Ni la música ni els músics d’esta terra es mereixen açó. Ni els fallers i falleres tampoc. Ni la resta de pobles del nostre territori. Segons diu la Declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de 2016, Falles i Música han d’anar indissolublement unides.
És més, perquè un tradicional acte faller meresca el nom d’Ofrena a la Mare de Deu precisa que les Comissions falleres vagen acompanyades per música generada en directe per una Banda de Música o Colla de Dolçainers i Tabaleters.
Per descomptat que la seguretat de les persones està per damunt de tot, això és evident, però s’ha de ser categòrica. Sense música generada en directe, no hi ha Falles. Podrà fer-se un altre programa d’actes festius, tan vàlid com es vulga, però no seran unes Falles.
Això, que fins ahir semblava no tindre clar ningú, ara la premsa, recollint el “sentiment” del President Puig i les declaracions de la Presidenta de la FSMCV, Daniela González, avancen que al final serà així.
És a dir, que hi haurà Música en Falles. I això es decidirà… no se sap bé si hui o demà… o passat. Tal vegada dilluns vinent. És a dir, a menys de deu dies de vista!
I no sols això, no se sap si la música es permetrà amb les Bandes parades mentre les Comissions desfilen o amb els músics sotmetent-se a un test d’antígens diari? O amb totes dues coses. O altres. A saber.
Imprevisió
De veritat que no es podia haver previst tot abans? De veritat no existien solucions tècniques i sanitàries que hagueren permés preveure la situació? trobarem Bandes per a actuar amb tan pocs dies de marge?
La Presidenta de la FSMCV es va passar tota la pandèmia exigint un protocol perquè pogueren actuar les Bandes. Va fer la federació alguna proposta?. Protocol que per exemple des de fa molts mesos està establit en altres comunitats com Andalusia i que varia de manera automàtica depenent del nivell de contagis que tinga cada territori a cada moment.
Mira que ens fa mal haver de posar al govern d’Andalusia com a exemple, més que res perquè se’ns ompli la boca, i l’ànima, de dir que València aporta més del 50% dels músics de banda d’Espanya i més del 50% de societats musicals del territori nacional. Però segons sembla, de poc ens serveix.
Diu la Presidenta ara (anunciant –en la Cope– abans que Presidència… –cras error– que hi haurà música en les Falles de setembre), i que Sanitat modificarà el Decret perquè puguen actuar les Bandes. Ara que vénen les Falles, i les festes de tots els pobles que no s’han amenitzat amb Música? a Andalusia ha sigut possible i ací no? No s’entén.
Evidentment, no som nosaltres una autoritat sanitària. Però sí que és missió del periodista l’observació de tot allò que configura un tema des de la seua privilegiada posició en la societat.
I en aquest cas, no trobem l’obligació dels test d’antígens en situacions comparables. A més, si es disposara d’eixa com a mesura obligatòria, quin test servirien? haurien de fer-se per autoritats públiques? valdrien els realitzats en farmàcies o adquirits en aquestes i realitzats per la pròpia societat musical? No veiem en absolut clar aquest tema. I molt menys a menys de deu dies del començament dels actes.
El que si hem pogut trobar en la legislació d’altres territoris és l’obligatorietat que els músics se situen a 1,5 i fins i tot a 2 m de distància i l’ús de màscares per part dels percussionistes, com ara, per fi, ja predica la Presidenta de la FSMCV també, així com l’obligatorietat d’unes fundes per a les campanes dels instruments de vent, com legisla, per exemple, el diari oficial de la Junta d’Andalusia des de fa mesos quan la situació sanitària, com ara, l’imposa.
Havíem de ser els valencians els qui tinguérem la solución
I hi ha una empresa valenciana, d’Alboraia, que fa més d’un any que fabrica aquestes fundes per als instruments de vent, que va aconseguir la seua protecció com a model d’utilitat a nivell de tota la UE perquè van ser innovadors i que les està venent a través del seu web www.sanimusic.net a més de deu països d’Europa i Amèrica.
Innombrables orquestres i conservatoris les han incorporades, però sembla que les nostres autoritats, federatives o no, no s’han assabentat.
És un element irreprotxable tècnicament ja que, segons els estudis que presenta, més del 90% de l’aire exhalat pels instrumentistes de vent en tocar-los ix per les seues campanes i aquestes fundes tenen una certificació que demostra que protegeixen més del 90% la filtració de virus i estan provades en un estudi d’enregistrament on han comprovat que la seua repercussió acústica és nul·la a efectes pràctics.
Tot això sense comptar l’efecte visual de complicitat que proporcionen als espectadors que veuen que els músics es preocupen de la salut de tots.
I així no deuriem de trencar més encara les normes de la UNESCO sobre manteniment i pervivencia del bens patrimonials de la Humanitat.
Sí amics i amigues.., que només falta una dotzena de dies i estem cara terra encara.