La Societat Coral el Micalet, Publicacions de la Universitat de València (PUV) i Edicions 96 ha presentat els llibres guardonats en els Premis Miquelet 2018: Nicolau Primitiu Gómez Serrano. Memòria privada i consciència valencianista d’Alaitz Zalbidea, editat per PUV i Premi Joan Coromines; i Emocionant amb Picasso, del Col·legi Públic Víctor Oroval de Carcaixent, publicat per Edicions 96 i premiat en la categoria Enric Soler i Godes.
La presentació, que va estar a càrrec de Maria Josep Martínez Casanoves, membre de la junta directiva del Micalet, Maite Simón, cap d’edició de PUV, i Dolors Pedrós, Edicions 96; s’emmarca dins del Novembre cultural, una iniciativa que desenvolupa la societat musical del 23 al 30 d’aquest mes amb diversos actes, danses, concerts i conferències obertes al públic, que culminarà amb el lliurament dels Premis Miquelet 2019.
El Micalet celebrarà quatre conferències entorn de la dona, l’astronomia, poesia i la política, que tindran lloc a la seu de l’entitat des d’avui dimarts 26 al divendres 29 a les 19.15h, a càrrec dels ponents Anna Moner, Vicent Martínez, Jordi Botella i Manel Rodríguez Castelló, i Pere Martí, respectivament.
Moner, llicenciada en Història de l’Art, impartirà avui la conferència L’art i la ciència del segle XIX en la construcció de la imatge de la dona que presentarà i moderarà Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet. L’artista i escriptora forma equip artístic amb Sebastià Carratalà i ha realitzat exposicions en ciutats com València, Madrid, Bordeus, París… Col·labora amb diversos mitjans de comunicació, ha publicat una quinzena de relats i les novel·les Les mans de la deixebla (Premi Enric Valor 2010), El retorn de l’Hongarès (Premi Alfons el Magnànim 2014) i La mirada de vidre (Premi Ciutat d’Alzira 2018).
El Catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, Vicent Martínez, abordarà la Matèria i energia fosques. Entre la fantasia i la realitat, títol de la seua conferència que presentarà i moderarà el secretari del Micalet, Emili Mira, demà dimecres. Martínez, Premi Europeu de Divulgació Científica per l’obra Mariners que solquen el cel, ha publicat molts treballs científics d’excel·lència i com a director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València ha aconseguit un gran desenvolupament en les activitats de recerca i de divulgació.
Joan Valls, poeta oblidat
El dijous 28, Jordi Botella i Manel Rodríguez Castelló impartiran la conferència Joan Valls i Jordà: el gran poeta oblidat que l’actriu Pilar Almeria presentarà i moderarà. Botella, professor i escriptor, ha escrit diversos poemaris, narracions, estudis literaris i teatre. Ha estat director del Centre Cultural d’Alcoi, impulsor de nombroses activitats culturals i ha dirigit la revista Lletres de canvi.
Rodríguez, professor i escriptor, ha publicat nombrosos poemaris premiats, compilacions d’assaig periodístic i assajos i edicions sobre Joan Valls com Poemes de la Guerra d’Espanya i La cançó de Mariola, entre altres. És president d’Amigues i Amics de Joan Valls, responsable del premi de poesia Manuel Rodríguez Martínez-Ciutat d’Alcoi i ha dirigit la revista Lletres de canvi.
L’última de les conferències, L’independentisme després del 10N, estarà a càrrec de Pere Martí i la presentarà i moderarà Josep Guia, doctor en Matemàtiques i en Filologia i membre de la junta directiva del Micalet. El periodista català ha treballat i col·laborat en diversos mitjans de comunicació en els quals ha analitzat l’actualitat política. És autor de dos llibres sobre l’independentisme català: El dia que Catalunya va dir prou i Escac a l’Estat i va ser el director de comunicació de Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat de Catalunya, fins a octubre de 2017. Actualment és redactor de Vilaweb.
Reconeixements a Salvador Giner
Novembre cultural va començar el dissabte passat amb diversos homenatges i reconeixements al compositor i pedagog musical Salvador Giner Vidal (València, 1832-1911) al que s’honra des de fa dècades en l’aniversari de la seua mort. El músic va estar molt vinculat des dels seus inicis al Micalet, una societat musical fundada l’any 1893 i un espai de referència pel seu paper en l’articulació de la societat civil valenciana des de fa 126 anys.
El Micalet, una entitat declarada d’Utilitat Pública en 1978, és una associació sense ànim de lucre que compta amb 554 socis i 163 alumnes en l’Escola de Música Matilde Salvador i el centre autoritzat oficial Institut Musical Giner on s’imparteixen estudis d’Ensenyaments Elementals i Professionals de música.