– Què significa Cullera per al foment de la música valenciana?
Les dues bandes són sinònim d’una gran activitat musical. I, encara més, crec que hem tingut també la sort que Rafael Talens fóra fill de Cullera, una persona que ha estat respectada per les directives d’ambdues entitats musicals i ha ajudat molt tant en les activitats musicals del poble com a les bandes. Pense que a grans trets Cullera li ha de donar les gràcies tant al mestre Talens com a les bandes, les quals hem de destacar que també han donat pas que molta gent es formara com a músic i aconseguira treball. En resum, crec que Cullera i la música són dues nocions que van unides de la mà.
-L’activitat musical d’aquest poble no està relacionada només amb les bandes?
Tenim moltíssima activitat cultural: la muixeranga de Cullera, una orquestra, una coral, tres certàmens, cicles de concerts d’hivern… La dinàmica musical és tan activa que crec que som l’únic poble que tenim dues regidories: d’una banda, una destinada únicament a les dues entitats musicals i, de l’altra, una regidoria dedicada a altres àmbits com alguns que he anomenat més amunt.
-Conta’m què passarà dissabte 27 de juliol a Cullera…
Jo espere que aquesta quarta edició siga la millor de totes, perquè any rere any treballem per realitzar millores, corregir alguns defectes…
El 27 de juliol serà el IV Certamen Nacional de Bandes de Música de Cine “Ciutat de Cullera” “Memorial Rafael Talens Pelló”. A les 21:00 hores començarà la cercavila de les bandes, per iniciar el certamen a les 22:00 hores en els Jardins del Mercat de Cullera. L’obra obligada és el pasdoble “La Canyada” del fill de Cullera Rafael Talens. Era un dels preferits del mestre, ell sempre deia que no comprenia com s’interpretaven més altres pasdobles d’ell que aquest. Després d’interpretar l’obra obligada, les tres bandes participants de Salamanca, Toledo i Benimodo faran sonar l’obra de lliure elecció. Quant a l’ambient, la veritat que és molt actiu, el Mercat de Cullera es plena de gom a gom, hi ha molt de públic. Puc afirmar que moltíssims assistents que vénen tornen l’any següent.
Hi ha tres bandes que partiparan, s’han volgut apuntar altres bandes?
Sí, s’han inscrit tres entitats musicals més: provinents d’Altea, Còrdova i Pamplona. És curiós perquè moltes són de fora de la Comunitat Valenciana. A més a més, vull afegir que algunes bandes que han concursat en el de cine, després han tornat a Cullera per competir al Certamen Nacional de Bandes de Música.
-Diries que el Certamen Bandes de Música de Cine comporta major complexitat que el Certamen de Bandes Nacional?
Et diria que són distints i es valoren diferents aspectes. Quant a l’àmbit de preparació que duu l’Ajuntament, el certamen de bandes de música de cine és més complex. Tot allò relacionat amb la infraestructura comporta més complicació i, a més, resulta més car. També hem de tenir en compte que es realitza en el període estival cosa que implica que hi haja una part del planter del consistori de vacances. El concurs de bandes de música de cine té una dificultat afegida: l’audiovisual. Es valora molt la coordinació de la imatge amb la música. En canvi, les obres del Certamen Nacional de Bandes de Música comporten major complexitat.
-Quin dels dos certàmens creus que té més impacte?
Pense que el públic és diferent… Els assistents al certamen de bandes civils són persones que els agrada molt la música i, sobretot, són enteses. D’altra banda, el concurs de bandes de música de cine pense que va dirigit a un públic més ampli. La conjuminació entre els elements audiovisuals i la música agrada molt tant als joves com als adults. A més, les obres resulten més divertides per als assistents que no són especialistes del món de la música. De fet l’obra obligada és el pasdoble “La Canyada”… A tots ens agrada aquest tipus de composició.
– Perquè el IV Certamen Nacional de Bandes de Música de Cine “Ciutat de Cullera” duuu el nom “Memorial Rafael Talens Pelló”?
Va ser un acord que realitzàrem. El precursor d’aquest certamen fou el mestre Talens, ens va donar la idea… però no sols això, ja que ens va ajudar moltíssim a dur endavant el projecte, ha sigut un pilar fonamental per a Cullera. Li hem fet homenatges, també li hem posat el seu nom al conservatori i moltes altres coses que ens queden per fer… És una satisfacció i una sort haver pogut gaudir d’aquest gran músic, sempre ha treballat molt pel seu poble. Malgrat que aquest certamen a hores d’ara és novell i innovador, m’agradaria que algun dia se celebrara també la 67 edició de la mateixa manera que amb el Certamen Nacional de Bandes de Música… Seria un orgull dir que el mestre Talens i jo, com a regidora, vam crear el Certamen Nacional de Bandes de Música de Cine “Ciutat de Cullera”.