La Societat Coral el Micalet va donar a conéixer els guardonats amb els Premis Miquelet el dissabte a la nit, en una gala al seu teatre.
Se celebraren els nous talents mentre es reconeixia la feina i el compromís d’aquells ja establerts als seus camps. Fou el punt final del Novembre Cultural, unes jornades destacades al panorama cultural de València, amb concerts, dansades i presentacions de llibres. La música, en les mans de la Colla de Tabal i Dolçaina del Micalet, va donar ritme i alegria durant tota la gala, conduïda per la periodista Xelo Gimeno. Els Miquelet d’Honor van ser atorgats a l’historiador alacantí David Garrido i a Plataforma per la Llengua, a títol col·lectiu, sent l’encarregat d’arreplegar-lo el seu president, Òscar Escuder. El secretari del Micalet, Emili Mira, pronuncià un discurs on parlà del significat dels Premis Miquelet, que enguany celebren la seua XXXV edició, destacant la necessitat de continuar sent «combatents i defensors», i agraint als guanyadors el seu compromís «amb la llengua comuna a tots i amb la nostra història».
Joan Fuster
La figura destacada de la nit, amb permís dels guardonats, fou Joan Fuster. Dos dels projectes premiats, uns dies després del seu 100 aniversari, tenen com a protagonista a l’escriptor de Sueca.
Un d’ells fou el Premi Joan Coromines d’investigació filològica, històrica o cultural, patrocinat per Aproop Telecom; ho va rebre Mireia Ferrando i Simon, per la seua investigació “Un clàssic sense arnès ni pols. Les aproximacions de Joan Fuster al Tirant lo Blanc”, destacant la seua qualita literària. Així ho va valorar un jurat format per Vicent Anyó i Garcia (Ajuntament de València), Vicent Escartí i Soriano (Institut Universitari de Filologia Valenciana), Josep Ferrer i Costa (Fundació Pere Coromines), Amparo Jesús-Maria i Romero (Publicacions de la Universitat de València) i Josep Guia i Marín (Societat Coral el Micalet). L’encarregat de lliurar-lo fou Lluis Enric Andrés Pascual, responsable de col·lectius d’Aproop Telecom.
El Premi Enric Soler i Godes d’experiències pedagògiques a l’escola, per altre costat, ho va guanyar “L’ofici de Fuster. Avaluem per aprendre”, que presentaren Maria José Llícer Mauro i Mireia Bosch del CPEE Miquel Burguera de Sueca. La secretària del premi i membre de la junta del Micalet, Maria Josep Martínez i Casanoves, va destacar que es tracta d’una experiència duta a terme amb un grup d’alumnes de TVA, amb necessitats educatives de tota mena, als quals se’ls ha motivat per apropar-se al món de l’il·lustre pensador, «aconseguint reforçar els seus hàbits d’autonomia personal i millorant l’estima pròpia en un context d’aprenentatge significatiu». La resta del jurat estigué format per Geno Morell i Gregori (Federació del Moviment de Renovació Pedagògica), Manel Pérez i Reig (Federació Escola Valenciana) i Vicent Lluís Roca i Rosalén (Edicions 96).
El Premi Micalet de Teatre va recaure en Jaume Miró Adrover, amb l’obra “Caputxeta a Hamelin”, «per la seua claredat en la construcció de la història i per tractar-se d’una proposta estètica precisa i rotunda», com va assenyalar l’actriu Pilar Almeria, portaveu del premi. Destacà, a més, l’univers propi «inquietant i suggerent» que l’autor havia creat. Formaren part del jurat un conjunt de destacats actors, directors i dramaturgs: Isabel Carmona, Laura Sanchis, Toni Agustí, Pere Mallol i la mateixa Pilar Almeria.
El Premi Institut Obrer d’edicions relacionades amb la memòria històrica introduïa la novetat del patrocini de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià. Per això el seu president, Àngel González, va pronunciar unes reivindicatives paraules en favor d’una societat més justa amb el seu propi passat. El guanyador fou Joan Lluís Porcar Orihuela, amb l’obra “Els ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria” (Onada, 2021). El jurat, format per Cristina Escrivà Moscardó (Societat Coral el Micalet), Ricard-Camil Torres Fabra (Universitat de València) i Víctor Benavides Escrivà (Associació Cultural Institut Obrer), va incidir en la capacitat de combinar la precisió de l’estudi amb un enfocament que cerca dur a la reflexió. Com va dir el secretari del premi: «Una investigació que té entre els seus objectius fomentar altres investigacions al seu voltant».
El Micalet va reconéixer també l’expedient acadèmic de dos alumnes de l’Institut Musical Giner, adscrit a l’associació: Carmen S. G., pianista; i Francisco Javier G. P., violoncel·lista. El guardò està patrocinat per Consolat del mar, i fou lliurat per Carles Subiela, gerent de la tenda musical. Per tancar la nit, el president de la Societat Coral el Micalet, Tonetxo Pardiñas, va pronunciar el seu discurs, mirant al futur d’una entitat amb 129 anys d’història. Agraïren l’àmplia assistència de representants polítics i de les diverses institucions cíviques del País Valencià. La Colla de Tabal i Dolçaina del Micalet, dirigida per David Valera, va interpretar la muixeranga, deixant pas a un sopar que suposa l’inici de la nova etapa de la Cafeteria Micalet.
Novembre Cultural
Al llarg de la setmana, es succeïren un seguit d’activitats musicals i literàries. En l’homenatge a Giner participaren la Falla Na Jordana i el Grup de Danses Alimara, que va actuar des d’on hi era la casa del músic a la plaça del Carme. L’Orfeó El Micalet, dirigit per Miquel Juan, estrenà al Teatre Micalet un nou espectacle: “L’univers de l’amor”, amb obres des del segle XIII fins a l’actualitat. També es presentaren els llibres de Publicacions de la Universitat de València «Terra de bruixes», d’Anna Collell (Premi Micalet de Teatre 2021); «Conversos valencians i Inquisició», de Jacob Mompó Navarro (Premi Joan Coromines d’Investigació 2021); i «El Ball dels Espies», de Vicent Sanz i Pérez (Premi Joan Coromines d’Investigació 2019), així com “Jocs de llapis i paper”, del CEIP Lluís Vives d’Ontinyent (Premi Enric Soler i Godes 2021), editat per Edicions 96.
La cultura no para en el Micalet, i abans d’acabar el mes s’inaugurarà l’exposició “Sense barreres” —dilluns 28 a les 19h—, a càrrec de COCEMFE València, amb l’impuls de Caixa Popular i la col·laboració de l’Ajuntament de València; i s’obrirà la temporada d’A la llengua de València —dimarts 29 a les 19h—, amb l’especial “Poesia en Secret”. Es tracta d’un espai d’oralitat i música en valencià, present en l’entitat des del 2018. A més, els homenatges a Giner continuen amb el Concert del Grup Instrumental Salvador Giner —diumenge 4 de desembre a les 12h—, sota la direcció del mestre F. Javier González Arnal.