El Premi Iturbi, organitzat per la Diputació de València, ha donat a conéixer els guanyadors del Concurs Internacional de Piano de València de les diferents categories en una gala, presentada per Laura Grande i Martín Llade, que s’ha dut a terme en el Teatre Principal, dissabte.
El jurat, presidit per Joaquín Achúcarro, i format per personalitats de referència del panorama pianístic i musical internacional com Catherine d’Argoubet, Edmon Colomer, Ana Guijarro, Paolo Pinamonti, Jorge Luis Prats, Didier Schnorhk i Josu de Solaun, ha decidit atorgar el primer premi a l’italià Elia Cecino i el segon i tercer als estatunidencs Anthony Ratinov i Rachel Breen, després d’haver valorat la interpretació de cada candidat al llarg de tot el concurs, dos recitals i dos concerts amb l’Orquestra de València, dirigida per Álvaro Albiach, en un total de més de tres hores d’actuació.
Cecino ha rebut 30.000 euros com a guanyador del concurs i gravarà un disc amb el segell IBS Classical; Ratinov ha aconseguit 20.000 pel segon premi; i Breen 10.000 pel tercer, intèrprets que realitzaran una gira de concerts. Els tres finalistes que no van accedir a la Gran Final: Sergey Belyavsky i Anastasia Vorotnaya (Rússia) i Djordje Radevski (Sèrbia) han rebut 5.000 euros. Belyavsky també va obtindre 3.000 euros al millor finalista no guardonat amb el primer, segon o tercer premi per l’Ajuntament de València.
En l’apartat de premis especials dotats amb 2.000 euros es va reconéixer la millor interpretació de música espanyola que va realitzar Ratinov per la Diputació de València; la d’una peça de Chopin a Cecino per l’Ajuntament de València; la d’una sonata de Mozart a Breen i un recital al guanyador del primer premi per la Societat Filharmònica de València; la d’un concert de Beethoven a Cecino per Kawai-España; i al millor concursant triat pel públic a Ratinov per Clemente Pianos.
Així mateix, la pianista Vorotnaya va aconseguir 1.000 euros aportats per Polimúsica per la seua interpretació de l’obra Madre del compositor valencià Francisco Coll; i la Direcció Adjunta de Música i Cultura Popular del Institut Valencià de Cultura de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport col·labora amb 5.000 euros per a una gira de concerts per la Comunitat Valenciana per als tres primers premis.
Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, ha afirmat que “hem assistit a una gran i exigent competició en la qual els pianistes han respost a les expectatives del jurat”. Tello ha subratllat que “estem molt satisfets amb aquesta edició de rècord de convocatòria de concursants, 184 de 36 països, que ha superat el de l’anterior i que ha convertit a València en la capital mundial del piano en aquests dies”.
Gran qualitat interpretativa
Joaquín Achúcarro, president del jurat, “crec que València pot sentir-se satisfeta del resultat del Premi Iturbi. El jurat ha hagut de treballar dur i deliberar després d’escoltar a cada candidat en quatre actuacions”
Achúcarro, director artístic i president del jurat, ha assegurat que “crec que València pot sentir-se satisfeta del resultat del Premi Iturbi: 184 sol·licituds, que gràcies al treball ímprobe d’Ana Guijarro, Carles Marín i Ángel Sanzo va ser reduït als concursants que han tocat en el Teatre Principal des del dia 31. El jurat ha hagut de treballar dur i deliberar després d’escoltar a cada candidat en quatre actuacions. Hem atorgat tres premis deixant fora a possibles grans pianistes. La vida i la carrera és bastant llarga, puc confirmar-ho, i el futur dirà si hem encertat”.
Per la seua part, la coordinadora i assessora artística, Ana Guijarro, ha recalcat que “fem una valoració molt positiva del concurs i pròximament analitzarem amb més deteniment aquesta vint-i-dosena edició”. La pianista, que també va estar en el jurat de preselecció, considera que “el Premi Iturbi és un gran recolzament en la trajectòria artística dels participants premiats i contribueix decididament a impulsar les seues carreres artístiques”.
El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. El Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.