La Fundació Cultural CdM (FCCdM) ha posat en marxa el Festival Cultural Renaixement que apropa els segles XV i XVI al públic mitjançant la música, teatre, gastronomia, literatura, poesia i moda d’aquest període. La segona edició d´aquesta cita tindrà lloc durant tot el cap de setmana en el Monestir de Sant Miquel dels Reis, amb tota una sèrie d´activitats que constitueixen una mostra del Segle d’Or, una època que va posar en valor l’esperit humanista.
La FCCdM, en col·laboració amb la direcció general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i les sotsdireccions generals de Patrimoni Cultural i Museus i del Llibre, Arxius i Biblioteques, concentra en quatre dies diverses manifestacions, amb entrada lliure fins a completar l’aforament, que permetran gaudir de la riquesa de les expressions artístiques més significatives d’aquest període que trenca amb la visió medieval del món i que va donar pas a l’Edat Moderna amb el ressorgir del comerç, la vida urbana, l’aparició de la burgesia, la impremta, coneixements científics… Els artistes, sense l’obsessió de l’especialització eren més polifacètics, vivien en un món més artesà que artístic.
Carles Magraner, director artístic del Festival Cultural Renaixement, assegura que “la proposta del Festival Cultural Renaixement és tranversal, el públic podrà endinsar-se en una època d’esplendor de la nostra cultura”. Magraner considera que “els concerts i les diverses activitats que es programaran acosten a la ciutadania el nostre Segle d’Or des de les arts d’una manera original, lúdica i creativa”.
El dijous 5 de juliol estarà dedicat a la societat i la moda. El professor Juan Vicente Marsilla abordarà en la conferència inaugural, Vestir el poder, la indumentària d’Alfons el Magnànim i Maria de Castella. La música posarà l’accent en les melodies més populars de l’Europa humanista amb L’Ampastratta, grup emergent de músics valencians, i el programa Más vale trocar. A continuació, el cor Lluis Vich Vocalis oferirà Caballeros conjugant cançons de la Cort i la taverna en el Renaixement.
El divendres 6 i amb la dona com a element nuclear es podrà gaudir de l’espectacle Espill de la companyia Crit Teatre, adaptació de l’obra de Jaume Roig que ha donat veu i cos als diversos personatges que formen part de l’univers del narrador. El grup vocal DeMusica Ensemble amb Memento Femina ens acosta a la música composta per dones des de l’Edat Mitjana al Renaixement, sovint oblidada, i donarà pas al Sopar dels Borja (Borgia en la seua transcripció italiana), una experiència entorn de la gastronomia en l’època d’aquesta influent família valenciana.
Estrena de Lucretia Borgia
Clausurarà la jornada l’estrena de Lucretia Borgia de Capella de Ministrers, un programa basat en la música coetània de la filla del papa valencià Alejandro VI. Una mirada, allunyada de clixés, prejudicis i rumors sobre la seua vida, per a mostrar la humanitat d’aquesta figura culta i refinada en el seu context històric.
El dissabte al matí els més xicotets podran participar en un concert didàctic sobre la història de Carmesina i Tirant de la mà de Toni Aparisi, Mara Aranda i Jota Martínez. A la vesprada, Juanjo Prats i Ester Alabor proposen una lectura dramatitzada dels nostres clàssics pel claustre del monestir i joves músics de la Acadèmia CdM oferiran la joia musical que conserva el Cançoner del Duc de Calàbria. Tancarà la jornada el grup La Danserye amb Una Fiesta Cortesana on es podran escoltar i ballar danses cortesanes com pavanes i gallardes. En aquesta activitat la Fundació Cultural CdM convida a acudir al concert amb vestimenta renaixentista i lliurarà un obsequi a les persones que ho facen.
El Festival Cultural Renaixement es clausurarà el diumenge dia 8 amb un concert íntim de vihuela entorn la figura de Germana de Foix (Foix, França, 1488 – Llíria, València, 1536), esposa de Ferran I d’Aragó i virreina de València, interpretat per Robert Cases.
Exposició D’Atzur i Or
El dissabte i el diumenge es podrà visitar l’exposició D’Atzur i Or [De blau i or], una mostra composta pels instruments dels dotze àngels músics descoberts, al juliol de 2004, en la volta de la Catedral de València i diversos materials expositius com a panells gràfics didàctics, llenços de gran format, rèpliques dels àngels músics, maquetes de la Catedral de València, audiovisuals…
L’exposició, que ha viatjat a Roma, Madrid, Granada, Guadassuar, València (La Llotja), Alcoi i Xàtiva, pretén posar en valor l’esplendor d’una època, el treball de recuperació, conservació i difusió del patrimoni i a aquestes obres artístiques. Magraner, musicòleg i violagambista, va coordinar en 2006 el projecte de reconstrucció dels 15 instruments, realitzats per prestigiosos luthiers espanyols i europeus, que actualment són utilitzats per Capella de Ministrers per a la interpretació del Cant de la Sibil·la, un drama paralitúrgic que es representa en la Catedral de València en Nadal.
El Festival Cultural Renaixement compta amb la col·laboració de l’associació Àmbit, EMT València i Mercavalència i el suport de la Agència Valenciana de Turisme, Europa Creativa Cultura i REMA (Xarxa Europea de Música Antiga).