L’Institut Valencià de Cultura ha presentat la nova edició del festival Polirítmia que se celebrarà a València. Esta producció de l’Institut Valencià de Cultura i del Cefire, amb la col·laboració de la Diputació de València, tindrà lloc al teatre Principal de València del 9 al 12 de juliol, amb tres actuacions per dia, una al carrer o a la façana del teatre i dos més a l’escenari.
Polirítmia, a més d’una plataforma d’exhibició amb els concerts que programa, és també un programa formatiu de propostes musicals i dansístiques de caràcter tradicional mediterrani, una trobada professional i formativa d’artistes i docents.
Segons la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC, Marga Landete, «Polirítmia és una mostra del que és possible fer gràcies a la col·laboració interinstitucional, és també un punt de trobada de la música d’arrel popular que propicia l’intercanvi i el coneixement». Tanmateix, ha afegit que, malgrat les circumstàncies, «sempre hem sabut que el festival es faria d’una manera o d’una altra, i ara el fem amb totes les mesures de seguretat, prenent la temperatura dels assistents, amb un aforament reduït i venent les entrades per grups familiars, però sabem que el públic té ganes de tornar als espectacles en viu i els artistes a retrobar-se amb el públic».
Les actuacions a l’exterior del teatre començaran a les 18.30 hores i seran a càrrec de La Trocamba Matanusca els dies 9 i 12 de juliol, i de Bienparao els dies 10 i 11 de juliol.
Els concerts a l’escenari del Principal tindran dos horaris diferents, a les 19.30 i a les 20.30 hores, i es podrà accedir amb una única entrada amb un preu de 5 euros.
La impossibilitat de portat artistes de fora, ha fet que la presencia valenciana enguany siga preponderant.
El dia 9 a les 19.30 hores serà el torn de Tarta Relena i a les 20.30 hores podrem veure a Spanish Brass & Carles Dénia amb el seu espectacle ‘Mira si hem corregut terres’, el dia 10 de juliol a les 19.30 s’oferirà l’actuació ‘Sarau mediterrani’ amb el grup Urbàlia Rurana, i a les 20.30 actuarà Vanesa Muela en trio amb la seua actuació ‘Zaraval’.
El dia 11 començarà a l’escenari amb l’actuació d’Eixa, que presentarà el seu primer disc, ‘Invisibles’, i tancarà el dia a les 20.30 hores Matthieu Saglio Quartet amb ‘El camino de los vientos’. L
‘última jornada d’actuacions serà el 12 de juliol, quan es podrà gaudir del grup Udiva, que presenta el seu primer disc, ‘Aigua’. Per últim, tanca el festival al Principal l’actuació de Christian Penalba, una altra veu jove per a la música tradicional valenciana.
A més dels concerts i actuacions, l’edició d’enguany també inclou quatre tallers formatius que se celebraran entre finals de juny i finals de juliol: ‘Introducció al flamenc mitjançant la guitarra clàssica’ impartit per Paco Costa, guitarrista flamenc i creador de l’escola en línia consultar aquí, ‘Ferramentes per a la composició en estil tradicional en l’aula’ a càrrec d’Isabel Latorre; un altre taller serà ‘Cants d’ús, gèneres de ball i ritmes ibèrics’, que té com a ponent a Raquel Cruces, i el quart taller serà ‘Les músiques de la tradició mediterrània i balcànica: adaptació curricular i pràctica a l’aula de l’ESO i el Batxillerat’, impartit per Abel García.