Forma part de la programació del cicle d’exhibició de companyies valencianes
El Teatre Rialto presenta des de el dijous 20 al diumenge 23 de maig, l’estrena absoluta de l’espectacle de la companyia Lucas Escobedo ‘Paüra’ creat i dirigit per Lucas Escobedo i amb la música original de Raquel Molano, el qual està interpretat per ells dos juntament amb Alfonso Rodríguez i Marta Sitjà.
La companyia Lucas Escobedo naix el 2011 amb l’estrena de la seua primera creació ‘Boiiiing’ impulsada per l’alacantí Lucas Escobedo, artista multidisciplinar format tant en el món circense com en el del teatre.
Amb ‘Habitació 801’ va ser nominat a millor espectacle de circ en els Premis de les Arts Escèniques 2018. Aquest mateix any rep l’encàrrec d’una nova producció per al Teatre Escalante ‘Yolo’ estrenat al Teatre Martín i Soler al Palau de les Arts que va rebre el premi FETEN 2019 al millor espectacle de gran format i millor espai sonor. Va ser també espectacle recomanat a la Xarxa de Teatres d’Espanya, premi al millor espectacle de circ en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes de 2019 i candidat al Max en 2020 com a millor espectacle familiar i millor composició musical. En l’actualitat ‘Yolo’ continua de gira.
L’espectacle que ara estrena la companyia naix del temporal col·lectiu que estem patint i també d’imaginar què vindrà després, en suposar que recuperarem parcel·les de les nostres vides que des de fa mesos han desaparegut i en tindre el desig que en aquesta tornada la por no s’haja apoderat de tots nosaltres.
Hi ha tants tipus de pors com persones n’hi ha en el món, l’objectiu de ‘Paüra’ no és presentar un ventall de tots ells sinó utilitzar-los com un trampolí per a saltar al buit i desplegar les ales de l’humor en aquest salt.
‘Paüra’ entra dins el món de la comèdia per tal d’abordar el tema de la por, es podria parlar de tragicomèdia o de comèdia amb caires melodramàtics… és una barreja de gèneres que naixen del lloc més profund de cada persona en el qual plorar i riure es donen la mà i s’entrellacen per a sorprendre’s entre ells per la seua contínua relació.
Si bé l’obra parla de la por, no és una obra de terror, és més bé un ritual en què treballem les nostres fòbies per tal d’eixir del teatre deixant arrere tot el que ens feia por i plens de valentia. En un moment donat, tot en l’espectacle fallarà, i serà el punt de partida per tal de construir un nou jo, sense por, amb valentia i aprenent a eixir endavant de les adversitats.
Un dels elements definidors de ‘Paüra’ és la música, creada per Raquel Molano, que ens porta, gràcies a les cançons, per diferents estats emocionals, un món sonor en què la paraula és tractada com un instrument musical més. També hi ha poemes que estan al servei de l’escena, vinculats a la tragèdia en el seu origen, però també a llenguatges propers com l’humor, la joglaria o la comèdia de l’art.
L’escenografia, l’utillatge i el vestuari són de Paloma Bravo que ens porta a un món fràgil on tot està a punt de trencar-se, un lloc trencadís. En el qual els ossos són un dels elements principals de l’escenografia i l’‘attrezzo’, l’os que ens porta al punt més primitiu, els animals, els fruits.