Grigori Sokolov rebrà dissabte que ve la medalla del Palau de la Música de València. El Consell d’Administració de l’auditori ha acordat per unanimitat la concessió d’este guardó al prestigiós pianista rus nacionalitzat espanyol.
Un guardó que distingeix personalitats importants del món de la música que tinguen o hagen tingut una relació especial amb la ciutat. D’esta manera, Sokolov s’uneix a la llista de catorze il·lustres personalitats i entitats del món de la música que han obtingut la medalla des de 1997, any en què la va obtindre el violoncel·lista i director Mstislav Rostropovic.
La cerimònia de lliurament tindrà lloc a l’inici del recital que oferirà eixe mateix dia, dissabte 24 de febrer a les 19.30 hores, a la Sala Iturbi del Palau de la Música.
Sokolov interpretarà un programa amb obres mestres del barroc i el romanticisme com són els Quatre Duetos, BWV 802-805 i la Partita núm. 2 en do menor, BWV 826 de Johann Sebastian Bach; Quatre Masurques, op 30 i Tres Masurques, op 50 de Fryderyk Chopin i nou peces de les “Escenes del bosc” (“Waldszenen”), op. 82, de Robert Schumann.
Grigory Sokolov és un dels millors pianistes del món i un dels més estimats pel públic. Ha estat en el Palau de la Música en 18 ocasions i des de 2014 de manera ininterrompuda.
Esta temporada es complix el 30 aniversari des que debutara en el Palau de la Música, un 6 de juny de 1994, amb obres de Beethoven, Chopin i Prokof’ev i amb motiu d’un Festival de Primavera organitzat per la Universitat Politècnica de València.
Les següents visites accentuarien eixa vinculació amb el Palau de la Música ja que va participar com a solista en dos concerts amb l’Orquestra de València. El primer d’ells va ser el 26 de maig de 1995, sota la direcció de Ronald Zollman, i quan va tocar el Concert per a piano Concert núm. 1 en si bemoll menor de P’otr Iljic Cajkovskij. El segon, el 18 d’abril de 2001, i sota la batuta de Walter Weller, va interpretar el Concert per a piano i orquestra núm. 1 en do major, op. 15.
Sempre ha oferit al públic inoblidables interpretacions d’obres mestres que abasten des del barroc fins al segle XX, de Johann Sebastian Bach, Henry Purcell, Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Fryderyk Chopin, Robert Schumann, Johannes Brahms, Sergej Rakhmàninov, Komitas o Sergej Prokof’ev.
En esta ocasió torna a la Sala Iturbi després de quatre anys d’absència per la reforma de l’auditori.
Galeria de músics guardonats
Amb la concessió de la Medalla a Grigori Sokolov, el Palau de la Música amplia la llista de grans músics que l’han rebuda amb anterioritat, alguns d’ells a títol pòstum. Mstislav Rostropovic va ser el primer a obtindre-la el 1997, mentres que Daniel Barenboim la va obtindre a l’any següent. La mezzosoprano Teresa Berganza la va rebre el 1999; el tenor Alfredo Kraus, el 2000; el director Luis Antonio García Navarro, el 2001; el compositor Joaquín Rodrigo, el 2001; Zubin Mehta, el 2002; Cristóbal Halffter, el 2005; la soprano Ainhoa Arteta, el 2007; Joaquín Achúcarro, el 2008; el director rus Valerij Gergiev, el 2009; Rafael Frühbeck de Burgos, el 2010; la mezzosoprano alemanya Waltraud Meier, el 2011 i l’Orquestra de València, el 2012.
Amb motiu del 25 aniversari del Palau de la Música, en 2012, es van lliurar medalles commemoratives d’esta celebració a la soprano Montserrat Caballé, el pianista Rudolf Buchbinder, el Cor de la Generalitat Valenciana, l’Escolania de la Mare de Déu dels Desemparats, la Fundació AXA i el director Eduardo Cifre.