L’orgue musical que presideix la Sala Iturbi del Palau de la Música, el Gran Orgue Grenzing, va tornar a sonar, majestuós, una mica abans de l’inici del concert de reobertura del Palau de la Música, el 5 d’octubre passat.
El poderós so de l’instrument va omplir la sala, a les mans de l’organista Arturo Barba, qui va interpretar una “Dansa espanyola” recollida en el manuscrit “Flors de Música”, recopilació musical realitzada entre 1706 i 1709 pel franciscà Martín i Coll.
L’orgue, ja en perfectes condicions, va recuperar el protagonisme per a acompanyar l’Orquestra de València, com avançament d’altres actes musicals que tindran lloc a l’auditori valencià pròximament, com ara el Cicle d’orgue, que s’iniciarà el pròxim mes de desembre.
L’orgue del Palau portava molt de temps en silenci per la falta de manteniment, els efectes de la pandèmia i les obres de remodelació i rehabilitació del recinte. El retorn d’este majestuós instrument, una joia musical que ha sigut una part integral de la història del Palau, ha sigut possible gràcies a una reparació i posada a punt que inicialment es va estimar en un contracte major, amb un cost pròxim als 40.000 €. No obstant, amb la voluntat de tornar-li l’antiga glòria a este instrument icònic, els orgueners van acceptar fer el treball per un contracte menor, d’aproximadament 15.000 €.
El director del Palau de la Música, Vicent Llimerà, ha expressat la seua emoció per la restauració de l’orgue, i ha destacat la importància en l’experiència musical que oferix el Palau, ja que «constituix un tresor musical inavaluable, i el seu retorn és una fita significativa en la nostra reobertura”. “Estem encantats que este instrument torne a omplir les nostres sales amb la seua música majestuosa», ha afegit Llimerá, qui ha destacat que tant la reobertura del Palau com el retorn del seu orgue “són un testimoniatge del nostre compromís amb la preservació de la cultura i la música a la ciutat: la restauració de l’orgue és una fita addicional que ens consolida com un dels centres culturals més destacats de la comunitat”, ha afegit.
Quatre teclats manuals
El Palau de la Música de València és un dels escassos auditoris espanyols que compta amb un gran orgue. Es tracta d’un instrument d’indiscutible qualitat i precisió, dissenyat i construït pel mestre orguener alemany Gerhard Grenzing a finals dels anys 80 del passat segle XX.
És un instrument espectacular de transmissió completament mecànica, les dimensions de la qual arriben als set metres d’amplària, els deu metres d’altura, i els tres de profunditat, i un pes de més de vint tones. Posseix quatre teclats manuals, pedalera completa, més de cinquanta registres i prop de 3.000 tubs.
La seua personalitat tímbrica i la major part de la seua disposició sonora està inspirada en els orgues alemanys del període barroc, per la qual cosa l’estil compositiu que brilla particularment en este orgue és, sens dubte, el de la música de tecla centreeuropea dels segles XVII i XVIII. És un instrument excel·lent per a donar vida al repertori barroc en general, i alemany en particular, dels temps de Johann Sebastian Bach i els seus precedents.
No obstant tot això, l’orgue del Palau combina amb èxit este marcat caràcter alemany amb algunes característiques d’altres escoles de construcció d’orgues (orgue clàssic francés; orgue simfònic romàntic i, especialment, l’ orgue ibèric tradicional, amb la trompeteria horitzontal en Batalla i les Nazardos), la qual cosa ho dota d’una major versatilitat i li permet abordar amb èxit la interpretació d’un vast repertori musical, amb peces que abasten des del segle XVI fins al segle XXI.