El Festival Internacional de Música de Cámara de Godella albergarà en aquest any un concurs que pretén promoure i impulsar el talent de formacions musicals nacionals i internacionals a través d’una competició d’alt nivell centrada en l’excel·lència artística i la cohesió del grup. En la primera edició del Concurs de Música de Cambra de Godella (València) els participants tindran l’oportunitat de combinar la seua participació amb elTaller de Música de Cambra del festival, del 3 al 6 de juliol, que oferirà classes magistrals de prestigiosos músics professionals i pedagogs internacionals.
El festival, que organitza i coordina l’Associació d’Amics de la Música de Cambra de Godella amb la col·laboració de la Diputació de València,l’Institut Valencià de Cultura i l’Ajuntament de Godella, continua desenvolupant amb aquesta iniciativa el seu projecte cultural, pedagògic i social baix la direcció artística de Joan Enric Lluna, director i fundador de Moonwinds, clarinet solista de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, formació titular del Palau de les Arts de València, i pro- fessor de l’Escola Superior de Música deCatalunya (Esmuc) i del Trinity College de Londres.
Lluna assegura que “el Festival Internacional de Música de Cambra de Godella potencia amb aquest concurs un dels seus objectiusfundacionals, estimular i donar suport al talent de joves músics”. L’artista subratlla que “celebrarem, del 3 al 13 de juliol, la dissetena ediciód’un esdeve- niment cultural i formatiu consolidat, i ens sembla lògic i coherent iniciar una competició que done difusió a intèrprets iformacions musicals espanyoles i estrangeres, així com oportunitats d’actuar i de fer els primers passos en la seua professionalització de la màde destacats professors”.
El Concurs de Música de Cambra, que es realitzarà de manera presencial durant el festival en dife- rents ubicacions de la població valenciana, compta amb dos categories: Concertant, en la qual par- ticiparan músics d’ensembles que han de tindre entre 18 i 30 anys; i Novel, per amenors de 18 anys, al 15 de juliol de 2025.
El primer premi de la categoria Concertant està dotat amb 2.500 euros i una entrevista en un mitjà especialitzat; el segon, amb 1.500 euros; i eltercer, amb una beca per a la participació en el con- curs i curs del Festival Internacional de Música de Cambra de Godella 2026. En la categoria Novel el primer premi consistirà en una beca per a la participació en el concurs i curs del festival en 2026; els guanyadors del segon i el tercerpremi rebran un Diploma de Reconeixement com a distinció a la seua excel·lència artística i acompliment en la competició.
Així mateix, el jurat podrà atorgar un Premi Especial a una agrupació que es destaque per la seua interpretació artística, originalitat, o excel·lència tècnica, guardó que no està condicionat a la posi- ció dels tres premis principals i pot ser entregat a qualsevol grup que participe enla competició. El jurat tindrà en compte criteris com la qualitat tècnica i musical, la interpretació i expressió artís- tica, el conjunt i cohesió delgrup i l’originalitat en l’elecció i execució del repertori.
Entre 3 i 10 intèrprets
Els conjunts participants (trios, quartets, quintets, sextets…), que han d’aportar un vídeo de 10 minuts, han d’estar compostos per un mínim de 3 intèrprets i un màxim de 10 i poden estar formats per qualsevol combinació d’instruments, incloent veu.
El concurs es desenvolupa en diverses etapes des d’una fase preliminar digital fins als concerts en directe durant el Festival de Cambra. Elsensembles seleccionats per a la competició hauran de preparar dos peces de repertori de compositors i estils diferents per a aquesta fase, ambuna dura- ció màxima de 15 minuts. La data límit per al lliurament de tots els materials d’inscripció és el 27 de maig, la notificació als participants dels resultats de la ronda preliminar es realitzarà del 28 al 31, la semifinal es durà a terme el 8 i 9 de juliol; la final i els resultats esdonaran a conéixer el dia 11 i el concert de clausura i lliurament de premis el 13.
Excel·lència artística i educativa
Els objectius del Festival Internacional de Godella són reivindicar, fomentar i facilitar l’accés dels joves músics a la pràctica professional idifondre la música de cambra. Aquesta labor es duu a terme des de l’excel·lència, tant artística, oferint uns concerts de màxima qualitat ambla finalitat d’atraure al públic aficionat i melòman; com educativa, per facilitar a joves intèrprets la possibilitat d’impulsar la seua formació i la seua trajectòria amb un Taller de Música de Cambra que oferirà classes magistrals a càrrec de reconeguts músics i professors.
El Taller de Música de Cambra, que té la inscripció oberta fins al 25 de juny, està dirigit a estu- diants dels últims anys de grau professional, superior, màster o primers anys de carrera professio- nal i tindrà lloc del 3 al 6 de juliol. Albergarà classes de violí, violoncel, oboé, clarinet,trompa, piano i flauta amb professors que formen part de prestigioses orquestres, sessions de preparació, participació en concerts, realitzacióde classes individuals… del que s’informarà pròximament en la web www.musicacambragodella.es. Així mateix, els participants en el taller i elconcurs tindran l’opció de participar activament juntament amb l’orquestra del festival, Moonwinds Simfònic, que el clausurarà el 13 de juliol.
En aquests anys, este esdeveniment cultural ha acollit actuacions de grups i músics de referència en el panorama internacional com BrodskyQuartet, Alexander String Quartet, Moonwinds, Utrech String Quartet, Trío Arbós, Elan Quintet, Leticia Moreno, Javier Perianes, Josep Colom, Lluis Claret, Carles Santos, Fabio Biondi, César Cano, Carles Marín, Isidora Zebeljan, Paul Barker, Antón García Abril, Clara Cernat, Thierry Huillet, Isabel Monar, Stefal de Leval, o Joseph Weder.