L’Institut Valencià de Cultura renova, com cada setmana des de l’inici del confinament, l’oferta del canal #QuedatACasa, en la qual destaca un recorregut per la història del festival valencià de músiques alternatives ‘Ensems’, des dels seus inicis el 1978 fins a la darrera edició en 2019.
El festival ‘Ensems’ no ha pogut tornar enguany en les dates habituals, entre els mesos d’abril i maig. És per això que amb fotografies, cartells, programes de mà i retalls de premsa s’ha preparat un resum visual de la història d’aquest festival que va començar a celebrar-se a València l’any 1978 per a obrir un espai a la música alternativa, la música d’avantguarda, l’electrònica, la improvisació i l’art sonor.
Un resum que recorda alguns dels seus protagonistes al llarg del temps, a l’espera de novetats després de l’estiu. El vídeo inclou fragments de peces de Marc Garcí Vitoria, Ramón Ramos, Amores Grup de Precussió i César Cano.
D’altra banda, el Cor de la Generalitat ens presenta una breu selecció dels moments més brillants de l’òpera ‘Turandot’ de Giacomo Puccini, en una exitosa producció del Palau de les Arts. La direcció musical és del mestre Zubin Mehta i la direcció escènica del cineasta xinés Chen Kaige.
L’enregistrament que presentem correspon a la reposició de l’any 2014, en la qual el paper de Turandot va ser interpretat per la soprano californiana Lise Lindstrom i el de Calaf pel tenor de Tenerife Jorge de León.
També, dins de l’oferta musical, hi ha la gravació de la interpretació per la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana del ‘Rondó mirmidón op.7’ (1956) de Francisco Llácer Pla, considerat un innovador en el panorama de la música valenciana del seu temps i un incansable estímul per als joves creadors. Amb motiu del centenari de Llácer Pla (1818-2002), la JOGV va interpretar aquesta obra en la seua trobada de primavera de 2019.
L’enregistrament correspon al concert fet a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, el 26 d’abril 2019, sota la direcció de Pablo Rus Broseta, director artístic i musical de la JOGV.
També, sota la direcció de Pablo Rus Broseta, la JOGV ens presenta la gravació feta el juliol de 2018 al Palau de la Música de València d’una altra peça d’un compositor valencià, es tracta de ‘Hidd’n Blue’ de Francisco Coll (2009), un encàrrec de l’Orquestra Simfònica de Londres al compositor que s’ha convertit en una de les seues obres més interpretades amb presència en orquestres d’Alemanya, França o Anglaterra i estrenada a València per la JOGV.
L’oferta musical la tanca el ‘Concert en la major per a clarinet K 622’ de Mozart, amb el castellonenc Albert Agut com a clarinet solista i sota la direcció de Venancio Rus en un concert del III Festival Internacional de Música de Cambra de Castelló.
Entre els nous continguts figura també la sessió de curts que en aquesta ocasió recull el treball de tres directors valencians que han estrenat llargmetratges destacats en els últims anys: Nacho Ruipérez, Alex Montoya i Roberto Bueso.