El Festival Cultural Renaixement acollirà un total de cinc concerts, un sopar temàtic amb música, poesia i dansa (Sopar dels Borja) i la pròxima reunió, activitats, tallers i conferències de la Xarxa Europea de Música Antiga (REMA), del 16 al 18 de juny en el Monestir de San Miquel dels Reis.
Aquest esdeveniment, consolidat en l’agenda musical de la ciutat de València, està organitzat per la Fundació Cultural CdM (FCCdM) i Licanus en col·laboració amb la direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i les subdireccions generals de Patrimoni Cultural i Museus i del Llibre, Arxius i Biblioteques.
En aquesta sisena edició, la presència de 30 membres de REMA, una asociacion creada l’any 2000 que agrupa a més de 130 organitzacions de 23 països europeus i que compta amb el suport de la Comissió Europea i del Ministeri de Cultura francés per a impulsar el seu projecte, convertirà a València en capital i punt de referència de la música antiga.
L’objectiu d’aquesta trobada és analitzar el panorama de la musica històrica i l’esplendor artística que el Festival Renaixement acostarà al públic amb els programes de les diferents formacions. REMA ha organitzat per a aquests dies diverses reunions, tallers i conferències en les quals abordaran el nou projecte de la seua oficina executiva, iniciatives dels seus membres, la música colonial a Espanya, la diversitat i inclusió en el repertori o la història de les nadales. Així mateix, els integrants de la institució europea assistiran als concerts del festival i tenen previstes visites guiades per a conéixer la ciutat.
El festival començarà amb el Ensemble Andalusí de Tetuan, dirigit per Aziz Samsaoui, amb el programa L’ocàs d’Al-Ándalus el dijous 16 de juny a les 20h; després d’aquest concert ho farà Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, amb La perfecta dama a les 22:30h. The Swan Consort, dirigit per Anida Datta, actuarà amb Out of the Deep el divendres 17 a les 20h; i posteriorment, la Acadèmia CdM abordarà el Cançoner de Montecassino a les 22.30h.
Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, oferirà Plant d’amor, música i poesia del Segle d’Or al voltant de Joan Brudieu i Ausiàs March, el dissabte 18 a les 20.30h; i a la nit es realitzarà el Sopar dels Borja, un sopar temàtic al voltant d’aquesta influent família valenciana amb música de l’època, poesia renaixentista i dansa, a càrrec de Capella de Ministrers, Gamma&Blasco Ensemble i la TransferMove Companyia de Dansa, dirigida pel prestigiós ballarí Toni Aparisi.
The Swan Consort va ser seleccionada entre més de 30 formacions de música antiga d’Europa que es van presentar a una convocatòria oberta, promoguda per la Fundació Cultural CdM, per a actuar a San Miguel dels Reis.
Patrimoni històric i musical
El Monestir de San Miguel dels Reis, situat en el barri de Orriols, és un espai únic per a albergar un esdeveniment com el Festival Cultural Renaixement per la història que atresora i perquè permet associar el patrimoni arquitectònic i històric amb el musical. El monestir de l’Orde del Cister, un clar exponent del Renaixement valencià, va ser fundat en el segle XVI per Ferran d’Aragó, duc de Calàbria, i en ell està enterrada Germana de Foix, la seua esposa.
El Festival Cultural Renaixement compta també amb la col·laboració del Institut Valencià de Cultura, Turisme Comunitat Valenciana, Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, Diputació de València, Associació Àmbit i el suport de REMA (Xarxa Europea de Música Antiga). El festival compta amb el distintiu de qualitat Mediterranew Musix i el segell europeu EFFE atorgat per l’Associació de Festivals Europeus (EFA) a festivals destacats pel seu compromís amb les arts escèniques i la seua repercussió internacional.