroll d´una mascletà… No només formen part del nostre patrimoni cultural, són la nostra idiosincràsia.
En total són més de cinc-centes quaranta les societats musicals que hi ha en actiu a la Comunitat Valenciana. Quin paper creu que han de jugar les institucions valencianes a l’hora de promocionar aquest moviment?
Les institucions públiques competents en la matèria han de donar tot el suport possible a les societats, pel seu paper cultural, educatiu, instructiu, social, cohesionador… A més, la Federació, com a representant de totes les societats musicals, ha d’estar un agent social al qual s’ha de tindre molt en compte per tot allò que representa.
Tot i que les bandes de música són formacions habituals en diferents zones, la Comunitat Valenciana concentra la major part de les que funcionen a tot l’Estat. Per què pensa que les bandes de música tenen una major presència social als pobles valencians que en altres zones?
Perquè els valencians hem fet de la música -siga en bandes, orquestres, rondalles, xarangues, colles de dolçainers…- la nostra forma particular d’entendre la vida, la quotidianitat. A més, les valencianes i els valencians tenim una manera molt especial d’organitzar-nos per a la festa, i això també ens ha servit per a cohesionar-nos socialment al voltant de la música.
La música és una part fonamental en moltes tradicions valencianes. Quina importància tenen les bandes de música a l’hora de fer més grans algunes cites com ara les Falles o les Fogueres?
Precisament en eixes cites que són una expressió de la cultura i folklore -ara sí- valencià, la música és element complementari, però al mateix temps imprescindible. Complementari perquè acompanyen la litúrgia festiva de les falles, fogueres, moros i cristians o festes de qualsevol classe; però imprescindible perquè és part del nostre ADN. Sense música, els valencians som incapaços de fer festa.
La música està present en el dia a dia de molts valencians. Pensa que els ciutadans coneixen realment el valor de les seues tradicions en general, i de les musicals en particular?
Encara hi ha molta feina a fer en eixe sentit, perquè els temps actuals i les formes de govern dels últims anys han donat més importància i han potenciat altres formes d’expressió artística o cultural, abans que aquelles que han estat les nostres vertaderes senyes d’identitat. No obstant, la gran quantitat de societats musicals que tenim, demostren que els valencians i valencianes saben molt bé què és i quina importància té la música en la nostra societat.
Creu que caldria unir tots els esforços per tal de mantenir viu i posar al dia l’important patrimoni musical valencià?
Sense cap dubte, cal fer valdre els nostres trets diferencials per tindre el nostre “lloc” en un món cada dia més global.
La música s’ha convertit en una opció de futur per a un bon nombre de joves intèrprets valencians. Creu que tots aquests músics tenen suficients oportunitats per obrir-se camí en el seu camp?
Tenim un molt bon planter de músics i cantants, així que no serà difícil tindre un ampli sector musical que es professionalitze i puga viure de la música, com de fet ja està passant; perquè en qualsevol punt del planeta on es fa música trobes a un músic valencià.
La Comunitat Valenciana compta amb bandes de música municipals com les de València Alacant o Castelló, i amb orquestres simfòniques que estan reconegudes entre les millors del món. Què pensa que hauria de ser la finalitat d’aquestes institucions musicals?
El seu paper no ha de ser altre que el de convertir-se en vertaderes ambaixadores de la nostra cultura, i servir com a instruments de reivindicació del nostre poble i la nostra idiosincràsia.
Les Corts Valencianes han iniciat ja el procés per a que les Societats Musicals siguen considerades Bé d´Interès Cultural. Pensa que és un reconeixement merescut i necessari? Creu que podrien arribar a ser Patrimoni de la Humanitat com ha proposat la FSMCV?
Pense que és un pas important que hauria d’haver estat donat fa temps. Tot allò que siga posar en valor la nostra música, les nostres societats i les persones que ho fan possible, s´ha de fer i ha de comptar amb tot el suport institucional i social. La importància que tenen les bandes i totes les formacions musicals en la nostra terra és un argument de pes per a ser Patrimoni de la Humanitat, perquè els valencians sempre hem sigut uns grans humanistes, sempre hem sigut un poble universal i no hi ha res més universal que la música, que és un idioma universal, de concòrdia i de pau.