No s’ha detectat cap brot de coronavirus en els 60 concerts realitzats després del confinament.
El Palau de la Música prossegueix la seua activitat simfònica apostant per la «cultura segura, tant per a la ciutadania com per al professorat de l’Orquestra de València». Així ho ha assegurat la regidora de Cultura i presidenta de l’auditori valencià, Gloria Tello, qui ha detallat l’exhaustiu pla de mesures de prevenció i seguretat que s’estan aplicant contra la covid19.
Tal com ha destacat la regidora, «des que es van iniciar els concerts després del confinament, estem demostrant que la cultura és segura, ja que hui i afortunadament no hem tingut notícies de cap cas de brot de coronavirus en els més de 60 concerts programats». Això demostra «que la ciutadania pot disfrutar amb garanties de la música en directe fins que arribe la desitjada normalitat», ha afegit.
Pel que fa al públic, cal recordar que en cada concert programat es respecten escrupolosament les indicacions marcades per les autoritats sanitàries, com la presa de temperatura, l’ús de dispensadors de gel hidroalcohòlic, la distància interpersonal, l’assignació de butaques, l’aforament limitat i l’ús obligatori de màscares.
Respecte a l’Orquestra de València, la regidora ha destacat que «la seguretat dels músics és essencial, i per això hem aconseguit implementar 30 mesures de prevenció per al professorat, sempre atesa l’evolució de la pandèmia i relatives a la informació, organització, neteja, desinfecció, distanciament físic, administració i climatització, amb atenció especial i cura per a les seccions de vent fusta i vent metall».
Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha destacar que «també els concerts i programes s’han adaptat a la situació sanitària de cada moment, de manera que hem seleccionat obres amb un menor nombre d’integrants, sobretot de la secció de vent». A més, ha afegit Ros, «s’han reduït els temps de permanència a les sales d’assaig grupals, limitant el temps d’assaig a una hora i quart, amb mitja hora de descans en els assajos, però sense descans en els concerts amb públic». Tot això, es complementa amb senyalitzacions de la ubicació concreta de cada cadira i faristol per a mantindre la distància de seguretat interpersonal, normes d’utilització dels camerinos, limitació d’aforaments en zones comunes i indicacions mitjançant cartells en cada zona de treball, així com la reducció del nombre de persones que poden estar en les taules de la cafeteria de personal de l’auditori.
A més, el pròxim 29 de març es realitzarà un cribratge de detecció d’anticossos entre el professorat i el personal de l’oficina tècnica. També s’ha establit i es vigila el compliment de l’obligatorietat de mantindre la distància interpersonal, establida en dos metres mínims per a la secció de vents, i d’un metre i mig mínim per a les restants seccions, i s’ha elaborat un pla d’ubicació de cadascun dels elements necessaris per al desenvolupament del concert. I també s’ha elaborat un Pla d’actuació específic, conforme a l’especificat en la Resolució de 6 de novembre de 2020, de la Consellera de Sanitat Universal i Salut Pública.
Des de l’inici de la pandèmia es va realitzar un control mèdic per a determinar el personal sensible a la infecció, en compliment de les normes del Ministeri de Sanitat, i es va fer lliurament de màscares FFP2, màscares higièniques/quirúrgiques i higièniques negres reutilitzables, que es reposen segons les necessitats. També es va instal·lar un termòmetre de paret per a realitzar el mesurament de temperatura corporal al personal abans d’entrar al centre de treball.
Mesures especials per a la secció de vents
Quant a la secció de vents, s’ha establit un Pla de control i cribratge, mitjançant proves serològiques per a detectar possibles casos asimptomàtics. Cada setmana, en el primer dia d’assaig i 24 hores abans de cada concert, es realitzen proves d’antígens a tota la plantilla de vents que actua. També s’han adquirit poals de plàstic i material absorbent (sepiolita), per a l’evacuació de l’aigua de condensació dels instruments de vent; i s’han muntat mampares de metacrilat per a separar físicament a la secció de vents de la resta de l’Orquestra. De manera paral·lela, es realitzen proves PCR o test d’antígens a qualsevol persona de l’Orquestra que siga necessari.
Respecte a la neteja i desinfecció s’han determinat protocols específics en els llocs on s’estudia o es realitzen concerts, tant al Palau com en els centres externs, intensificant la freqüència de neteja de zones ocupades i banys. Finalment, s’ha distribuït al personal de l’Orquestra documents amb informació actualitzada.